Pin It

Η τέχνη θα κάνει το 2013 λίγο πιο εύκολο και ευχάριστο

 

Για πρώτη φορά αυτόν τον Ιανουάριο δεν πήραμε τον Γιώργο Λούκο τηλέφωνο να μας δώσει ένα-δυο tips από το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ το καλοκαίρι. Ατιμο ΥΠΠΟ με τις ενστάσεις και τις καθυστερήσεις σου. Παρ' όλα αυτά τα καλλιτεχνικά χάιλαϊτ μιας χρονιάς, που μόνο εύκολη δεν θα είναι για όλους μας, δεν είναι και λίγα. Τα απαριθμούμε και παίρνουμε βαθιές ανάσες αισιοδοξίας και δύναμης.

 

ΘΕΑΤΡΟ

 

Η σειρά του Αχιλλέα: Και μετά την «Οδύσσεια» έρχεται… ετεροχρονισμένα η «Ιλιάδα» σε παγκόσμια πρώτη παράστασή της. Με το έπος του Ομήρου καταπιάνεται μήνες τώρα ο Στάθης Λιβαθινός θεατροποιώντας τις είκοσι τέσσερις ραψωδίες του πάνω στην καινούργια μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη. Εχει επιστρατεύσει αρκετούς ηθοποιούς από την ομάδα της παλιάς «Πειραματικής Σκηνής» του Εθνικού Θεάτρου. Η πρεμιέρα αναμένεται προς τα τέλη Μαρτίου.

 

Στεφανία Γουλιώτη aka Σεν Τε: Τον ρόλο έχουν ερμηνεύσει η Βέρα Ζαβιτσιάνου, η Αλέκα Παΐζη, η Νίκη Τριανταφυλλίδη, η Αννα Κοκκίνου. Τώρα ήρθε η στιγμή της Στεφανίας Γουλιώτη. Στο έργο του Μπρεχτ «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» η καλή ηθοποιός υποδύεται την πόρνη Σεν Τε, τον μοναδικό καλό άνθρωπο που έχουν εντοπίσει οι θεοί επί της γης.

 

Την παράσταση, που ανεβαίνει στις 18 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, σκηνοθετεί η ολοταχώς ανερχόμενη σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου. Παίζουν ακόμα οι Αλεξάνδρα Λέρτα, Δαυίδ Μαλτέζε, Νικόλας Παπαγιάννης, Μαρία Παρασύρη, Ομηρος Πουλάκης, Νάνσυ Σιδέρη, Σωτήρης Τσακομίδης

 

Ο Αισχύλος στα χέρια του Ο' Νιλ: «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» σκηνοθετεί στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Γιάννης Χουβαρδάς. Ο Ευγένιος Ο' Νιλ έχει επεξεργαστεί την τριλογία της «Ορέστειας» μεταγράφοντάς τη στο δικό του «σήμερα» -μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Αμερική- αποκαλύπτοντας τη διαβρωμένη εικόνα της αστικής τάξης, κρυμμένης πίσω από ένα άψογο προσωπείο.

 

Παίζουν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ακύλλας Καραζήσης, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Κοτανίδης, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιούλικα Σκαφιδά, Μάγια Λυμπεροπούλου, Χρήστος Στέργιογλου, Γιώργος Γάλλος. Πρεμιέρα στις 21 Φεβρουαρίου.

 

Γκόλφω και Τάσος: Με ανυπομονησία περιμένουμε την επιστροφή της «Γκόλφως». Το κωμειδύλλιο του Σπυρίδωνος Περεσιάδου, έργο με ιδιότυπη γλώσσα, συνδεδεμένο με την ιστορική παράδοση των μπουλουκιών, σκηνοθετεί ο Νίκος Καραθάνος στο Rex του Εθνικού Θεάτρου από τις 2 Μαρτίου. Παίζει μια πλειάδα καλών ηθοποιών: Εύη Σαουλίδου, Χριστίνα Μαξούρη, Χάρης Φραγκούλης, Λυδία Φωτοπούλου, Γιάννης Βογιατζής, Αγγελος Παπαδημητρίου,Γιάννης Κότσιφας κ.ά.

 

Ελληνες μετανάστες στη σκηνή: Μια παράσταση που θυμίζει αυτές των Rimini Protokoll παρουσιάζουν οι Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης, συνεργαζόμενοι με τον Γερμανό δραματουργό Jens Hillje, στη Μικρή Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (από 27 Φεβρουαρίου).

 

Το έμψυχο υλικό αυτού του πρωτότυπου θεατρικού ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Τηλέμαχος: should I stay or should I go?», αποτελούν Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία, νέοι και ηλικιωμένοι, εργάτες και καθηγητές πανεπιστημίου, ιδιοκτήτες καζίνου και σερβιτόροι.

