26/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο γυναίκες επιμένουν να χορεύουν

Η Σταυρούλα Σιάμου και η Πέρσα Σταματοπούλου, χορεύτριες της ίδιας γενιάς, στην πρώτη τους συνεργασία με τίτλο «fight or flight», απαντούν στο ερώτημα γιατί «μένουν και πολεμούν αντί να τραπούν σε φυγή».
      Pin It

Σύγχρονος ελληνικός χορός στην «Πειραιώς 260»

 

Η Σταυρούλα Σιάμου και η Πέρσα Σταματοπούλου, χορεύτριες της ίδιας γενιάς, στην πρώτη τους συνεργασία με τίτλο «fight or flight», απαντούν στο ερώτημα γιατί «μένουν και πολεμούν αντί να τραπούν σε φυγή». Μια ιστορική διαδρομή σε ό,τι τις έχει σημαδέψει, από την Τρίσα Μπράουν και την Πίνα Μπάους μέχρι τους Μπιτλς και τους Abba

 

 Της Μαρίνας Κουβέλη

 

Τι αναζητούν στην πρώτη τους σκηνική συνάντηση δύο χορεύτριες της ίδιας γενιάς, αλλά με διαφορετικές κινητικές εμπειρίες η καθεμία; Τι συμβαίνει σε μια χορεύτρια όταν οι αρετές του παρελθόντος είναι τα ελαττώματα του παρόντος; Πώς διερευνά κανείς τους περιορισμούς που θέτει το ίδιο το σώμα μέσα στον χρόνο;

 

Η Σταυρούλα Σιάμου και η Πέρσα Σταματοπούλου παρουσιάζουν ένα ντουέτο-χρονολόγιο της παράλληλης χορευτικής τους πορείας, το οποίο επικεντρώνεται σε ζητήματα σωματικής μνήμης, αλλά και στο χάρισμα της ωριμότητας. Μια συνεύρεση που θέτει το ερώτημα «αν μπορούν ακόμη» – ή μάλλον απαντά στο «γιατί επιμένουν να χορεύουν». Εχει τίτλο «fight or flight» και φιλοξενείται στην Πειραιώς 260 σήμερα και αύριο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

 

«Το “fight of flight” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην ψυχολογία για να περιγράψει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι το σημείο εκείνο στο οποίο μπαίνει το δίλημμα “να μείνουμε και να πολεμήσουμε ή να τραπούμε σε φυγή”. Είναι ο μηχανισμός εκείνος -κοινός στα ζώα και τους ανθρώπους- που σε κρίσιμες για την επιβίωση συνθήκες το σώμα μπαίνει σε κατάσταση επιφυλακής. Σε μια στιγμή, σχεδόν αυτόματα, αποφασίζεις την ενδεχόμενη νίκη ή την ήττα. Στην πραγματικότητα, επιστρατεύοντας στιγμές και βιώματά μας, μιλάμε για την ετοιμότητα της επιλογής», λέει η Πέρσα Σταματοπούλου.

 

Ανιχνεύοντας τα όρια και τις αντοχές τους, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες τους, κάνουν μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν εστιάζοντας σε στοιχεία που διαμόρφωσαν την αισθητική και τις επιλογές τους.

 

Οι χορογραφίες έχουν στιγμές δυναμισμού, είναι ανθρώπινες και λιτές, έχουν μια καθαρότητα. Οι φόρμες είναι απλές. Τίποτα στη χορογραφία τους δεν είναι βαρύγδουπο ή διδακτικό. «Μοιάζουν σαν μικρές ιστορίες οι οποίες συνδέονται μέσα από μια ιστορική αναδρομή σε όσα πράγματα μας έχουν σημαδέψει κι εμπνεύσει: από τις σπουδαίες χορογράφους Τρίσα Μπράουν και Πίνα Μπάους μέχρι τις μουσικές μας αναφορές: τους Μπιτλς, τους Αbba, αλλά και ακούσματα της εποχής μας».

 

Η συνεργασία των δύο γυναικών, που τις βρίσκει για πρώτη φορά μαζί πάνω στη σκηνή, διερευνά ένα ανάλογο ερώτημα: τι είναι αυτό που τις παρακινεί να παραμείνουν στη μάχη, παρόλο που συχνά το να την εγκαταλείψουν φαίνεται η πιο λογική απόφαση; «Η ιδέα της παράστασης ξεκίνησε πρόσφατα, πριν από περίπου 2-3 μήνες, παρόλο που με τη Σταυρούλα γνωριζόμαστε χρόνια και είχαμε κοινό πεδίο δράσης», εξηγεί η Πέρσα Σταματοπούλου, μία εκ των δύο χορογράφων. «Ηταν, λοιπόν, κατ' αρχήν σημαντικό το ότι είχαμε έναν κοινό άξονα. Αυτός μας βοήθησε να βρούμε κοινή γλώσσα, να την εντάξουμε στο έργο και να κινηθούμε αναλόγως».

 

Ποια όμως είναι τα κοινά των δύο χορογράφων; «Eίμαστε και οι δύο άνω των σαράντα, έχουμε βιώσει τη μητρότητα. Εχουμε κοινές αναφορές και εμπειρίες. Υπάρχουν ανάμεσά μας, ωστόσο, και διαφορές της κάθε προσωπικότητας, τα περιττά και τα απαραίτητα που έχουμε κρατήσει ή πετάξει στις διαδρομές μας και τα οποία προσθέτουν στο έργο αρκετή δόση χιούμορ και αυτοσαρκασμού».

 

Info: Στις 21.00. Πειραιώς 260, Κτίριο Ε. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15€, Μειωμένο: 10€, Φοιτητικό / άνω των 65, ανέργων, ΑΜΕΑ: 5€. Τα κοστούμια επιμελήθηκε η Ιωάννα Τσάμη. Τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος. Μουσική επιμέλεια: Σταυρούλα Σιάμου, Πέρσα Σταματοπούλου.

Scroll to top