Pin It

ΙΣΠΑΝΙΑ Το USB του πρώην ταμία της Δεξιάς αποκαλύπτει τους πρωταθλητές μεταξύ αυτών που επωφελούνταν από τα μαύρα ταμεία του κόμματος. Στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου ανεβαί­νει ο Ραχόι με επίδοση 350.000 ευρώ

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

 

 

 

 

 

 

 

Νέα «καρφιά στο φέρετρο» της μετέωρης πρωθυπουργικής θητείας του Μαριάνο Ραχόι έμπηξε με την προχθεσινή πολύωρη κατάθεσή του στον ανακριτή ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος Λουίς Μπάρθενας. Οπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «El Mundo», που δημοσιεύει μάλιστα και αντίγραφα από ορισμένα «καυτά» έγγραφα που παρέδωσε ο Μπάρθενας, δεκάδες ηγετικά στελέχη του μεγαλύτερου πολιτικού κόμμα της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων και ο Ραχόι, τα έπαιρναν χοντρά επί δύο δεκαετίες από κατασκευαστικούς γίγαντες με αντάλλαγμα την παραχώρηση χρυσοφόρων συμβάσεων για δημόσια έργα.

 

Τα «τεφτέρια» του Μπάρθενας, που περιλαμβάνονται στο περίφημο πλέον στικάκι USB του πρώην ταμία, το οποίο κατά τον ίδιο περιλαμβάνει αρχεία από σκληρούς δίσκους υπολογιστών που έχουν εξαφανιστεί και μάταια αναζητούνται ώς τώρα από τις αρχές, δείχνουν πως από το μαύρο ταμείο του κόμματος σε τράπεζα της Γενεύης πέρασαν τα τελευταία είκοσι χρόνια (για την ακρίβεια, μεταξύ 1990 και 2008) περισσότερα από 8,3 εκατομμύρια ευρώ, που σε σημερινή αξία ξεπερνούν τα 11,5 εκατομμύρια.

 

600.000 ευρώ ανά έτος

 

Ο ίδιος ο Μπάρθενας υπολόγισε μάλιστα ότι η «ροή» των μιζών προς τον μυστικό λογαριασμό-τροφοδότη ξεπέρασε κατά μέσο όρο τα 600.000 ευρώ τον χρόνο.

 

Πώς μοιράζονταν όμως αυτά τα χρήματα μεταξύ των πρωτοκλασάτων στελεχών του Partido Popular; Πρωταθλητής στα μαύρα… επιμίσθια φαίνεται πως ήταν ο υπεύθυνος για τις προεκλογικές καμπάνιες του κόμματος Πέδρο Αριόλα, αλλά δεύτερος στο βάθρο της διαφθοράς ήταν ο ίδιος ο Ραχόι, με «μπόνους» που αγγίζει σε βάθος χρόνου τα 350.000 ευρώ. Από κοντά τον ακολουθούν ο Χαϊμέ Μαγιόρ (με 250.000 ευρώ), ο πρώην υπουργός Αμυνας Φεδερίκο Τρίγιο (200.000) και φυσικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών (και υπόδικος σήμερα πρωταγωνιστής στα σκάνδαλα με τα περιφερειακά ταμιευτήρια και τη χρεοκοπημένη υπερ-τράπεζα Bankia), ο Ροδρίγο Ράτο, για τον οποίο ο Μπάρθενας επιφυλάσσει «κιτάπι» αντάξιο ενός πραγματικού λογιστή: 182.458 ευρώ!

 

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που το… success story συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και στην Ισπανία. Χθες έγινε γνωστό πως χάρη στη σωτήρια πολιτική λιτότητας των Ζαπατέρο-Ραχόι, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 23,3 δισ. ευρώ, στα 937,3 δισ. ευρώ τον Μάιο, δηλαδή σχεδόν στο 90% του ΑΕΠ της χώρας – από μόλις 40% του ΑΕΠ της, που ήταν πριν ξεκινήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση και η κατάρρευση του κατασκευαστικού της τομέα, που όπως και στην Ελλάδα αποτελούσε την «ατμομηχανή» της οικονομίας της αλλά και τη φούσκα που σήμερα την παρασύρει στον βυθό. Οσο για την περιβόητη ανάπτυξη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το ΑΕΠ της Ισπανίας πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 1,6% φέτος και να παραμείνει στάσιμο, στην καλύτερη περίπτωση, και το 2014!

Scroll to top