Pin It

ΛΙΒΑΝΟΣ

 

Φανατικοί σουνίτες έστειλαν ένα πολύνεκρο μήνυμα στη σιιτική οργάνωση, που πολεμά στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, μέσα στο σπίτι της, τη συνοικία Ρουέις, στη νότια Βηρυτό

 

Σουνίτες ισλαμιστές φανατικοί, που σχετίζονται με το αντάρτικο στη Συρία και το Ιράκ, κρύβονται πιθανότατα πίσω από την τεράστια βόμβα που αιματοκύλησε χθες το κατεξοχήν προπύργιο της Χεζμπολάχ, την πυκνοκατοικημένη συνοικία Ρουέις στη νότια Βηρυτό. Σε κάθε περίπτωση, οι τρομοκράτες που βρίσκονται πίσω από το μακελειό ήθελαν –εκτός από πολύ αίμα– να στείλουν και ένα σαφές μήνυμα εκδίκησης προς την ισχυρή σιιτική οργάνωση, που τους τελευταίους μήνες πολεμά στο πλευρό του τακτικού συριακού στρατού στον συνεχιζόμενο εμφύλιο.

 

Η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε ένα από τα αρχηγεία του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης ήταν τρομερή. Αργά το βράδυ ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών έκανε λόγο για τουλάχιστον τριάντα νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, ενώ αρκετοί τραυματίες –ανάμεσά τους και ολόκληρες οικογένειες- εγκλωβίστηκαν σε φλεγόμενα κτίρια και αυτοκίνητα γύρω από το σημείο της έκρηξης. Νεότερες πληροφορίες λένε πως το όχημα πιθανότατα οδηγούσε βομβιστής αυτοκτονίας, που διαμελίστηκε από την έκρηξη.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ βαρύτερος, αφού –όπως δήλωσε ο επικεφαλής του λιβανέζικου Ερυθρού Σταυρού– πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οικογένειες έχουν παγιδευτεί μέσα στα σπίτια τους και η πολιτική προστασία πασχίζει να τους απεγκλωβίσει, πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Μια άγνωστη ώς σήμερα, πρωτοεμφανιζόμενη σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση, που αυτοαποκαλείται «Η Ταξιαρχία της Αΐσα, της Μητέρας των Πιστών, για Αποστολές στο Εξωτερικό», ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι το δεύτερο «μήνυμα» που στέλνει στον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα και την οργάνωση. Η Αΐσα, ως γνωστόν, ήταν η τελευταία σύζυγος του προφήτη Μωάμεθ.

 

«Σου στέλνουμε, Νασράλα, γουρούνι, το δεύτερό μας μήνυμα… κι ακόμα δεν καταλαβαίνεις. Σου το είπαμε την πρώτη φορά ότι δεν είσαι εσύ που καθορίζεις το πότε και το πού. Είναι η δεύτερη φορά που εμείς ορίζουμε τον τόπο και τη μάχη και θα είναι πάντοτε μέσα στο οχυρό σου», δηλώνει ένας μασκοφόρος ένοπλος σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, πλαισιωμένος από ακόμη δύο μασκοφόρους άνδρες με πολυβόλα στα χέρια. Ο άνδρας, απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο στον Νασράλα, απειλεί με νέες τρομοκρατικές επιθέσεις –«θα δεις κι άλλες, αν θέλει ο Αλλάχ»– ενώ καλεί τους Λιβανέζους πολίτες να «αποφεύγουν» τα προπύργια της Χεζμπολάχ. Ο μασκοφόρος αναφέρεται προσβλητικά στον Νασράλα, αποκαλώντας τον πράκτορα όχι μόνο του Ιράν, αλλά και του… Ισραήλ!

 

Γ. Τσιάρας

 

Scroll to top