13/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωνία στη Λιόν

ΓΑΛΛΙΑ Αναταραχή στο μουσουλμανικό στοιχείο μετά τη σύλληψη ακροδεξιού.
      Pin It

→ΓΑΛΛΙΑ Αναταραχή στο μουσουλμανικό στοιχείο μετά τη σύλληψη ακροδεξιού

 

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των μουσουλμάνων της Γαλλίας, μετά τη σύλληψη ενός ακροδεξιού στρατιωτικού που – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες– ήταν έτοιμος να επιτεθεί με βαρύ οπλισμό σε ισλαμικό τέμενος της πόλης, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το τέλος του Ραμαζανιού.

 

Ο 23χρονος άνδρας, του οποίου τα στοιχεία δεν έγιναν γνωστά, συνελήφθη στην αεροπορική βάση όπου υπηρετούσε κοντά στη Λιόν. Στην κατοχή του βρέθηκαν αρκετά πυρομαχικά για οπλοπολυβόλο, αν και δεν εντοπίστηκε μέχρι στιγμής το όπλο που θα χρησιμοποιούνταν στην επίθεση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, ο επαγγελματίας οπλίτης είχε απόψεις «συγγενικές με εκείνες της Ακροδεξιάς» και είχε ήδη προξενήσει φθορές ρίχνοντας μια βόμβα μολότοφ σε ένα τέμενος στην περιοχή του Μπορντό το 2012, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

 

Οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν για την αύξηση κατά 50% των ρατσιστικών, αντι-ισλαμικών επιθέσεων στη Γαλλία, το πρώτο εξάμηνο του 2013. Η κυβέρνηση απαγόρευσε τη λειτουργία τριών ακροδεξιών οργανώσεων τον Ιούλιο, έπειτα από τη δολοφονία εν μέση οδώ ενός 19χρονου αριστερού φοιτητή από ομάδα φασιστών «σκίνχεντ» στο Παρίσι.

 

Ωστόσο η απαγόρευση αυτή δεν φαίνεται να κάμπτει την εξτρεμιστική δράση των ακροδεξιών συμμοριών στους δρόμους των γαλλικών πόλεων: δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Γαλλία, λόγω του βορειοαφρικανικού αποικιακού παρελθόντος της, είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα –περίπου 5 εκατομμύρια άτομα-, την οποία μάλιστα αδυνατεί να αφομοιώσει πολιτιστικά, καθώς πολλά μέλη της αισθάνονται περιθωριοποιημένα και πλήρως αποκομμένα από την αγορά εργασίας και την κοινωνία συνολικά.

 

Ηγετικά στελέχη της μειονότητας δεν κρύβουν πάντως την αγωνία τους για την κλιμάκωση των επιθέσεων και τις νέες απειλές σε βάρος τους, ενώ με τη σειρά τους προειδοποιούν την κυβέρνηση Ολάντ ότι πολλοί νεαροί μουσουλμάνοι θα αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση μιας νέας φονικής επίθεσης: στη Λιόν μάλιστα μουσουλμάνοι κληρικοί κάλεσαν ήδη τους πιστούς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το τζαμί-στόχο του 23χρονου ακροδεξιού, ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Γαλλίας.

 

Γ.Τσ.

 

Scroll to top