karkinosenterou

12/12/13


Καρκίνος

ΟΗΕ: Αυξήθηκαν οι θάνατοι από καρκίνο

Οι θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν σε 8,2 εκατομμύρια το 2012, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ ιδιαίτερα μεγάλα είναι τα ποσοστά αύξησης του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.
      Pin It

Ο παγκόσμιος απολογισμός των θανάτων από καρκίνο αυξήθηκε σε 8,2 εκατομμύρια το 2012, καταγράφοντας μεγάλες αυξήσεις στους καρκίνους του μαστού, καθώς η νόσος έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες πασχίζουν να αντιμετωπίσουν μια ασθένεια που οφείλεται σε δυτικούς τρόπους ζωής.

Αναλυτικά, οι θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν κατά 8% από τα 7,6 εκατομμύρια που αριθμούσαν σε προηγούμενη μελέτη, το 2008, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Υπολογίζεται ότι το 2012 ανέπτυξαν καρκίνο 14,1 εκατομμύρια άνθρωποι, ποσοστό μεγαλύτερο από το 2008, ενώ 1,7 εκατομμύρια γυναίκες διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού, περισσότερες κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το 2008.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι επίσης μια κορυφαία αιτία θανάτου από καρκίνο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου,γεγονός που οφείλεται εν μέρει στις αλλαγές στον τρόπο ζωής, προκαλώντας αύξηση της συχνότητας των κρουσμάτων και εν μέρει στο ότι οι κλινικές πρόοδοι στην καταπολέμηση της νόσου δεν φθάνουν μέχρι τις γυναίκες που ζουν σ' αυτές τις περιοχές» υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Φόρμαν, επικεφαλής του Τμήματος Πληροφόρησης για τον Καρκίνο της IARC.

Στην έκθεση της IARC διαπιστώθηκε ότι οι πιο συνηθισμένοι διαγνωσμένοι καρκίνοι σ' όλο τον κόσμο σε άνδρες και γυναίκες μαζί είναι του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου. Οι συνηθέστεροι καρκίνοι που ήταν αιτίες θανάτου ήταν του πνεύμονα, του ήπατος και του στομάχου.

Όσον αφορά το μέλλον, οι ειδικοί της IARC περιμένουν μια σημαντική αύξηση στα κρούσματα καρκίνου παγκοσμίως, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και γερνάει ταυτόχρονα. Οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν πως σε αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες συμβαίνουν ταχείες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, η στροφή προς τρόπους ζωής που είναι πιο χαρακτηριστικοί πλουσιότερων, εκβιομηχανισμένων χωρών, οδηγεί σε αύξηση των καρκίνων που συνδέονται με την αναπαραγωγή, τη διατροφή και τις ορμόνες.

Στην έκθεση της IARC αναφέρεται πως η συχνότητα του καρκίνου αυξάνεται στις περισσότερες περιφέρειες του κόσμου, αλλά επισημαίνονται τεράστιες ανισότητες ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες. Ενώ τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων καρκίνου εξακολουθούν να είναι πιο υψηλά στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες, τα ποσοστά των θανάτων είναι σχετικά πολύ υψηλότερα σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, επειδή οι όγκοι συχνά δεν εντοπίζονται και διαγιγνώσκονται εγκαίρως λόγω έλλειψης ελέγχων και πρόσβασης σε θεραπείες. Μάλιστα, ο Κρίστοφερ Ουάιλντ, διευθυντής της IARC τόνισε ότι είναι «επείγουσα η ανάγκη στον έλεγχο του καρκίνου, καθώς πρέπει να αναπτυχθούν αποτελεσματικές και οικονομικά επιτρεπτές προσεγγίσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών που ζουν σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top