30/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμάρτησε για τις ξαδέρφες του

Των Κατερίνας Κατή, Μαρίας Δήμα To τοπίο ξεκαθάρισε, αναδίδοντας τον εσμό που κρυβόταν πίσω από τη σκανδαλώδη «διαχείριση» της λίστας Λαγκάρντ και αναδεικνύοντας.
      Pin It

Των Κατερίνας Κατή, Μαρίας Δήμα

 

To τοπίο ξεκαθάρισε, αναδίδοντας τον εσμό που κρυβόταν πίσω από τη σκανδαλώδη «διαχείριση» της λίστας Λαγκάρντ και αναδεικνύοντας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου -σύμφωνα με όσα μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας- ως τον κύριο ύποπτο από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στη ζοφερή για το πολιτικό μας σύστημα υπόθεση, μιας πράξης πολιτικά ατιμωτικής και ποινικά κολάσιμης.

 

Τον τότε πανίσχυρο υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου που, όταν η χώρα βούλιαζε στην καρδιά του πρώτου Μνημονίου, παρέλαβε σε CD μια λίστα με Ελληνες μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική HSBC, ανάμεσα στους οποίους ήταν και τρεις συγγενείς του, και όχι μόνο δεν τη διερεύνησε ποτέ προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά στην πορεία «έχασε» και το πρωτότυπο.

 

Και όπως αίφνης αποδεικνύεται σήμερα, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά, από την αντιπαραβολή της λίστας, που είχε ξεχαστεί στα συρτάρια με αυτήν που στάλθηκε εκ νέου από τους Γάλλους πριν από μια εβδομάδα κι είναι ακριβώς η ίδια, κάποιο… μαγικό χεράκι είχε αλλοιώσει την πρώτη λίστα σβήνοντας τρία ηλεκτρονικά αρχεία (από τα 2.062) εξαφανίζοντας, όλως παραδόξως, μόνο τα ίχνη τριών καταθετών.

 

Οι οποίοι -κατά…σατανική σύμπτωση- είναι οι τρεις συγγενείς τού αρμόδιου τότε να τους ελέγξει υπουργού. Πρόκειται για μια εξαδέρφη του Γ. Παπακωνσταντινου και τον σύζυγό της, καθώς και έναν τρίτο καταθέτη που, όπως προέκυψε από ανάλυση του φορολογικού του προφίλ, είναι και αυτός σύζυγος επίσης εξαδέρφης του πρώην υπουργού Οικονομικών. Οι δύο γυναίκες είναι, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι κόρες του αποθανόντα Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, τέως υπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και θείου τού πρώην υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου.

 

Μετά τη συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη, που παραπέμπει ευθέως σε βαριά πολιτική ευθύνη αλλά και σε ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά, καθώς φέρεται να έχει διαπραχθεί το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης εγγράφου σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, τον λόγο για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και την προσωποποίηση ευθυνών έχει η Βουλή, στην οποία διαβιβάζεται, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, η σχετική δικογραφία.

 

Ο νέος φάκελος με τα «καυτά» ευρήματα θα ενσωματωθεί στη δικογραφία που είχαν προ καιρού αποστείλει οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, εξαιτίας του γεγονότος ότι η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ παρέμενε επί περίπου δυόμισι χρόνια «κενό γράμμα» σε επίπεδο διερεύνησης στα συρτάρια δύο υπουργών Οικονομικών: του πρώτου παραλήπτη της, Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και του Ευάγγ. Βενιζέλου, ο οποίος την είχε παραλάβει ένα χρόνο μετά από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, αλλά την έβαλε στο συρτάρι θεωρώντας ότι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί γιατί είναι προϊόν υποκλοπής.

 

Οταν το θέμα «έσκασε» δημοσιογραφικά τον Οκτώβριο του 2012 ο Ευάγγ. Βενιζέλος βρήκε την ξεχασμένη λίστα και την απέστειλε στο μέγαρο Μαξίμου. Τα πρόσωπα, τα οποία είχαν αφαιρεθεί από την πρώτη λίστα Λαγκάρντ, συνδέονται με δύο λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα.

 

Στον έναν λογαριασμό είναι κατατεθειμένα 1.222.000 δολάρια και φέρεται να είναι κοινός λογαριασμός της μιας εξαδέρφης του Γ. Παπακωνσταντίνου και του συζύγου της. Ο άλλος λογαριασμός, με δικαιούχο τον σύζυγο της έτερης εξαδέλφης του πρώην υπουργού, δεν εμφανίζει κίνηση ποσών καθώς είναι κλειστός. Στην τραπεζική ορολογία αυτό σημαίνει δύο πράγματα:

 

*ότι στον λογαριασμό είχε κατατεθεί (ένα συνήθως μεγάλο) χρηματικό ποσόν «Χ» ,το οποίο στη συνέχεια αναλήφθηκε εξ ολοκλήρου από τον δικαιούχο. Παραμένουν ωστόσο στην τράπεζα τα στοιχεία του λογαριασμού.

 

*ότι ο λογαριασμός αποτελεί προθεσμιακή κατάθεση.

 

Γάλλοι: «Είναι ίδια η λίστα»

 

Στη δικογραφία, που πήρε πλέον την… άγουσα για τη Βουλή, πέραν της πρωτότυπης λίστας Λαγκάρντ, εμπεριέχεται και η εισήγηση των εισαγγελέων, Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, στην οποία κάνουν εκτεταμένη αξιολόγηση στις αλλοιώσεις που έχουν εντοπιστεί μεταξύ των δύο λιστών, ενώ επισημαίνουν το γεγονός ότι η λίστα, η οποία παραδόθηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών -όπως ειπώθηκε ρητά στην τριμελή επιτροπή που την παρέλαβε- προέρχεται από το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης και είναι η ίδια με αυτήν που εστάλη στη χώρα μας πριν από δυόμισι χρόνια.

 

Το ίδιο αναφέρει και στο συνοδευτικό της δικογραφίας έγγραφο που διαβιβάστηκε προς τον πρόεδρο της Βουλής και υπογράφεται από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προϊστάμενο των δύο οικονομικών εισαγγελέων, Ν. Παντελή.

 

«Κατά τις διαβεβαιώσεις του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν», τονίζει ο κ. Παντελής, καταδεικνύοντας το μέγεθος της πολιτικής αλλά και ποινικής ευθύνης.

 

Στο μεταξύ, βέβαια, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς συνεχίζουν τον έλεγχο για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ.Καπελέρη και Γ. Διώτη.

 

 

Scroll to top