Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Η μητέρα του μοναχικού δολοφόνου και αυτόχειρα του Νιουτάουν είναι ο άνθρωπος–κλειδί ο οποίος φέρεται να έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στον διανοητικό και νευρικό κλονισμό του. Το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της μητέρας του 20χρονου Ανταμ Λάνζα, Νάνσι, την περιγράφει ως μια παρανοϊκή «survivalist», μέλος δηλαδή του επονομαζόμενου «κινήματος επιβίωσης», που πιστεύει ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας βίαιης κοινωνικο-οικονομικής κατάρρευσης.

 

Η 52χρονη συγκέντρωνε εδώ και αρκετό καιρό τρόφιμα, νερό και πρωτίστως όπλα στη μεγάλη μονοκατοικία στο Κονέκτικατ, όπου διέμενε με τον γιο της.

 

Η Νάνσι Λάνζα χαρακτηρίζεται από ορισμένα ΜΜΕ και ως «prepper» (από τη λέξη prepare, δηλαδή «προετοιμάζομαι»). Συγκεκριμένα, προετοιμαζόταν για το τέλος του κόσμου και απέκτησε εμμονή με την οπλοκατοχή, εκπαιδεύοντας τακτικά τον Ανταμ και τον μεγαλύτερο γιο της Ράιαν στη σκοποβολή.

 

Η -αν μη τι άλλο ανορθόδοξη- ανατροφή που έδωσε στα παιδιά της στράφηκε εν τέλει και εναντίον της την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Ανταμ άρχισε το μακελειό μέσα στο ίδιο του το σπίτι, σκοτώνοντας τη μητέρα του στο κρεβάτι της, σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail».

 

Την πυροβόλησε τέσσερις φορές στο κεφάλι, πιθανόν την ώρα που κοιμόταν, και στη συνέχεια πήρε τέσσερα από τα όπλα της, οδήγησε μέχρι το δημοτικό σχολείο και εκτέλεσε εν ψυχρώ είκοσι μαθητές, ηλικίας 6 και 7 ετών, και έξι μέλη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

 

Η θεία τού Ανταμ και αδελφή του πατέρα του δηλώνει πως η Νάνσι μιλούσε συχνά για τις προετοιμασίες που έκανε εν όψει του επαπειλούμενου τέλους του κόσμου. Ηταν ιδιαιτέρως προσεκτική να μην αφήνει ποτέ εκτεθειμένα τα όπλα που είχε στην κατοχή της, δεν έκρυβε όμως το γεγονός ότι διέθετε ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο: τρία περίστροφα και το ημιαυτόματο τουφέκι, που χρησιμοποιήθηκαν από τον γιο της στη μαζική δολοφονία, αλλά και δύο κυνηγετικές καραμπίνες. «Μου έλεγε πως της άρεσε η ηρεμία πνεύματος που της προκαλούσε η σκοποβολή» αναφέρει γείτονάς της.

 

Ο Ανταμ Λάνζα περιγράφεται ως ένα «φάντασμα», ένας βαθιά διαταραγμένος νεαρός, τόσο αποτραβηγμένος από τον κοινωνικό περίγυρο που ακόμη και μέλη της ίδιας του της οικογένειας, όπως ο αδελφός και ο θείος του, είχαν χρόνια να τον δουν. Δεν είχε φίλους και περνούσε τον χρόνο του κυρίως στο υπνοδωμάτιό του, που συγκοινωνούσε με αυτό της μητέρας του.

 

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες, η αστυνομία προσπαθεί να επιδιορθώσει ένα σκληρό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή που βρέθηκε διαλυμένος στο πάτωμα της κρεβατοκάμαρας του εκτελεστή και ενδέχεται να περιέχει κρίσιμες πληροφορίες για τα κίνητρά του. Φέρεται, μάλιστα, να έπαιζε συχνά βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, δεν διέθετε όμως λογαριασμούς σε κανένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

 

Γείτονες λένε πως η υπερπροστατευτική Νάνσι είχε εγκαταλείψει την εργασία της σε χρηματιστηριακή εταιρεία για να μένει σπίτι με τον «προβληματικό» μικρότερο γιο της. Σε αντίθεση με τον 24χρονο αδελφό του, Ράιαν, που εργάζεται σε επενδυτικό οίκο της Νέας Υόρκης, ο Ανταμ δεν είχε βρει ποτέ του δουλειά.

 

Εγκατέλειψε τελικά το σχολείο όταν η μητέρα του λογομάχησε με εκπαιδευτικούς της περιοχής και ανέλαβε η ίδια τη διδασκαλία του στο σπίτι. Το 2008 η Νάνσι Λάνζα πήρε διαζύγιο από τον σύζυγό της Πίτερ, εν μέσω φημών ότι ο δύσκολος μικρός τους γιος είχε προκαλέσει «ρήγμα» στον γάμο τους. Ο πατέρας, πετυχημένο οικονομικό στέλεχος, πλήρωνε ετήσια διατροφή ύψους 200.000 δολαρίων.

 

Ο Ράιαν Λάνζα φέρεται να κατέθεσε στην αστυνομία ότι ο αδελφός του έπασχε από το σύνδρομο Ασμπεργκερ, μια μορφή αυτισμού. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ασθένεια αυτή από μόνη της δεν προκαλεί τέτοια δολοφονικά ξεσπάσματα, σε συνδυασμό όμως με τη σχεδόν πλήρη απομόνωση και την άμεση διαθεσιμότητα βαρέος οπλισμού είναι πιθανόν να δημιουργήσει μια «εκρηκτική» συνταγή με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Scroll to top