Pin It

ΣΥΡΙΑ Ο εμφύλιος στη χώρα έχει φέρει εκατομμύρια Σύρους αντιμέτωπους με την επισιτιστική κρίση, ενώ ακόμα χειρότερη κάνουν την κατάσταση οι κακές καιρικές συνθήκες και οι ελλείψεις σε καύσιμα

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Ο πόλεμος στη Συρία, που χαρακτηρίζεται πλέον και επισήμως από τον ΟΗΕ ως «εμφύλιος», εξελίσσεται σε κρίση και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, (WFP), εκτιμά ότι 4 εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας. Πάνω από τους μισούς, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας και τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες (Τουρκία, Ιορδανία, Ιράκ, Λίβανος), επιβιώνουν χάρις στη βοήθεια των τοπικών κυβερνήσεων και διεθνών δωρητών.

 

Ομως, η διεθνής βοήθεια δεν είναι αρκετή και δεν φτάνει για όλους. Χθες, στο στρατόπεδο προσφύγων Ζαατάρι στην Ιορδανία, απελπισμένοι πρόσφυγες, κουρασμένοι από την αναμονή και τις ελλείψεις τροφίμων, επιτέθηκαν -μέσα στην απόγνωσή τους- σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

 

Τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο άμαχοι είναι σε απελπιστική κατάσταση και βρίσκουν με μεγάλη δυσκολία τρόφιμα -κυρίως στις εμπόλεμες περιοχές και στις διχοτομημένες πόλεις, στο Χαλέπι, τη Χάμα και τη Χομς- λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλει ο κυβερνητικός στρατός.

 

Το καθεστώς δεν επιτρέπει στις ΜΚΟ και τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να διανέμουν βοήθεια στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, με τη δικαιολογία ότι μπορεί να καταλήξουν τα εφόδια στους αντάρτες. Ηδη η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα θέσει το θέμα στο Σ.Α. του ΟΗΕ.

 

Η κατάσταση των αμάχων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν σε καύσιμα. Ελλείψεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στη Δαμασκό, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κυβερνητικό στρατό ότι στοχοποιεί όχι μόνο τα νοσοκομεία που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ανταρτών αλλά και τους φούρνους, μοναδική πηγή για να προμηθευτούν οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι ψωμί και αλεύρι.

 

Βαρύτατος είναι και ο απολογισμός των απωλειών που καταγράφηκαν επίσημα στους 22 μήνες της εξέγερσης. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, μέχρι τον περασμένο μήνα είχαν σκοτωθεί 59.648 άνθρωποι. Τα θύματα αυτά έχουν καταγραφεί με ονοματεπώνυμο, ενώ πολλές χιλιάδες άλλα δεν έχουν καταγραφεί καθώς δεν έχουν αναγνωριστεί. Επίσης, αγνοούνται και πάνω από 1.500 άνθρωποι.

 

Επιτροπή της διεθνούς οργάνωσης ανέλυσε τα στοιχεία και κατέληξε ότι η συντριπτική πλειονότητα των νεκρών είναι άντρες και τα περισσότερα θύματα καταγράφονται στη Χομς, (12.650), στη Δαμασκό, (10.862), στο Ιντλίμπ, (7.686) και στο Χαλέπι (6.188). Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η τάση για διαρκή αύξηση των νεκρών ανά ημέρα, καθώς τον πρώτο χρόνο της εξέγερσης είχαμε 1.000 νεκρούς τον μήνα και το καλοκαίρι ο αριθμός έφτασε τους 5.000 νεκρούς τον μήνα.

 

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι παράλληλα αυξάνει και ο αριθμός των αμάχων που σκοτώνονται ή δολοφονούνται από τους αντάρτες, ενώ καταγγέλλονται και εκτελέσεις αιχμαλώτων με συνοπτικές διαδικασίες, βασανισμοί, ίσως και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τα οποία ευθύνονται ένοπλες ομάδες και ΑΠΟ τις δύο πλευρές.

 

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Λακτάρ Μπραχίμι, υποστήριξε χθες ότι αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις στην κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης, τότε μέσα στο 2013 θα έχουμε έως και 100.000 νέα θύματα στη Συρία.

Scroll to top