07/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επιστροφη του Ασαντ

      Pin It

ΣΥΡΙΑ Στην πρωτη μετα απο μηνες δημοσια εμφανιση του ο Συρος προεδρος δυναμιτισε τη διαμεσολαβηση του ΟΗΕ με τη σκληρη σταση του εναντι της αντιπολιτευσης

 

«Δεν κάνουμε διάλογο με τις μαριονέτες της Δύσης» υπογράμμισε ο Μπασάρ αλ Ασαντ στην πρώτη ύστερα από μήνες δημόσια ομιλία του στο κατάμεστο από οπαδούς του μέγαρο της Οπερας, στη Δαμασκό. Ο Σύρος πρόεδρος εμφανίστηκε αδιάλλακτος απέναντι στην αντιπολίτευση, την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική ομάδα» και δεν άφησε περιθώρια για πολιτική διέξοδο.

 

Ο 47χρονος Ασαντ διακόπηκε και χειροκροτήθηκε όταν απέκλεισε από το τραπέζι του διαλόγου «όσους έχουν προδώσει τη Συρία», ενώ χαρακτήρισε συλλήβδην τους αντάρτες «τρομοκράτες» οι οποίοι λαμβάνουν βοήθεια από γειτονικές χώρες. Στην απευθείας τηλεοπτική μετάδοση και στο τέλος της σύνδεσης, οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα της Οπερας φώναζαν το σύνθημα «Θεός, Ασαντ, Συρία. Αυτά μας είναι αρκετά».

 

Ηταν μια ομιλία συσπείρωσης των οπαδών του σε μια σκληρή γραμμή που ταυτόχρονα υπονόμευσε τη μεσολαβητική προσπάθεια του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακτάρ Μπραχίμι, ο οποίος προωθεί πολιτική λύση μέσα από τις συνομιλίες που θα έχουν και πάλι Ρώσοι και Αμερικανοί στη Γενεύη.

 

Ο Ασαντ ζήτησε ωστόσο να διεξαχθεί μία σύνοδος συμφιλίωσης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αμνηστίας, κυβερνητικού ανασχηματισμού και διαλόγου με μερίδα της αντιπολίτευσης, «εκείνους που δεν έχουν προδώσει τη Συρία», ωστόσο δεν έπεισε ούτε την αντιπολίτευση ούτε και τη Δύση για τις προθέσεις του.

 

Σχεδόν ταυτόχρονα με το πέρας της ομιλίας του, η αντιπολίτευση απέρριψε τις προτάσεις της Δαμασκού ως άδεια ρητορική και επανέλαβε ότι ο βασικός και αμετακίνητος όρος για να αρχίσει διάλογος είναι να αποχωρήσει αμέσως ο Ασαντ από την εξουσία.

 

Υποκριτική χαρακτήρισε την ομιλία Ασαντ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, «κενό γράμμα» ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ την άμεση αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία απαίτησε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον.

 

Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Αλί Ακμπαρ Χασεμί Ραφσατζανί, δήλωσε πως το Ιράν πρέπει να στηρίξει τη Συρία, καθώς αν υπάρξει ρήγμα στον άξονα Ιράν-Συρία-Λιβάνος (Χεζμπολά), θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις (για την Τεχεράνη). Πάντως, ο Ραφσατζανί εκτίμησε ότι «οι πιθανότητες να επιβιώσει το καθεστώς Ασαντ είναι ισχνές». Ν.Ζ.

Scroll to top