 

Ο καθένας θα αφηγείται την περιπέτειά του σαν σύγχρονος Οδυσσέας, αφού το ομηρικό έπος υφέρπει κάτω από τις ιστορίες συνδέοντάς τες με την ομηρική Οδύσσεια.

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

 

Δημήτρης Αληθεινός στο ΕΜΣΤ: Την πρώτη αναδρομική του έκθεση θα δούμε τον Φεβρουάριο. Με παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διαρκή ενασχόληση με τη ζωγραφική, το κολάζ, τον λόγο, τις δράσεις, τις κατασκευές, τις εγκαταστάσεις, τις επεμβάσεις στο περιβάλλον και τις περίφημες «Κατακρύψεις» του, ο Δημήτρης Αληθεινός είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες εικαστικούς.

 

Λίγος Ρόμπερτ Γουίλσον ακόμα: Αβανγκάρντ καλλιτέχνης, έχει ασχοληθεί με τη χορογρα­φία, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την performance και τη σκηνοθεσία, χωρίς όμως να εγκαταλείψει ποτέ τις εικαστικές τέχνες. Το διάστημα 2004 – 2009 συνέλαβε και σκηνοθέτησε 56 video-portraits, τα οποία αποτελούν ένα σχόλιο στην ιστορία της προσωπογραφίας ως εικαστικού είδους και διαπλέκουν τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τον ήχο.

 

Πρωταγωνιστές στα βίντεο είναι διάσημοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι Ζιλιέτ Μπινός, Γουίλεμ Νταφόε, Τζόνι Ντεπ, Μαριάν Φέιθφουλ, Σάλμα Χάγεκ, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ζαν Μορό, Σον Πεν, Μπραντ Πιτ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Γουινόνα Ράιντερ. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από Μάρτιο έως Ιούνιο.

 

Εκκληση για τον Ιάσονα Μολφέση: Αφιερωμένη στην εικαστική δημιουργία και τη ζωή του Ιάσονα Μολφέση (1925 – 2009), από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ζωγράφους και γλύπτες, είναι η έκθεση και η έκδοση που ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και προκειμένου να είναι όσο γίνεται πληρέστερη, το Μ.Μ. απευθύνει έκκληση προς τους κατόχους των έργων του να ενημερώσουν επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 210-7210460.

 

Και Μπιενάλε έχουμε: Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το θέμα της, οι διοργανωτές ετοιμάζουν πυρετωδώς την 4η Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Αθήνας, για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θα διοργανωθει και η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Υπό τον γενικό τίτλο «Παλιές διασταυρώσεις-Make it new», οι θεματικές των διοργανώσεων -από το 2011 έως το 2015- έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη Μεσόγειο.

 

Επιτέλους, ΦΙΞ: Σε καλό δρόμο βρίσκεται η ολοκλήρωση της ανάπλασης του παλιού εργοστασίου του ΦΙΞ επί της λεωφόρου Συγγρού. Το έργο ξεκίνησε αρχές του 2000 και θα είναι τελικά ετοιμοπαράδοτο τον Οκτώβριο. Εκεί θα στεγαστεί επιτέλους το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, βάζοντας τη χώρα μας στον χάρτη των διεθνών σύγχρονων μουσείων.

 

ΣΙΝΕΜΑ

 

Περιμένοντας το Βερολίνο: Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε αν οι νέοι Ελληνες σκηνοθέτες θα μας δώσουν μία ακόμα τεράστια χαρά, αν μία και δύο και τρεις ελληνικές ταινίες θα επιλεγούν από την Μπερλινάλε. Μη γρουσουζέψουμε κάνοντας εικασίες. Απλώς το Φεστιβάλ του Βερολίνου έχει άμεση σχέση με τη διανομή τους, που για την ώρα είναι λίγο στον αέρα.

 

Με δύναμη από τα Εξάρχεια: Η ταλαντούχα Κωνσταντίνα Βούλγαρη, πέντε χρόνια μετά το «Valse Sentimental», επιστρέφει με την ταινία «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους» (στις αίθουσες τον Μάρτιο). Ακολουθεί την καθημερινότητα της αναρχικής 32χρονης Ηλέκτρας, που ζει στα Εξάρχεια, είναι γόνος αστικής, πλην αριστερής οικογένειας και ζει μοιρασμένη ανάμεσα σε δύο άνδρες: ο ένας είναι στη φυλακή για «τρομοκρατικές» πράξεις, ο άλλος αντιπροσωπεύει ακριβώς το αντίθετο.

 

Παντρεμένος, με παιδί, αρχιτέκτονας και από ιδεολογία κάτι σαν τον… Καμίνη, Θέμα της ταινίας η αποδοχή των αντιφάσεων, που και ποιος δεν έχει; Ακόμα και οι αναρχικοί. Παίζουν οι Μαρία Γεωργιάδου, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Θέμις Μπαζάκα, Κώστας Γανωτής, Αλέξης Χαρίσης και Δημήτρης Πιατάς.

