Pin It

→ΒΡΕΤΑΝΙΑ Βαμμένη στα μπλε κι ενώ δίνουν και παίρνουν τα στοιχήματα για το όνομά του, η χώρα ζει τη μανία του πριγκιπικού βρέφους που ίσως κάποτε γίνει ο μονάρχης 16 κρατών και 2 δισ. ανθρώπων της Κοινοπολιτείας με αποδοχές 22 εκατ. ευρώ

 

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

To Λονδίνο από χτες θυμίζει το… «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν. Ολα είναι μπλε! Οπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας σε κυριεύει. Η πλατεία Τραφάλγκαρ. Ο πύργος του Λονδίνου. Ο τροχός του Λονδίνου. Ολα τα κεντρικά σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας έχουν ντυθεί στα μπλε. Ειδικά το βράδυ το θέαμα είναι φαντασμαγορικό. Βγαλμένο από παραμύθι. Ο μικρός πρίγκιπας δεν φέρει γαλάζιο αίμα μόνο στις φλέβες του, αλλά και γαλάζιες εικόνες στους κατοίκους της πρωτεύουσας.

 

Μετά την Κεϊτομάνια ήρθε και η μανία του βασιλικού μωρού. Εξω από το νοσοκομείο, πλήθος κόσμου περίμενε από τα ξημερώματα μέχρι τις 7 και 10 το βράδυ. Γιατί; Για να δει από κοντά τον 3ο στη σειρά διάδοχο του βασιλικού θρόνου. Και τα κατάφερε. Ενας μικρός μπόμπιρας φασκιωμένος, όπως θα έλεγε και η γιαγιά μου. Κάνει την εμφάνισή του στην αγκαλιά της μητέρας του.

 

Πλήθος αλαλάζον

 

Στην είσοδο της κλινικής «Λίντο» του νοσοκομείου St. Mary βλέπει για πρώτη φορά το φως του ήλιου. Αργότερα περνάει στα χέρια του πατέρα του και ο κόσμος χειροκροτά και ζητωκραυγάζει.

 

Ο μικρός μέσα στις φασκιές προσπαθεί να κινήσει τα χεράκια του. Σαν να θέλει να χαιρετήσει το πλήθος.

 

Ο πατέρας του όμως τον «αδειάζει». «Είναι κομματάκι βαρύς», λέει και χαμογελά. Προσθέτοντας πως «η οικογένεια δεν έχει αποφασίσει το όνομα του παιδιού». Το οποίο μάλλον θα είναι George, χωρίς να αποκλείεται και το Charles. Οι μπουκμέικερ τρίβουν τα χέρια τους. Ευκαιρία να βγάλουν και άλλα λεφτά.

 

Οι πρώτοι από την οικογένεια που είδαν το μικρό στο νοσοκομείο πριν ακόμη αναχωρήσει για το παλάτι του Κένσινγκτον, όπου θα μεγαλώσει, ήταν οι γονείς της δούκισσας. Αργότερα ήρθε και ο πατέρας του πατέρα.

 

Ο πρίγκιπας Κάρολος μαζί με τη σύζυγό του. Ως πρώτος διάδοχος του θρόνου, αγκάλιασε τον δεύτερο και πήρε για πρώτη φορά στην αγκαλιά του τον τρίτο, ο οποίος είναι και ο πρωτότοκος εγγονός του.

 

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά τα επόμενα χρόνια, ο μικρός πρίγκιπας θα γίνει μια μέρα βασιλιάς της Βρετανίας. Θα είναι ο 43ος μονάρχης από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή. Αυτόματα θα γίνει και ο αρχηγός 16 κρατών αλλά και της Κοινοπολιτείας που αποτελείται από 54 έθνη, στα οποία ζουν 2 δισ. άνθρωποι.

 

Καλοπληρωμένο βρέφος

 

Οταν ενηλικιωθεί θα λαμβάνει 22 εκατ. ευρώ ετησίως από έσοδα που θα του προσφέρουν τα κτήματα που δικαιούται. Γεννήθηκε όπως λένε οι Βρετανοί «με ασημένιο κουτάλι στο στόμα». Τελικά αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια.

 

[email protected]

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Εχουμε κι εμείς παιδιά, αλλά δεν το κάνουμε θέμα

 

«Αυτό είναι το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό. Μόνο με την καρδιά μπορεί κάποιος να δει σωστά – αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά δεν μπορούν να τα δουν τα μάτια» – Μικρός Πρίγκιπας

 

Τους είχα προειδοποιήσει. Μη διανοηθούν να διολισθήσουν στη μαζική παράνοια του αγγλόφωνου κόσμου, που παρακολουθούσε με «κομμένη την ανάσα» την πορεία της εγκυμοσύνης της λαίδης. Και δεν με άκουσαν…

 

Γιατί δηλαδή; Πόσο πιο σπουδαίο είναι να γεννιέται ένας γαλαζοαίματος;

 

«Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από μόνοι τους, και είναι κουραστικό για τα παιδιά να προσπαθούν πάντα και συνέχεια να τους εξηγούν τα πράγματα» – Μικρός Πρίγκιπας.

 

Ε, όχι λοιπόν. Εχουμε κι εμείς τους πρίγκιπές μας. Αυτά τα μοναδικά, συγκλονιστικά πλασματάκια που περιέχουν όλες τις πιθανότητες και απιθανότητες που έχει η ίδια η ζωή. Γιατί λοιπόν να ξετρελαθούμε με τους βασιλικούς σπόρους, όταν έχουμε τα δικά μας βλαστάρια να μας παίρνουν τα μυαλά;

 

Τι κι αν δεν γνωρίζουμε πώς θα ’ναι ο τόπος που θα μεγαλώσουν, αν θα βρουν μια θέση σε βρεφονηπιακό, τώρα που συρρικνώνονται σε βαθμό καταργήσεως, αν θα υπάρχουν δημόσια δημοτικά σχολεία να μαθητεύσουν. Είναι οι αδιαμφισβήτητοι πρίγκιπές μας, η χαρά της ζωής που δεν ζητά τίποτα για να σε γεμίζει ευτυχία, τη στιγμή που ο κόσμος γύρω μας γκρεμίζεται, το φως που βρίσκει ρωγμές μέσα στα χαλάσματα για να σκορπίζει τη λάμψη του, όταν όλα απειλεί να τα φάει το κανιβαλικό σκοταδοσούρουπο. Είναι τα παιδιά τα δικά μας και των διπλανών μας, που αυτή η χώρα δεν τα αναγνωρίζει για παιδιά της, είναι τα παιδιά που γεννιούνται καθημερινά χωρίς τους φακούς στραμμένους επάνω τους και έχουν να τα φέρουν βόλτα με τις αντιξοότητες που τα φορτώνουν οι μικρόψυχες και αβίωτες για τους μη προνομιούχους πολιτικές.

 

Είναι γι’ αυτά που έχουμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, και όχι για τα άλλα, αυτά που τα βρίσκουν όλα έτοιμα και τα θεωρούν όλα δικά τους.

 

«Οταν τελειώσεις τις ετοιμασίες σου το πρωί, τότε είναι η ώρα να ετοιμάσεις τον πλανήτη, με τη μεγαλύτερη δυνατή φροντίδα» – Μικρός Πρίγκιπας.

 

ΥΓ. Είναι επίσης για ένα ακόμη αστεράκι του μεγάλου σύμπαντος, τον προσωπικό μας πρίγκιπα, τον Μάρλεϊ…

 

ΙΩ.Σ.

 

 

 

 

Scroll to top