18/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περιμένοντας τον… Μόντι

      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

«Είναι υπερβολικό να ζητήσω οι προεκλογικές διενέξεις να μην καταστρέψουν την αξιοπιστία που ανέκτησε η Ιταλία στην Ευρώπη, τη διεθνή κοινότητα και τις χρηματαγορές;» διερωτήθηκε χθες ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, στην καθιερωμένη ομιλία του στους πολιτικούς και θεσμικούς ηγέτες της χώρας εν όψει του (εκλογικά κρίσιμου) νέου έτους.

 

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και οι επίδοξοι διάδοχοί του: ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι, και ο γνωστός και μη εξαιρετέος, τώρα και φρεσκο-αρραβωνιασμένος (!), Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Παραμένει ωστόσο άγνωστο εάν η προεδρική έκκληση -που συνοδεύτηκε από πολιτικές νουθεσίες για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μια πιο αγαστή συνεργασία μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας- θα τύχει ευήκοων ώτων…

 

Με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα για την προαναγγελθείσα παραίτησή του (η έγκριση του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να δοθεί εντός της εβδομάδας από τη Βουλή), ο Μόντι ήδη γράφει και σβήνει το διάγγελμα που αναμένεται να απευθύνει το Σαββατοκύριακο προς τον ιταλικό λαό.

 

Με αυτό αναμένεται να λύσει επιτέλους τη σιωπή του γύρω από το εάν θα κατεβεί τελικά ως υποψήφιος πρωθυπουργός στις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου, πιθανόν ανατρέποντας έτσι το ευνοϊκό για την Κεντροαριστερά κλίμα, που σήμερα προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ένα πανηγυρικό 40%.

 

Επί του παρόντος οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας στο εγχείρημα μιας πολιτικής καθόδου τού μη εκλεγμένου σημερινού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ινστιτούτο SWG, τυχόν δημιουργία μιας κεντρώας «λίστας Μόντι» θα αποσπούσε μετά βίας ποσοστό πάνω από 15% στις κάλπες.

 

Η δημοτικότητά του ίδιου του Μόντι έχει πέσει στο 35%, από 71% που ήταν όταν πρωτοανέλαβε τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα πριν από 13 μήνες. Μόνο το 24% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε να τον δει υποψήφιο πρωθυπουργό τον Φεβρουάριο (παραδόξως πρόκειται κυρίως για οπαδούς της Κεντροαριστεράς), έναντι 61% που διαφωνούν κατηγορηματικά, στην πλειοψηφία τους ψηφοφόροι της Κεντροδεξιάς!

 

Εξ ου και τώρα προκύπτει η εναλλακτική «χρυσή» λύση, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση για τα ιταλικά πολιτικά δεδομένα ο 69χρονος οικονομολόγος φέρεται σχεδόν έτοιμος να υποβάλει στα κόμματα του κεντροδεξιού χώρου ένα είδος «προγράμματος Μόντι», με κατευθυντήριες γραμμές για τη μελλοντική οικονομική διαχείριση της χώρας και μια πρώτη δέσμη μέτρων που θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση, αμέσως μετά τις εκλογές.

 

Αν οι πολιτικές δυνάμεις δεχτούν την πολιτική αυτή πλατφόρμα, τότε ο Μόντι μπορεί να αποφασίσει να μετατραπεί σε… επαγγελματία πολιτικό, αναδιοργανώνοντας έτσι την ιταλική Κεντροδεξιά που αναζητά νέο ηγέτη.

 

Κάπως έτσι θα μπορούσε άλλωστε να εξαλειφθεί και ο παράγοντας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως επιτάσσουν Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες. Ο ίδιος ο καβαλιέρε έχει άλλωστε ταχθεί ανοιχτά τις τελευταίες ημέρες υπέρ της λύσης Μόντι, αφήνοντας πολλούς να διερωτώνται εύλογα για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την αμφιλεγόμενη στάση του υπόδικου πρώην πρωθυπουργού…

 

Τηρώντας στάση αναμονής, ο Μπερλουσκόνι επί του παρόντος «λουστράρει» το προφίλ του. Στην περιβόητη συνέντευξη, σε δικό του τηλεοπτικό κανάλι, ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τα μπούνγκα μπούνγκα πάρτι του, αν και επέμεινε να τα χαρακτηρίζει «ρομαντικά δείπνα». «Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη. Ηταν μια περίοδος που αισθανόμουν μόνος. Είχα χωρίσει» δικαιολογήθηκε, αναφερόμενος στο διαζύγιο από τη δεύτερη σύζυγό του Βερόνικα Λάριο, «πέθανε η μητέρα μου, το ίδιο και η αδελφή μου, τα παιδιά μου ταξίδευαν στο εξωτερικό και κάποιος μου συνέστησε να ξεχαστώ με μερικές βραδιές σαν κι εκείνες» είπε!

 

Και μεταξύ… τυρού και αχλαδίου αποκάλυψε με επιτηδευμένη ντροπαλότητα ότι, επιτέλους, αρραβωνιάστηκε την -κατά 49 χρόνια νεότερή του- αγαπημένη του, η οποία ακούει στο όνομα Φραντσέσκα Πασκάλε και τράβηξε πρώτη φορά το ενδιαφέρον του όταν, ως πωλήτρια στη Νάπολη, δημιούργησε το φαν κλαμπ «Σίλβιο, μας λείπεις!» Σήμερα η 27χρονη Φραντσέσκα είναι περιφερειακή σύμβουλος στη Νάπολη. «Είναι μια κοπέλα με ηθικές αξίες» είπε ο 76χρονος Σίλβιο. «Και τώρα, μαζί της δεν νιώθω πλέον μόνος»…

 

Τη «μαγιά» ωστόσο του χάλασε χθες δικαστήριο στο Μιλάνο, όπου ο ο Μπερλουσκόνι κάθεται στο εδώλιο για κατάχρηση εξουσίας και υποκίνηση ανηλίκου σε πορνεία, ως κατηγορούμενος στην υπόθεση «Ρούμπιγκεϊτ».

 

Η πρόεδρος της έδρας όχι μόνο επέβαλε πρόστιμο 500 ευρώ στην «πέτρα του σκανδάλου», Μαροκινή χορεύτρια Ρούμπι, για περιφρόνηση δικαστηρίου (η νεαρά προτίμησε… όλως τυχαίως να πάει διακοπές στο Μεξικό, αντί να δώσει κατάθεση, ως βασική μάρτυρας, την περασμένη εβδομάδα), αλλά και όρισε τελευταία ακρόαση για τις 4 Φεβρουαρίου. Λίγο πριν στηθούν δηλαδή οι κάλπες…

 

[email protected]

Scroll to top