Pin It

Για κακουργηματικές παραβάσεις που επισείουν ακόμα και ισόβια κατηγορούνται τρία μέλη της οικογένειας Ξυνή, επειδή έκαναν χρήση πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας και εισέπρατταν χρήματα απο το Δημόσιο για επιδοτούμενα προγράμματα

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Υπόλογοι για κακουργηματικού χαρακτήρα φορολογικές παραβάσεις που φέρεται να τελέστηκαν σε βάρος του Δημοσίου είναι από χθες οι υπεύθυνοι του ομίλου εκπαιδευτηρίων ΙΕΚ Ξυνή, για τους οποίους έπειτα από εισαγγελική εντολή τα ονόματά τους δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ τους απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα.

 

 

Η εισαγγελέας πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου άσκησε εναντίον του Σοφοκλή Ξυνή, της συζύγου του, Αθηνάς, και της κόρης του, Αικατερίνης, ποινική δίωξη για πλαστογραφία μετά χρήσης κατά του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, κλείνοντας σκέλος της δικογραφίας «Ομιλος Ξυνή» που αφορά πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες, που φέρεται να χρησιμοποίησε ο εκπαιδευτικός όμιλος με σκοπό να εισπράττει μεγάλα χρηματικά ποσά από το Δημόσιο.

 

Η πρώτη κακουργηματική δίωξη που απήγγειλε η εισαγγελέας σε βάρος μελών της οικογένειας Ξυνή, επισύρει ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Η έρευνα της Πόπης Παπανδρέου βασίστηκε σε πόρισμα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ), σύμφωνα με το οποίο ο συγκεκριμένος όμιλος εμφάνιζε βεβαιώσεις «μη οφειλών ασφαλιστικής ενημερότητας» που αποδείχθηκαν πλαστές και φέρονται να υπογράφονται από ανύπαρκτους υπαλλήλους του ΙΚΑ.

 

Με τον τρόπο αυτόν πετύχαινε να συμμετέχει σε επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα και να εισπράττει δημόσια χρήματα. Κατά το πόρισμα που κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία, οι κατηγορούμενοι εξέδωσαν πλαστές βεβαιώσεις το 2007, το 2008 και το 2009, οι οποίες στην πλειοψηφία τους φαινόταν να προέρχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Ομόνοιας, ενώ αναφέρεται και μία περίπτωση που η ενημερότητα φαινόταν να έχει εκδοθεί από υπηρεσία του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Πειραιά.

 

Μάλιστα, όπως προέκυψε από τον έλεγχο της ΓΓΚΑ, έως τον Αύγουστο του 2010 η συνολική οφειλή του ομίλου προς τον ασφαλιστικό φορέα ανερχόταν περίπου στις 692.000 ευρώ. Στο πόρισμα που ερεύνησε η Πόπη Παπανδρέου, αναφέρεται ότι η περίπτωση της εταιρείας του Ομίλου ΞΥΝΗ «Δυναμική Εκπαιδευτική-Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών ΑΕ» εισέπραξε συνολικό ποσόν 300.000 ευρώ ως φορέας εκπαίδευσης επιδοτούμενων προγραμμάτων, που διεξήχθησαν από το ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΕΥΝΑΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.

 

Ενώ το σκέλος αυτό της δικογραφίας διαβιβάζεται σε ανακριτή, η εισαγγελέας συνεχίζει την έρευνά της τόσο επίπεδο φορολογικών ελέγχων, όπου αναμένει να τις σταλούν και στοιχεία που έχει ζητήσει από τις τράπεζες, με τις οποίες οι κατηγορούμενοι και ο Ομιλος Ξυνή είχαν συναλλαγές, όσο και σε επίπεδο της ρύθμισης των οφειλών προς το ΙΚΑ που κατάφερε να πετύχει ο Ομιλος Ξυνή.

 

Πάντως, σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το ΙΚΑ προχώρησε σε μια πρωτοφανή ρύθμιση προς τον Ομιλο ΞΥΝΗ, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη του σε 4.700 δόσεις, με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής το 2.404.

Scroll to top