25/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαθαίνει ρωσικά εντατικά

      Pin It

ΡΩΣΙΑ Σύμφωνα με τον συνήγορό του, είναι θέμα ημερών ή και ωρών ο Σνόουντεν να εξέλθει του τράνζιτ, αφού έχει καταθέσει τα χαρτιά του για να ζήσει και να εργαστεί μόνιμα στη Μόσχα

 

ΜΟΣΧΑ  Του Θανάση Αυγερινού

 

Lawyer Anatoly Kucherena visits Edward SnowdenΕχοντας κλείσει 31 ημέρες στη ζώνη τράνζιτ του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο, ο Εντουαρντ Σνόουντεν πέρασε άλλη μια νύχτα σε περιορισμένο χώρο, αν συνεχίσουμε να πιστεύουμε τις επίσημες διαβεβαιώσεις και όχι τις έντονες φημολογίες και τις επαρκώς λογικές εκτιμήσεις ότι η «νομική» και η «πραγματική» κατοικία του 29χρονου Αμερικανού φυγά δεν ταυτίζονται εδώ και καιρό.

 

Οι προσπάθειες του δικηγόρου του, Ανατόλι Κουτσερένα, να ολοκληρωθούν χθες οι τυπικές διαδικασίες, ώστε ο πελάτης του να εξασφαλίσει προσωρινή ταυτότητα «αιτηθέντος πολιτικού ασύλου» δεν ευοδώθηκαν και θα συνεχιστούν σήμερα, καθώς είναι πλέον ζήτημα ωρών η οριστική του απομάκρυνση από τα «δεσμά» του τράνζιτ. Ο Σνόουντεν έχει δώσει, όπως προβλέπεται, δακτυλικά αποτυπώματα και ήδη τα περισσότερα απαραίτητα έγγραφα έχουν κατατεθεί στους συνοριακούς φρουρούς του αεροδρομίου, που θα σφραγίσουν την ιστορική πράξη διέλευσης.

 

Αναζητά εργασία

 

Κατά τον Κουτσερένα, που είναι πλέον η βασική πηγή πληροφόρησης για την τύχη και τις σκέψεις του Σνόουντεν, ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σε αντίθεση με παλαιότερες αντιφατικές κάποτε δηλώσεις του, έχει πλέον επιλέξει τη Ρωσία ως χώρα παραμονής του για το ορατό μέλλον, γι’ αυτό και μαθαίνει εντατικά ρωσικά και επιθυμεί να αρχίσει το συντομότερο δυνατό να εργάζεται.

 

Αρχικώς ο Αμερικανός ενδιαφέρεται να γνωρίσει καλύτερα τη Ρωσία, γι’ αυτό σκοπεύει να ταξιδέψει εντός της χώρας και θα έχει αρκετό χρόνο γι’ αυτό, αλλά και κάποιο υπόλοιπο χρημάτων, καθώς σύμφωνα με τον ρωσικό νόμο, μετά την κατ’ αρχήν αποδοχή προς εξέτασιν του αιτήματός του για πολιτικό άσυλο, γεγονός που του επιτρέπει να παραλάβει προσωρινό δελτίο ταυτότητας, η επί της ουσίας διερεύνηση της υπόθεσης μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες.

 

Για το διάστημα αυτό ο Α. Κουτσερένα χάρισε στον Αμερικανό φυγά το «Εγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογέφσκι, αφήνοντας και πολλά υπονοούμενα για τους συμβολισμούς της επιλογής του και τις «εσωτερικές αντιφάσεις» του ήρωα Ρασκόλνικοφ, καθώς και έργα του Τσέχοφ, αλλά και μερικά ρούχα, πουκάμισα και τζιν, γιατί ο Σνόουντεν φαίνεται πως εξάντλησε τα αποθέματά του κατά την παραμονή του στη ζώνη του τράνζιτ.

 

Ο Ρώσος δικηγόρος, που γνωρίστηκε με τον πελάτη του, όταν εκείνος είχε συναντήσει με την υποστήριξη των ρωσικών Αρχών ακτιβιστές οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέλυσε και το θεωρητικό ενδεχόμενο να αποκτήσει ο Σνόουντεν τη ρωσική υπηκοότητα, εφόσον πρώτα συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα.

 

Εξαιρετικά γλαφυρός στις περιγραφές του Κουτσερένα περιέγραψε ότι η συνομιλία με τον Σνόουντεν γίνεται πλέον με τη χρήση σύντομων φράσεων και χαιρετισμών στα ρωσικά, ενώ εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι ο Αμερικανός φυγάς θα συνομιλήσει μαζί τους μετά την έξοδό του από το τράνζιτ, χωρίς να διευκρινίσει ακριβώς πότε, γιατί τα ΜΜΕ «έχει το καθένα τον δικό του χαβά».

 

Ο 29χρονος Αμερικανός μετέφερε μέσω του δικηγόρου του τις ευχαριστίες του ειδικά σε όσους Ρώσους πολίτες τον υποστηρίζουν και του στέλνουν πράγματα και δώρα, κάποιοι ακόμη προτείνοντας και οικονομική βοήθεια ή ακόμη και να τον υιοθετήσουν. Ειδικούς χαιρετισμούς απέστειλε και στις πολυάριθμες γυναίκες, που τηλεφωνούν στο νομικό γραφείο του Κουτσερένα και ρωσικά ΜΜΕ, εκφράζοντας την επιθυμία να τον γνωρίσουν, αλλά και την ανησυχία τους για την τύχη του, ακολουθώντας τον δρόμο, που άνοιξε η Αννα Τσάπμαν, (πρώην;) συνεργάτις της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας. Η νεαρή Τσάπμαν απελάθηκε από τις ΗΠΑ, όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος της και έφτασε να προτείνει στον Αμερικανό φυγά ακόμη και γάμο, σε μια εμφανή προσπάθεια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών να επισφραγίσουν και δι’ αυτού του συμβολισμού τη σφοδρή επιθυμία τους να «κρατήσουν» τον Σνόουντεν στη Μόσχα.

 

Προσχηματική σιωπή

 

Οι δηλώσεις μάλιστα περί επικείμενης συνέντευξής του κατά την έξοδό του από το τράνζιτ αποδεικνύουν ότι και ο «όρος Πούτιν» να τερματίσει τις αντιαμερικανικές δραστηριότητες θα τηρείται, όπως είναι φυσικό, μόνο προσχηματικά και μόνο όσο κάτι τέτοιο συμβαδίζει με τις επιθυμίες του Κρεμλίνου κάθε δεδομένη περίοδο.

 

Σύμφωνα με έγκυρους γνώστες της υπόθεσης δεν πρέπει να υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι το ρωσικό πολιτικό άσυλο θα χορηγηθεί, ενώ «οι νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες γι’ αυτό απλώς υπογραμμίζουν την επιδεικτική σημασία, που αποδίδει στην υπόθεση η ρωσική ηγεσία και προσωπικά ο Β. Πούτιν, παρά τη φαινομενική αποστασιοποίηση του Κρεμλίνου».

 

[email protected]

 

 

 

Scroll to top