05/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Σίλβιο «σώζει» την κυβέρνηση Λέτα

Οι εκπρόσωποι του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» στη Βουλή και στη Γερουσία αναμένεται να συναντήσουν σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για να ζητήσουν την απονομή χάριτος στον πρώην πρωθυπουργό και την επείγουσα μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.
      Pin It

Οι εκπρόσωποι του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» στη Βουλή και στη Γερουσία αναμένεται να συναντήσουν σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για να ζητήσουν την απονομή χάριτος στον πρώην πρωθυπουργό και την επείγουσα μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη

 

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

Ζήσαμε την τρίτη αλλαγή στρατηγικής μέσα σε τέσσερις ημέρες. Χιλιάδες διαδηλωτές, χθες το απόγευμα, στο κέντρο της Ρώμης, θέλησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον μεγιστάνα-πρώην πρωθυπουργό, και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να στείλει το μήνυμά του: «Η κυβέρνηση Λέτα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται, μαζί με το Κοινοβούλιο, για να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήσαμε», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής Κεντροδεξιάς.

 

Ολα τα υπόλοιπα ήταν περίπου αναμενόμενα: «Σας κοιτάζω στα μάτια και σας επαναλαμβάνω ότι είμαι αθώος», είπε ο «μίστερ τιβί», ενώ, σε ό,τι αφορά το πολιτικό του μέλλον, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να το βάλω κάτω».

 

Διαδηλωτές από όλη την Ιταλία, συνθήματα όπως «θα είσαι για πάντα ο πρωθυπουργός μας» και «εσύ μας καλείς και εμείς ανταποκρινόμαστε αμέσως». Πεντακόσια πούλμαν και αμέτρητες σημαίες του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια», της πρώτης του «πολιτικής αγάπης» που ο «πρώην καβαλιέρε» θέλει να επανιδρύσει τον Σεπτέμβριο.

 

Ολα… πληρωμένα

 

Μέχρι εδώ το χρονικό, με κάποιους ειλικρινείς διαδηλωτές που ομολόγησαν, βέβαια, ότι «όλο το ταξίδι, ακόμη και τα σάντουιτς, τα πρόσφερε ο μηχανισμός της Κεντροδεξιάς». Το κύριο θέμα, όμως, είναι τι θα γίνει με το μέλλον του Σίλβιο και με εκείνο της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα.

 

Σήμερα, πιθανότατα, οι εκπρόσωποι του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» στη Βουλή και στη Γερουσία, Ρενάτο Σκιφάνι και Ρενάτο Μπρουνέτα, θα συναντήσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για να του ζητήσουν την απονομή χάριτος στον ζάπλουτο πρώην πρωθυπουργό και την επείγουσα μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.

 

Είναι σαφές, όμως, ότι η όλη στάση της ιταλικής Κεντροδεξιάς, στη φάση αυτή, βασίζεται, από τη μία, στη μέθοδο του αυτοσχεδιασμού και, από την άλλη, στην ανάγκη να αντιδράσει, έστω και σχεδόν «υστερικά», μετά την καταδίκη του ιδρυτή της από τον Αρειο Πάγο της Ρώμης. Δεν υπάρχει, όμως, ξεκάθαρη στρατηγική.

 

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο Ναπολιτάνο, κατέστησε σαφές ότι δεν εννοεί να δεχθεί επιβολές και τελεσίγραφα. Συγχρόνως, προσπαθεί να συμφωνήσει κοινή πορεία πλεύσης με τον πρωθυπουργό της πολυκομματικής κυβέρνησης, Ενρίκο Λέτα.

 

Η κυβέρνηση αυτή θα αντέξει; Σαφής απάντηση, φυσικά, δεν υπάρχει. Χθες ο Σίλβιο είπε «ναι», προχθές άφηνε να εννοηθεί το ακριβώς αντίθετο.

 

Θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα αναγκαστεί να διαλέξει ανάμεσα σε κοινωφελή εργασία και κατ’ οίκον περιορισμό. Διότι η περίφημη απονομή χάριτος θα μπορούσε να συζητηθεί, ενδεχομένως, όταν ο καναλάρχης, ομαδάρχης και πολιτικός αρχίσει να εκτίει την ποινή του, αν υποβάλει ο ίδιος ή οι συγγενείς του σχετική αίτηση και αν υπάρξει σύμφωνη γνώμη των δικαστών.

 

Σχετικά, δε, με την Καθολική Εκκλησία, η οποία συνεχίζει να διατηρεί ουσιαστική επιρροή σε μεγάλο μέρος της ιταλικής κοινωνίας, είναι ενδεικτικό το σχόλιο του Αντόνιο Σορτίνο, διευθυντή του καθολικού περιοδικού «Φαμίλια Κριστιάνα»: «Οι ίδιοι οι βουλευτές του θα έπρεπε να πείσουν τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί», τόνιζε χθες, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πολυδιαφημισμένη «διαδήλωση συμπαράστασης».

 

Τέλος, η Κεντροαριστερά: Ο εβδομηνταεπτάχρονος πρώην πρωθυπουργός ζητά την άμεση μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, με οριστικό διαχωρισμό της σταδιοδρομίας εισαγγελέων και δικαστών. Το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα θα δεχθεί, άραγε, να συνεργαστεί, προς επίτευξη του στόχου, με έναν κύριο που μόλις καταδικάστηκε για φορολογική απάτη; Είναι κάπως δύσκολο.

 

Scroll to top