Pin It

Ο  άλλοτε ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης κατονόμασε ως ιθύνοντα νου για την υπεξαίρεση εκατομμυρίων από το Δήμο Θεσσαλονίκης τον πρώην γ.γ. Μιχάλη Λεμούσια ενώ «έδωσε» και τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο

 

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Υπεξαίρεση με τις… σακούλες! Τον τρόπο με τον οποίο έφευγαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης τα εκατομμύρια περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια ο άλλοτε υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης, απολογούμενος χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ως ιθύνοντα νου κατονόμασε τον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια, ενώ «έδωσε» και τον δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο λέγοντας ότι «τα έπαιρνε αλλά δεν ήθελε να γνωρίζει»…

 

Η απολογία του προκάλεσε μάλιστα την έκρηξη του πρώην γενικού γραμματέα, που πετάχτηκε έξαλλος τουλάχιστον δυο φορές από το εδώλιο του κατηγορουμένου, για να δεχτεί την επίπληξη του προέδρου Εφετών Γιώργου Αποστολάκη. Ενταση σημειώθηκε και μετά τη διακοπή της δίκης, το μεσημέρι, όταν η σύζυγος ενός άλλου δημοτικού υπαλλήλου, που είναι συγκατηγορούμενος στην υπόθεση, επιτέθηκε στον Σαξώνη και τον προπηλάκισε καθώς έβγαινε από τη δικαστική αίθουσα φωνάζοντας «πες μου αν σε κάλυπτε ο άντρας μου, πες την αλήθεια…»

 

Η απολογία του Παναγιώτη Σαξώνη, που χθες κράτησε έξι ώρες και συνεχίζεται σήμερα, δυναμιτίζει το κλίμα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου διεξάγεται η δίκη για την υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης από τις 19 Σεπτεμβρίου 2012. Χαρακτηριστικά σημεία της απολογίας του, στα οποία στάθηκε η Εδρα:

 

-Το 1999, όταν ανέλαβε ο Παπαγεωργόπουλος, με σύστησε στον Λεμούσια ως «δικό μας παιδί» ο αείμνηστος αντιδήμαρχος Σταμάτης Καραμανλής.

 

-Λίγες μέρες μετά με κάλεσε ο γενικός γραμματέας και με ρώτησε κατά πόσο κάποιος από τους διαχειριστές μπορούσε να εκταμιεύσει κάποια χρήματα για κάποιο σκοπό χωρίς να γίνει αντιληπτό.

 

-Αρχισα να παίρνω χρήματα μετρητά για την ενίσχυση της παράταξης «Αναγέννηση» που διοικούσε τον δήμο. Αργότερα κατάλαβα… «ποια Αναγέννηση»…

 

-Ξεκίνησα με λίγα εκατομμύρια δραχμές και κατέληξα να δίνω μετρητά 300 χιλιάδες ευρώ τον μήνα. Αρχικά τα έδινα όλα, μετά ένα χρόνο άρχισα να παρακρατώ το 10% για μένα.

 

-Υπεξαιρέθηκαν έτσι περίπου 18-20 εκατομμύρια ευρώ. Τα 51 που λέει η οικονομική επιθεωρήτρια είναι πιθανόν λογιστικό έλλειμμα.

 

-Ο διευθυντής γνώριζε. Δεν ανησυχούσα.

 

-Τα χρήματα τα έδινα σε σακούλες κάθε μέρα στον πρώην γενικό γραμματέα και εκείνος άφηνε κάποια στο γραφείο του δημάρχου. Ο Παπαγεωργόπουλος δεν ήθελε να γνωρίζει…

 

-Ο μόνος αντιδήμαρχος που γνώριζε ήταν ο Γερογιάννης. Ο Ζορπίδης και ο Αθανάσαρος προσπάθησαν να απεμπλακούν όταν αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει. Ωστόσο δεν αντέδρασαν στις αναλήψεις μετρητών.

 

Η μεγάλη δίκη

 

Με κατηγορούμενους τον άλλοτε «πρώτο πολίτη» της Θεσσαλονίκης –επί δώδεκα χρόνια δήμαρχο- Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τρεις εκλεκτούς του αντιδημάρχους, το «δεξί του χέρι» Μιχάλη Λεμούσια, που τον πήρε απλό υπάλληλο του ΟΤΕ και τον έκανε γενικό γραμματέα του δήμου, 13 υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών και 51,4 εκατομμύρια ευρώ να έχουν «κάνει φτερά» από ταμεία, η μεγαλύτερη ποινική δίκη των τελευταίων ετών για την πόλη παρουσιάζει τόσο νομικό όσο και πολιτικό ενδιαφέρον.

 

Ο άλλοτε ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης είναι ο μοναδικός που έχει ομολογήσει τις πράξεις του και μάλιστα από την αρχή, όταν η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά μπήκε κατόπιν εισαγγελικής εντολής στον Δήμο Θεσσαλονίκης κι άρχισε ν' αποκαλύπτει ένα ένα τα ελλείμματα. Αλλωστε το είπε και στο δικαστήριο, την πρώτη μέρα της δίκης, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο: «Υπεξαίρεσα 16 εκατομμύρια ευρώ. Εγώ πήρα το ένα…»

 

Από την άλλη ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο στενός του συνεργάτης Μιχάλης Λεμούσιας, οι αντιδήμαρχοι οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης, Θόδωρος Αθανάσαρος και Μιχάλης Ζορπίδης αλλά και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, που ήταν υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών, αρνούνται τα πάντα. Υποστηρίζουν ότι «τα λεφτά τα έφαγε μόνος του ο Σαξώνης»! Ωστόσο σε όλη τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση, όπως και οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, έρχονταν αντιμέτωποι με ένα βασικό ερώτημα: «Είναι δυνατόν να τα έκανε όλα μόνος του ένας υπάλληλος μόνο;»

 

Το κατηγορητήριο των 1.274 σελίδων είναι βαρύτατο. Υπεξαίρεση από κοινού σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (δήμος) με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, πλαστογραφία -επίσης με τις ίδιες επιβαρυντικές διατάξεις- και συνέργεια στις συγκεκριμένες πράξεις είναι τα αδικήματα για τα οποία διώκονται κατά περίπτωση οι 18 κατηγορούμενοι.

 

Scroll to top