Pin It

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

Mε κοινό ταξί και προς ασφαλή προορισμό υποτίθεται ότι έφυγε από το αεροδρόμιο της Μόσχας ο Εντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ανατόλι Κουτσερένα, ο οποίος έδωσε και χθες ρεσιτάλ ειρωνικής παραπληροφόρησης –τη γραμμή, που έχει εξαρχής επιλέξει, με την υποστήριξη προφανώς και των αρμόδιων υπηρεσιών της Μόσχας, οι οποίες έχουν υπό στενή παρακολούθηση την υπόθεση.

 

«Το ερώτημα είναι τι βαθμό είχε ο ταξιτζής: ταγματάρχης ή ανώτερος;», αναρωτιούνταν σαρκαστικά μερικοί από τους δημοσιογράφους που επί 53 ημέρες είχαν στήσει καρτέρι στον Σνόουντεν γύρω από τη ζώνη του τράνζιτ χωρίς να καταφέρουν ποτέ να τον ξαναδούν μετά την άφιξή του από τον Χονγκ Κονγκ.

 

«Η δικαιοσύνη θριάμβευσε», είπε στην πρώτη δήλωσή του στα WikiLeaks ο Σνόουντεν, κάνοντας λόγο για «ασεβή αντιμετώπιση του αμερικανικού και διεθνούς δικαίου» από την κυβέρνηση Ομπάμα και ευχαριστώντας τη Ρωσία, που τίμησε «τους νόμους της χώρας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της». Λίγο νωρίτερα τα Wikileaks είχαν εκτιμήσει ότι χθες «κερδήθηκε μια μάχη, ενώ ο πόλεμος μόλις αρχίζει», ανακοινώνοντας ότι στο πλευρό του βρίσκεται συνεχώς η Βρετανίδα δικηγόρος και συνεργάτις τους, Σάρα Χάρισον.

 

Ο δικηγόρος του Σνόουντεν, Ανατόλι Κουτσερένα, έδειξε στους δημοσιογράφους φωτοτυπία του δελτίου ταυτότητας προσωρινού πρόσφυγα ισχύος ενός χρόνου, που του χορήγησαν οι ρωσικές Αρχές και του δίνει το δικαίωμα να μετακινείται ελεύθερα στη Ρωσία. Θεωρητικά και μόνο ο Σνόουντεν, όπως και οι υπόλοιποι προσωρινοί πρόσφυγες στη Ρωσία, ανάμεσά τους πολλοί από τη Συρία, θα έπρεπε να διαμένει σε ειδικά ελεγχόμενους χώρους, υπό την επίβλεψη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, όμως είναι προφανές ότι ο Αμερικανός πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχει εξασφαλίσει για τον εαυτό του ειδικό καθεστώς διαβίωσης και συνεχούς προστασίας από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς είναι, κατά τον δικηγόρο του, «ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο».

 

Συνεχίζοντας την παραπλάνηση ο Κουτσερένα υποσχέθηκε στους δημοσιογράφους ότι ο Σνόουντεν, που έστειλε τις ευχαριστίες του στα ΜΜΕ και τον ρωσικό λαό για την υποστήριξη, σύντομα θα τους συναντήσει, αφού «προσαρμοστεί στη Ρωσία» και λύσει «μόνος του τα ζητήματα ασφαλείας», που τον απασχολούν.

 

Πολύ σύντομα ο 29χρονος Αμερικανός φαίνεται πως θα είναι σε θέση να υποδεχθεί στη Μόσχα – και ακριβέστερα στα περίχωρά της, όπου προφανώς θα διαμένει– και τον πατέρα του, Λον, ο οποίος τον κάλεσε να τηρήσει τον όρο, που έχει θέσει ο πρόεδρος Πούτιν, να αποφύγει δηλαδή τις αντιαμερικανικές δραστηριότητες. Ο Σνόουντεν δέχθηκε, διαμήνυσε μέσω του δικηγόρου του ότι νοσταλγεί την οικογένεια και την κοπέλα του στις ΗΠΑ, ενώ έχει ήδη δεχτεί πρόταση να εργαστεί ως προγραμματιστής στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VKontakte, ο γενικός διευθυντής του οποίου, Πάβελ Ντούροφ, τον συνεχάρη γιατί «αποκάλυψε τα εγκλήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εναντίον των πολιτών όλου του κόσμου και την προδοσία από τις ΗΠΑ των αρχών, στις οποίες βάσισαν την ίδρυσή τους».

 

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ εξέφρασε τη «βαθιά απογοήτευση» της αμερικανικής ηγεσίας για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στο Σνόουντεν, εκτιμώντας ότι υπονομεύεται η αμερικανορωσική συνεργασία στον τομέα της δημόσιας τάξης, αλλά και προειδοποιώντας ότι εξετάζει τη σημασία και το σχήμα των διμερών επαφών στη Σύνοδο Κορυφής των G20, που διοργανώνεται στην Αγία Πετρούπολη στις αρχές Σεπτεμβρίου και προβλέπει κατ’ ιδίαν συνάντηση των προέδρων Ομπάμα και Πούτιν. Βέβαια η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν οποιαδήποτε αλλαγή στο σχεδιασμένο πρόγραμμα, ενώ ο σύμβουλος διεθνών θεμάτων του προέδρου Πούτιν Γιούρι Ουσακόφ χαρακτήρισε την υπόθεση πολύ ασήμαντη για να επηρεάσει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις.

 

[email protected]

Scroll to top