13/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φωτιές σε δάση και… κυβέρνηση

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Δήλωση υπουργού παραλίγο να κάψει την κυβέρνηση Κοέλιο, την ώρα που σχεδόν το σύνολο της χώρας βρίσκεται σε πύρινο κλοιό.
      Pin It

→ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Δήλωση υπουργού παραλίγο να κάψει την κυβέρνηση Κοέλιο, την ώρα που σχεδόν το σύνολο της χώρας βρίσκεται σε πύρινο κλοιό

 

Σαν να μην έφταναν τα μνημονιακά δεινά της άμοιρης Πορτογαλίας, ήρθαν και οι δασικές πυρκαγιές για να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη ζοφερή κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, ολόκληρη η μικρή ιβηρική χώρα βρίσκεται από την Κυριακή σε πύρινο κλοιό, με 269 εστίες να κατακαίνε μεγάλες εκτάσεις.

 

Πάνω από 6.000 πυροσβέστες και χιλιάδες ακόμη εθελοντές επιχειρούν, χωρίς να είναι σε θέση να σβήσουν τις αμέτρητες εστίες. Δύο εξ αυτών τραυματίστηκαν και τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα καταστράφηκαν από την πύρινη κόλαση, όταν οι φλόγες περικύκλωσαν τους πυροσβέστες που πάλευαν με τις φλόγες στην περιοχή Γκουάρντα. Ακόμη ένας πυροσβέστης στο Βισέου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, έπειτα από εισπνοή καπνού, ενώ μία γυναίκα υπέστη σοβαρά εγκαύματα στην ίδια περιοχή. Δυστυχώς και οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες, καθώς -σύμφωνα με το μετεωρολογικό ινστιτούτο IPMA- ο κίνδυνος για νέες πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε 26 δήμους, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

 

«Καυτές» είναι όμως οι εξελίξεις και στο πολιτικό-οικονομικό μέτωπο, μετά τη νέα «βόμβα» του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιγκέλ Ποϊάρες Μαδούρο: συγκεκριμένα, ο Μαδούρο δήλωσε πως η Πορτογαλία θα υλοποιήσει τελικά ολόκληρο το πακέτο νέων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, ύψους 4,7 δισ. ευρώ ή 2,8% του ΑΕΠ, ώς το 2014 – ρίχνοντας πάλι λάδι στη φωτιά της κυβερνητικής κρίσης, που ξέσπασε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και λίγο έλειψε να στείλει… σπίτι του τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

 

Κυβερνητικοί κύκλοι επέμεναν το τελευταίο διάστημα να διοχετεύουν πως η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση συνασπισμού είχε έρθει σε συμφωνία με την τρόικα για να «γλυκάνει» κάπως το πακέτο των περικοπών, περιορίζοντάς το στα περίπου 2 δισ., ώστε να αμβλύνει κάπως τις λαϊκές αντιδράσεις και να διευκολύνει την επιβίωση του νέου μνημονιακού σχήματος. Ομως οι δηλώσεις Μαδούρο, λίγες μέρες πριν από τη νέα έλευση του κλιμακίου των πιστωτών, δείχνουν πως και αυτή η υπόσχεση για «αναδιαπραγμάτευση» δεν ήταν παρά στάχτη στα μάτια, σε μια χώρα πολλαπλά φλεγόμενη…

 

Γ.Τσ.

 

Scroll to top