09/12/13


Ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει ακόμα και κάτω από τα ευρωπαικά «ασφαλή» όρια

Η μακρόχρονη έκθεση στα μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5) αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία και αιτία πρόωρων θανάτων.
      Pin It

China-Benxi-nefos-ergostasio-molinsi-pipansi

Παρά τις μεγάλες βελτιώσεις της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η ρύπανση της ατμόσφαιρας παραμένει σημαντικό πρόβλημα. Ο κίνδυνος θανάτων παραμένει ακόμα και όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι κάτω από τα ισχύοντα ευρωπαϊκά όρια ασφαλείας, λέει νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Η δημοσίευση στο Lancet έρχεται να ενισχύσει τις φωνές όσων ζητούν να ισχύσουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυστηρότερα όρια ασφαλείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια από τζάκια – ξυλόσομπες, εξατμίσεις οχημάτων και βιομηχανικούς ρύπους αποτελούν το σοβαρότερο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Για κάθε αύξηση των μικροσκοπικών σωματιδίων διαμέτρου κάτω των δύο εκατομμυριοστών του μέτρου (ΡΜ2,5) κατά 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (5 μg/m3), αυξάνεται κατά μέσο όρο 7%, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου των κατοίκων που εκτίθενται στη ρύπανση, επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης R. Billen από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 22 ευρωπαϊκές πολυετείς μελέτες, οι οποίες μετρούσαν περισσότερους από 367.000 συμμετέχοντες. Η ανάλυση έδειξε ότι η μακρόχρονη έκθεση στα μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5) αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία και αιτία πρόωρων θανάτων, ακόμα και σε επίπεδα αρκετά κάτω από τα σημερινά που, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θεωρούνται ασφαλή – μέσο ετήσιο επίπεδο 25 μg/m3 για τα σωματίδια ΡΜ2,5, έναντι ορίου ασφαλείας 10 μg/m3 που έχει θέσει ο ΠΟΥ.

Δείτε ΕΔΩ την πρωτότυπη εργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top