 

Τα εμπόδια του έρωτα: Η Odeon ποντάρει στην ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Βασίλη Κεχαγιά «Love in the End», που αφηγείται τρεις ερωτικές ιστορίες, που με δυσκολία παίρνουν φόρα, μέχρι να απογειωθούν. Σημάδια των καιρών ακόμα και ανάμεσα στους νέους; Βγαίνει, φυσικά, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, 14/2. Πρωταγωνιστούν οι Τζωρτζίνα Λιώση, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Κατερίνα Γερονικολού, Πάνος Βλάχος, Νικόλας Αγγελής και Μυριέλλα Κουρεντή. Νέα και άφθαρτα πρόσωπα.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ 

 

Η επιστροφή των Depeche Mode: Στις 7 Μαΐου, θα κηρύξουν από το Τελ Αβίβ την έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας τους. Τρεις μέρες μετά, η τριάδα των Ντέιβιντ Γκάχαμ, Μάρτιν Γκορ και Αντριου Φλέτσερ έρχεται στο Terra Vibe Park κι υπόσχεται να μας αποζημιώσει για εκείνη την αδιανόητη ακύρωση, το τελευταίο –στην κυριολεξία- λεπτό, του 2010.

 

Το συγκρότημα, που καμαρώνει για τη μοναδική σχέση που έχει αναπτύξει με το ελληνικό κοινό, γιορτάζει σχεδόν τρεις δεκαετίες στην κορυφή κι έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων. Ηδη δουλεύουν το πολυαναμενόμενο άλμπουμ τους που κυκλοφορεί την άνοιξη. Το γεγονός ότι θα το ακούσουμε πρώτοι ζωντανά μάς ιντριγκάρει ακόμα περισσότερο.

Ερχεται το αφεντικό; Αν οι φήμες -και οι προσευχές- βγουν αληθινές, στις 18 Μαΐου στο Terra Vibe Park περιμένουμε το μεγαλύτερο μουσικό απωθημένο των τελευταίων ετών: τον Μπρους Σπρίνγκστιν. Ο Αμερικανός ρόκερ εδώ κι ενάμιση χρόνο περιοδεύει ανά τον κόσμο παρουσιάζοντας το πρόσφατο αριστούργημά του «Wrecking Ball», που απέσπασε θριαμβευτικές κριτικές.

 

Σχεδόν 24 χρόνια μετά τη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας στο ΟΑΚΑ, είναι πιθανότερο από ποτέ να τον ξαναδούμε στα μέρη μας. Αρκεί ο ίδιος και η Live Nation να αποφασίσουν ότι θέλουν να «επεκτείνουν» την περιοδεία του και στα Βαλκάνια.

 

Νέα τούβλα στον τοίχο: Ο χώρος οριστικοποιήθηκε. Στις 31 Ιουλίου ο Ρότζερ Γουότερς θα ξαναχτίσει το «The Wall» στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ο θρυλικός μπασίστας και δημιουργός των περισσότερων επιτυχιών των Pink Floyd επανασχεδίασε το υπερθέαμα, που παρακολουθήσαμε πρόπερσι στην Αθήνα, δημιουργώντας ένα οπτικοακουστικό αριστούργημα προορισμένο για μεγάλα στάδια.

 

Το έργο, που περιγράφει την αποξένωση και μετάλλαξη του ατόμου, ξεκινά σύντομα περιοδεία έχοντας εξασφαλίσει στάσεις σε 25 μεγαλοπρεπή στάδια, όπως το Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, το Stade de France στο Παρίσι, το Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης, το Αmsterdam Arena και το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

 

ΧΟΡΟΣ

 

Αισιοδοξία από Κονγκό: Ο Φοστέν Λινιεκουλά, ο 38χρονος χορευτής και χορογράφος, θέτει στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής του ανησυχίας την ταλαιπωρημένη χώρα του, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Είναι δυνατόν να καταφεύγει στο σώμα και την κίνηση, ως τα κατ' εξοχήν εργαλεία κατανόησης και καταγραφής της Ιστορίας; Η απάντηση είναι θετική.

 

Μέσα από τον χορό του ο Λινιεκουλά διηγείται ιστορίες αγάπης και σκότους. Το μήνυμά του παραμένει αισιόδοξο: το σώμα είναι η επιβεβαίωση της ζωής που συνδέει αυτά που ζήσαμε με αυτά που ονειρευόμαστε να ζήσουμε, αυτά που θα οικοδομήσουμε σαν απάντηση στα ερείπια του παρελθόντος. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (6/10 Φεβρουαρίου).

Συνεργάστηκαν οι: Βένα Γεωργακοπούλου, Μαρίνα Κουβέλη, Εφη Μαρίνου, Βασιλική Τζεβελέκου

 

Scroll to top