07/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλάζει το τοπίο…

      Pin It

ΙΤΑΛΙΑ Κάτι ο εκλογικός νόμος που μπορεί να καταστήσει πύρρειο τη νίκη της Κεντροαριστεράς, κάτι το κόμμα του Μόντι και η άνοδος του Μπερλουσκόνι, κάτι οι διεργασίες στα αντισυστημικά κόμματα και δύο μήνες πριν από τις εκλογές όλα είναι… θολά

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Λιγότερο από δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των κρισιμότερων ίσως εκλογών στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται ένα μάλλον «θολό» μετεκλογικό τοπίο…

 

Tο Δημοκρατικό Κόμμα (ΡD) του Πιερλουίτζι Μπερσάνι διατηρεί μεν σταθερό προβάδισμα – σύμφωνα με χθεσινή σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου ISPO βρίσκεται στο 32-33%, ενώ μαζί με τους αριστερούς «συμμάχους» του αγγίζει το 40%.

 

Ομως, τα ποσοστά αυτά εκτιμάται ότι εξασφαλίζουν στην Κεντροαριστερά άνετη επικράτηση μόνο στη Βουλή και όχι στη Γερουσία (όπου η εκλογή γίνεται ανά περιφέρεια κι όχι βάσει λίστας). Και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί μέχρι και το στήσιμο της κάλπης, την ώρα που στην πολιτική σκηνή οι «πρωταγωνιστές» πολλαπλασιάζονται, αξιώνοντας την αναδιανομή της εκλογικής «πίτας».

 

Ηδη, ο κεντροδεξιός Λαός της Ελευθερίας (PDL) υπό τον… πολιτικό τηλεαστέρα Σίλβιο Μπερλουσκόνι αύξησε κι άλλο τη δύναμή του μέσα σε έναν μήνα, φτάνοντας στο 17-19%, εντείνοντας παράλληλα τις ζυμώσεις για αναβίωση της παραδοσιακής συμμαχίας με την αυτονομιστική Λέγκα του Βορρά (6%).

 

Προοπτική, που θα εξασφάλιζε στην Κεντροδεξιά αφ' ενός άνοδο των ποσοστών της στο 26-28% (με τη συνδρομή και μικρότερων δεξιών κομμάτων), αφ' ετέρου ενίσχυση των πιθανοτήτων να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στη νέα Γερουσία.

 

«Ελπίζω οι ψηφοφόροι να προτιμήσουν το PD ή PDL», είπε χθες με νόημα σε διαδικτυακή συνέντευξή του στην Corriere Della Sera ο καβαλιέρε, έχοντας το βλέμμα του ανήσυχα στραμμένο προς το… αναγεννημένο Κέντρο. Κι όχι αδίκως!

 

Μόλις τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον Μάριο Μόντι ότι συγκροτεί πολιτική πλατφόρμα, η Επιλογή των Πολιτών με τον Μόντι για την Ιταλία «τσίμπησε» 9% στις δημοσκοπήσεις, προσεταιριζόμενη κυρίως δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς και αναποφάσιστους.

 

Παρ' όλα αυτά, το συνολικό ποσοστό του νέου κεντρώου πόλου μετά βίας φτάνει το 14%, μαζί με το UDC του Περιφερντινάντο Καζίνι και το Μέλλον για την Ιταλία του Τζιανφράνκο Φίνι. Μπροστά πάντως στην πιθανότητα ενός πολιτικού αδιεξόδου στη Γερουσία, το σενάριο που συζητείται περισσότερο αυτές τις ημέρες στη Ρώμη είναι μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία μεταξύ Μπερσάνι και Μόντι…

 

Στον ιταλικό Τύπο έχουν πολλάκις γραφτεί πληροφορίες για πιθανή ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον απερχόμενο τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Ο ίδιος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει μια μελλοντική υπουργοποίηση, αλλά μόνον ο πρωθυπουργικός θώκος.

 

Ομως στη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών υπάρχουν άλλοι τρεις καθοριστικοί, πλην μεταβλητοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πρώτον, το ποσοστό των αναποφάσιστων, που έπεσε μεν δέκα μονάδες μέσα σε έναν μήνα, αλλά παραμένει υψηλό, στο 40%.

 

Δεύτερον, η φθίνουσα -κατά πώς δείχνει- εκλογική πορεία του αντισυστημικού Κινήματος των 5 Αστέρων του ακτιβιστή-κωμικού Πέπε Γκρίλο, που έπεσε από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση, συγκεντρώνοντας 13-14%. Και τρίτον, οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ μικρότερων, επίσης αντισυστημικών κομμάτων, με στόχο τη δημιουργία ενός πολιτικού μπλοκ κατά της λιτότητας.

 

Πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση διαδραματίζει η επίσης νεοσύστατη Επανάσταση Πολιτών, υπό τον πρώην εισαγγελέα του Παλέρμο, γνωστού διώκτη της σικελικής μαφίας, Αντόνιο Ινγκρόια.

 

Η συμμαχία της με την Ιταλία των Αξιών τού επίσης πρώην εισαγγελέα, πρωταγωνιστή στην εκστρατεία κατά της διαφθοράς, Αντόνιο ντι Πιέτρο, αγγίζει δημοσκοπικά το 5%. Ενώ το εγχείρημα φέρεται να τυγχάνει της στήριξης των Πρασίνων, της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, των δημάρχων της Νάπολης και του Παλέρμο, πανεπιστημιακών και συνδικαλιστών.

 

Επί του παρόντος, το αίτημα του Ινγκρόια για μία εφ' όλης της ύλης συνάντηση με τον Μπερσάνι δεν έχει τύχει ευήκοων ώτων στο PD. Σε μια όμως εξέλιξη που μπορεί να σηματοδοτήσει εξελίξεις, ανοιχτός σε αυτή την πρόκληση δηλώνει τώρα ο πολιτικός σύμμαχος του Μπερσάνι, Νίκι Βέντολα, ηγέτης του αριστερού κόμματος Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία, που σήμερα κινείται στο 4%.

 

 

Scroll to top