12/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φάρσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι

      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Για λόγους πολιτικής ορθότητας, δεν θα μπορούσε να γίνει πιο σαφής! «Υποστηρίζω τις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, οι οποίες οδήγησαν σε ανάκτηση μέρους της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ιταλία», δήλωσε χθες η Ανγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, ισορροπώντας στις λεπτές γραμμές μιας ωμής πολιτικής παρέμβασης.

 

«Είμαι, λοιπόν, σίγουρη», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος, «ότι ο ιταλικός λαός θα ψηφίσει έτσι (τον Φεβρουάριο), ώστε η Ιταλία να παραμείνει στον σωστό δρόμο»…

 

Πέρα από τους Ιταλούς, το μήνυμα -που είχε αποδέκτη και τις αγορές, μετά τις «φωτιές» που άναψαν προχθές η προαναγγελία της παραίτησης του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και η πολιτική επάνοδος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι- συνέπεσε με τρεις σημαντικές εξελίξεις. Η μία ήταν το θετικό κλίμα που επικράτησε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και τις αισιόδοξες προοπτικές της γερμανικής οικονομίας.

 

Η δεύτερη ήταν η ανοιχτή «πόρτα» που άφησε ο ίδιος ο Μάριο Μόντι για είσοδό του στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας. «Η πολιτική είναι πάνω απ' όλα ζήτημα πολιτισμού, που συνίσταται στο να προσπαθεί κάποιος να δίνει κατευθύνσεις στις απόψεις των ανθρώπων», είπε ο Μόντι σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση RAI.

 

«Πιστεύω ότι αυτό έκανα όταν ήμουν καθηγητής, προσπαθώ να το κάνω στη σύντομη αυτή περίοδο της πρωθυπουργίας μου, είμαι βέβαιος ότι -όποια ιδιότητα κι αν έχω στο μέλλον- θα συνεχίσω να το κάνω. Οσο για τα υπόλοιπα…», κατέληξε, αφήνοντας αινιγματικά ανολοκλήρωτη την πρόταση. Και ο νοών νοείτω.

 

Η τρίτη εξέλιξη είναι σε συνάρτηση και με τις δύο παραπάνω. Βρίσκοντας αφορμή μέσα από μια έμμεση αναφορά του Μόντι ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η οικονομία -τον εγγονό μου τον φωνάζουν με το παρατσούκλι «Σπρεντ» στο νηπιαγωγείο, είπε- ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία με αντιγερμανικές και αντισυστημικές «κορόνες»!

 

«Και ποιον ενδιαφέρουν τα σπρεντ;», ανταπάντησε ο καβαλιέρε, αναφερόμενος όχι φυσικά στον εγγονό του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, αλλά στην ευθεία πολιτική «σπόντα» για το ανεδαφικό της προεκλογικής ρητορικής του. «Είναι μια απάτη, ένα ψεύτικο εύρημα», υποστήριξε ο τέως πρωθυπουργός, μιλώντας στο ιδιόκτητο κανάλι του Canale 5.

 

«Οσο ήμουν πρωθυπουργός, εναντιώθηκα στις γερμανικές απαιτήσεις σαν κι εκείνες που έφεραν την Ελλάδα στο όριο του εμφυλίου πολέμου», ισχυρίστηκε, κατηγορώντας ανοιχτά τον μεν Μόντι ότι εφαρμόζει μια υφεσιακή πολιτική που υπαγορεύεται από το Βερολίνο, τη δε Γερμανία ότι έπαιξε βρόμικο «παιχνίδι» με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια σε βάρος της ευρωπαϊκής περιφέρειας, προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού της.

 

«Ο Μόντι είναι λακές των Γερμανών, ενώ εγώ πάντα όρθωνα το ανάστημά μου στη Μέρκελ», έγραψε λίγο αργότερα στο facebook ο ύψους 1,65 εκ. καβαλιέρε.

 

Ο προφανής λόγος που -έναν χρόνο μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, με παρέμβαση της Μέρκελ- ο Μπερλουσκόνι επιχειρεί τώρα να σηκώσει το «λάβαρο» κατά της λιτότητας, προκαλώντας ανατριχίλα σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες, είναι ότι το «κλίμα»το σηκώνει!

 

Χθεσινή δημοσκόπηση των Financial Times σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες κατέδειξε ότι το 83% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει «πολύ ισχυρή» την επιρροή της Γερμανίας στην Ε.Ε. (+30% στην Ιταλία, συγκριτικά με πέρυσι). Τρεις στους τέσσερις Ιταλούς θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μόντι δεν μπορεί να χειριστεί την κρίση.

 

Οχι τυχαία, στις δημοσκοπήσεις οι μισοί ψηφοφόροι δηλώνουν είτε αναποφάσιστοι είτε ότι θα απέχουν από την κάλπη, ενώ το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων του κωμικού-ακτιβιστή Πέπε Γκρίλο έχει προς το παρόν «γαντζωθεί» στη δεύτερη θέση (αν και τώρα σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες, που μπορεί να οδηγήσουν στη διάσπασή του).

 

Είναι ακριβώς από αυτές τις δύο «δεξαμενές» ψηφοφόρων που επιδιώκει να αλιεύσει ψήφους ο… «Σιλβιόσαυρος», όπως χαρακτηριστικά τον ονομάζει το Foreign Policy, καταχωρίζοντάς τον σιβυλλικά στην κατηγορία των πολιτικών δεινοσαύρων!

 

Κατά πώς δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, το «παιχνίδι» δημοσκοπικά ακόμη δεν του βγαίνει. Ενας ρεαλιστικός στόχος για τον ίδιο και το κόμμα του -που όπως είπε θα κατέβει με ανανεωμένα ψηφοδέλτια στο 90% των υποψηφίων- φαντάζει περισσότερο η συγκρότηση μιας ισχυρής αντιπολίτευσης στη Γερουσία, χάρη στον υφιστάμενο εκλογικό νόμο.

 

Ετσι θα μπορεί τουλάχιστον να υψώσει «τείχος» προστασίας έναντι των Ανώτατων Δικαστηρίων για τον ίδιο, αλλά και όσους… πολύτιμους φίλους του έχουν κριθεί ένοχοι από τα ιταλικά δικαστήρια (όπως ο καταδικασθείς για διασυνδέσεις με την ιταλική μαφία γερουσιαστής Μαρτσέλο ντελ Ούρτι).

 

Παράλληλα με την προεκλογική εκστρατεία, άλλωστε, βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη στο Μιλάνο για το πολύκροτο «Ρούμπιγκεϊτ», όπου ο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για υποκίνηση ανηλίκου σε πορνεία. Η απόφαση αναμενόταν κοντά στον Φεβρουάριο, όταν η Ιταλία θα ψηφίζει τον νέο πρωθυπουργό της.

 

Ως διά… μαγείας, όμως, η διαδικασία «κόλλησε», μετά την εξαφάνιση της «πέτρας» του σκανδάλου. Η «Ρούμπι που κλέβει καρδιές», κατά κόσμον Καρίμα ελ Μαχρούγκ, δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη κατάθεσή της, τη Δευτέρα. «Βρίσκομαι στο Μεξικό», ανακοίνωσε χθες μέσω του δικηγόρου της, «και ίσως επιστρέψω τον Γενάρη»!

 

[email protected]

Scroll to top