Pin It

ginaika-ilikiomeni

Η σχέση τού σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με τον αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες είναι γνωστή. Παράλληλα, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως οι δύο αυτοί παράγοντες συνδέονται με την ύπαρξη πόνου. Νέα μελέτη καταδεικνύει ότι τα συμπληρώματα της βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τόσο τα επίπεδα κατάθλιψης, όσο και πόνου, στις γυναίκες με διαβήτη.

Η επιστημονική ομάδα του Todd Doyle από το πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγου ερεύνησε εάν τα συμπληρώματα της βιταμίνης D επηρεάζουν τις γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίες πάσχουν και από κατάθλιψη. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη έλαβαν για έξι μήνες συμπλήρωμα της βιταμίνης D2 (συνολικά 50.000 IU κάθε εβδομάδα). Στο τέλος της πειραματικής διαδικασίας, τα επίπεδα κατάθλιψης των γυναικών όπως και ο πόνος – που είχε αναφέρει αρχικά, μεγάλο ποσοστό του συμμετεχόντων – βελτιώθηκε σημαντικά.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Todd Doyle ανέφερε: «Ο πόνος είναι ένα κοινό και συχνά σοβαρό πρόβλημα για τις γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψη. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ωστόσο τα συμπληρώματα της D2 αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία».

Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό: ρυθμίζει την ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου που συμβάλλουν στην υγεία των οστών και των δοντιών. Ο άνθρωπος λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D που χρειάζεται, από τον ήλιο. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν τροφές που είναι καλές πηγές της βιταμίνης αυτής, όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί), τα αυγά και και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Πηγή: medicalnewstoday

 

Scroll to top