karkinosmastoy

29/11/13


Καρκίνος

Η υψηλή χοληστερόλη συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού

Έρευνα ενισχύει την πεποίθηση ότι η παχυσαρκία και συγκεκριμένα η ανεβασμένη χοληστερόλη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την τροφοδότηση της εξάπλωσης καρκίνου του μαστού.
      Pin It

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, ένα υποπροϊόν χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό είναι δυνατόν να τροφοδοτήσει την επιθετική εκδήλωση του καρκίνου του μαστού, ενώ οι στατίνες (φάρμακα που μειώνουν την υψηλή «κακή» χοληστερόλη) μπορεί να λειτουργήσουν προληπτικά κατά του καρκίνου αλλά είναι πρόωρη ακόμα μια τέτοια ιατρική σύσταση.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόναλντ ΜακΝτόνελ, διευθυντή του Τμήματος Φαρμακολογίας και Βιολογίας Καρκίνου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science» και πραγματοποιώντας πειράματα σε ποντίκια απέδειξαν ότι η ουσία 27HC (υδροξυχοληστερόλη) μιμείται τα οιστρογόνα και ενδέχεται να προκαλεί το ίδιο καρκινογόνο αποτέλεσμα με τις ορμόνες σε μερικούς ιστούς.

Η αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει πως η υψηλή σε λιπαρά διατροφή αυξάνει το επίπεδο της 27HC στο αίμα και οδηγεί σε καρκινικούς όγκους κατά 30% μεγαλύτερους σε σχέση με τα πειραματόζωα που διατρέφονταν χωρίς πολλά λιπαρά.

Πολλές μελέτες συσχέτιζαν την παχυσαρκία με τον καρκίνο του μαστού και συγκεκριμένα πως η ανεβασμένη χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ο ΜακΝτόνελ υποστήριξε ότι αν και μέχρι τώρα δεν είχε βρεθεί κανένας σχετικός βιολογικός μηχανισμός, εντόπισαν ένα τέτοιο μόριο, που προκύπτει από τον μεταβολισμό της χοληστερόλης και λέγεται 27HC βοηθώντας έτσι να εξηγηθεί γιατί η παχυσαρκία συνιστά καίριο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο (μαστού, εντέρου, μήτρας) στις γυναίκες.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι πιθανότατα η μείωση της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και μεταστάσεων, κυρίως στις παχύσαρκες γυναίκες.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top