03/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπούγκι Γούγκι με τις Puppini Sisters

      Pin It

Το «Gagarin» το ρίχνει στο σουίνγκ

 

Της Μαρίνας Κουβέλη

 

Συναντήθηκαν πρώτη φορά στο περίφημο St Martins του Λονδίνου, όπου σπούδαζαν σχέδιο. Επειτα στράφηκαν στη μουσική και ως συμφοιτήτριες πήραν τα πρώτα τους μουσικά μαθήματα στο Trinity College. Και ενώ η μουσική τις γοήτευε, τα πάρτι της σχολής τους τους φαίνονταν άθλια και ανιαρά.

 

Οι Βρετανίδες Στέφανι Ο' Μπράιεν και Κέιτ Μάλινς, παρέα με την Ιταλίδα Μαρσέλα Παπίνι, αποφάσισαν να δώσουν κέφι, μπρίο, χρώμα και στιλ στη φοιτητική τους ζωή. Δανείστηκαν το επώνυμο της Ιταλίδας, βάφτισαν την τριάδα τους «Puppini Sisters», έβγαλαν από το χρονοντούλαπο παλιά ρούχα, τραγούδια, χουλιγουντιανά κοστούμια άλλης εποχής, ξεχασμένες τάσεις και χορευτικές φιγούρες και έδωσαν στα βράδια τους vintage ενέργεια, μπόλικη χρυσόσκονη, ξεχασμένη λάμψη και διάθεση ξεφαντώματος.

 

Ασταμάτητες και ταλαντούχες οι Puppini Sisters έρχονται ξανά στην Αθήνα και αύριο το βράδυ ανεβαίνουν στη σκηνή του «Gagarin» (Λιοσίων 205, τηλ.: 215-5400888). Και μπορεί πλέον τη θέση της Στέφανι Ο’Μπράιεν να έχει πάρει η Εμα Σμιθ, αλλά οι τρεις Puppini παραμένουν κομψές, ερωτεύσιμες, χαρούμενες.

 

Εχουν ως πρότυπό τους τις περίφημες Andrews Sisters που μεγαλούργησαν τη δεκαετία του 1940 και του 1950, αλλά δεν είναι αδερφές – όπως υπονοεί ο τίτλος του συγκροτήματός τους. Στη σκηνή είναι αρκετά απρόβλεπτες: Θυμίζουν κάτι από τη Μέριλιν όταν τραγουδά «Diamonds αre a girl’s best friend». Αγαπούν τη σκεπτική Οντρεϊ Χέμπορν και το «Moon River» του Χένρι Μαντσίνι. Αλλά αμέσως μετά μεταμορφώνονται και τραγουδούν το «7 Nation Army» των White Stripes.

 

«Είμαστε μια κοινωνία που ξεχνάει πολύ γρήγορα», λέει η Κέιτ Μάλινς. «Καταλαβαίνω ότι αυτή είναι η φύση της μουσικής εξέλιξης: Να κοιτά μπροστά. Ωστόσο, είναι πάντα δυσάρεστο να ξεχνάμε ποιες είναι οι βάσεις πίσω από τις μεγάλες αλλαγές και τη σημερινή εικόνα της μουσικής». Παραδέχονται επίσης πως ο συνδυασμός μουσικής και μόδας υπήρξε καταλυτικός.

 

«Μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον όπου η μουσική και το ανάλογο ντύσιμο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα. Η μόδα και η μουσική δημιουργία της δεκαετίας του 1940 ήταν όμορφη και κολακευτική και συχνά λειτούργησε ως “παυσίπονο” στους ανθρώπους που βασανίζονταν από τις κοινωνικές συνθήκες, όπως κι εμείς σήμερα», προσθέτει η ίδια. Οι Puppini Sisters περιγράφουν το είδος που υπηρετούν ως «vintage-σουίνγκ-ποπ».

 

Στην αρχή έπαιζαν σε διάφορα φοιτητικά και συνοικιακά στέκια, αλλά το 2004 έβαλαν πλώρη για τη δισκογραφία. Πριν ακόμα κυκλοφορήσουν επισήμως το παρθενικό τους άλμπουμ, τα ραδιόφωνα έπαιζαν ασταμάτητα τις επιτυχίες τους «Crazy In Love», «Wuthering Heights» και «Ι Will Survive».

 

Το πρώτο σινγκλ, που κυκλοφόρησαν με τίτλο «Boogie Woogie Bugle Boy», ήταν ένας φόρος τιμής στις αγαπημένες τους Andrews Sisters (το συγκεκριμένο κομμάτι υπήρξε τεράστια επιτυχία τους), ενώ από το δεύτερο κιόλας άλμπουμ, «The Rise and Fall of Ruby Woo», έδωσαν δείγμα δημιουργικής γραφής, καθώς, εκτός από διασκευές παλιών επιτυχιών, παρουσίασαν και δικές τους συνθέσεις.

 

Το 2007 τραγούδια τους συμπεριελήφθησαν στα σάουντρακ των τηλεοπτικών σειρών «Greys Anatomy» και «Chuck». Δύο χρόνια μετά (Ιούνιος 2009) ανέβηκαν στη σκηνή του περίφημου φεστιβάλ Γκλάστονμπέρι.

 

Το τελευταίο διάστημα είναι σε μεγάλη φόρμα: Εχουν συμμετάσχει στο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ που κυκλοφόρησε ο Μισέλ Μπουμπλέ, κάνοντας μαζί του ντουέτο στο «Jingle Bells» (πέρυσι εμφανίστηκαν μαζί του και σε εορταστικό σόου του NBC), είδαν το σινγκλ τους «Diamond’s Are a Girl’s Best Friend» να σκίζει, κυκλοφόρησαν μόλις τον δίσκο τους «Hollywood» (αυτόν θα παρουσιάσουν και στο «Gagarin»), ετοιμάζουν το έδαφος ώστε σύντομα να λανσάρουν τη δική τους σειρά ρούχων (άλλωστε τα εντυπωσιακά φορέματα που φορούν η Μαρσέλα τα σχεδιάζει).

 

Info: Στην αυριανή βραδιά θα συμμετάσχουν και άξιοι εκπρόσωποι της ελληνικής σουίνγκ σκηνής, όπως οι χορευτικές ομάδες Athens Lindy Hop και Athens Swing Cats και τα μουσικά σχήματα Swingazoo, Belleville και Penny and the Swinging Cats. Τιμή εισιτηρίου 25 ευρώ.

 

 

Scroll to top