09/01/14


Ιατρικά θέματα

Χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς στη Γαλλία

Το φάρμακο Sativex, έλαβε έγκριση για να κυκλοφορήσει στη γαλλική αγορά .
      Pin It

Sativex-kannavi-sprei-farmako

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ενέκριναν – για πρώτη φορά – τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς, επιτρέποντας την κυκλοφορία ενός φαρμακευτικού σκευάσματος υπό μορφή σπρέι με βάση την κάνναβη που συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το φάρμακο αυτό, το Sativex, έλαβε έγκριση για να κυκλοφορήσει στη γαλλική αγορά, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Η άδεια αυτή «αποτελεί ένα προκαταρκτικό βήμα που θα επιτρέψει την εμπορική διάθεση του προϊόντος, η οποία θα ακολουθήσει με πρωτοβουλία του εργαστηρίου», εξηγεί στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο. Το σπρέι, η πρόσληψη του οποίου γίνεται με ψεκασμό μέσα στο στόμα, παρασκευάζει η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GW Pharmaceuticals. Θα κυκλοφορήσει στη Γαλλία από το εργαστήριο Almirall.

Διατίθεται ήδη σε άλλες χώρες

Πολλές χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Βρετανίας, έχουν ήδη επιτρέψει την κυκλοφορία αυτού του σκευάσματος, ενώ η Γαλλία αποτελούσε μέχρι πρότινος μία από τις τελευταίες χώρες της ηπείρου όπου δεν ήταν δυνατή η συνταγογράφησή του εξαιτίας της νομοθεσίας που απαγόρευε την χρήση προϊόντων με βάση την κάνναβη.

Το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε τον περασμένο Ιούνιο με την έκδοση διατάγματος που επέτρεπε την πώληση ή την παρασκευή φαρμάκων τα οποία εμπεριέχουν παράγωγα της κάνναβης, εξήγησε η Ναταλί Ρισάρ, υπεύθυνη για το θέμα αυτό στο Γαλλικό Οργανισμό Φαρμάκων (ANSM).

Για δύσκολες περιπτώσεις

Το Sativex θα χρησιμοποιείται από «ορισμένους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, για να αντιμετωπίσουν τις σφοδρές κρίσεις σπασμών, τις οποίες αδυνατούν να περιορίσουν άλλες θεραπείες» υπογράμμισε το υπουργείο Υγείας. Το φάρμακο θα συνταγογραφείται από νευρολόγο και νοσοκομειακό κινησιοθεραπευτή.

Στη Γαλλία, εδώ και πολλά χρόνια, ένα κανναβινοειδές παράγωγο, η ντροναμπινόλη, μπορεί να συνταγογραφηθεί για την αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων υπό την προϋπόθεση της προσωρινής άδειας χρήσης του, μια ειδική διαδικασία απέναντι σε παθολογίες για τις οποίες δεν υπάρχει επαρκής θεραπεία. Περίπου μόνο 100 ασθενείς έχουν επωφεληθεί του φαρμάκου αυτού.

Την ίδια ώρα, πάντως, η πρόεδρος των Principes Actifs, μιας οργάνωσης χρηστών ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, η Φαμπιέν Λοπέζ, δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για τον περιορισμό της χρήσης του φαρμάκου μόνο από τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Αυτό αποκλείει πολλούς ασθενείς. Σε άλλες χώρες, το Sativex συνταγογραφείται για πολλές παθολογικές καταστάσεις» τόνισε σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο. Στον Καναδά, το Sativex επιτρέπεται όχι μόνο για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά επίσης για την φροντίδα ανθρώπων που βρίσκονται σε «προχωρημένο στάδιο κάποιων καρκίνων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top