12/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διπλή «ψυχρολουσία» για τον Ολάντ

«Θολό» πολιτικά ήταν το μήνυμα του Γάλλου προέδρου, πείθοντας μόνο το 26% των Γάλλων. Σαν να μην έφταναν οι σκοτούρες του, σκανδαλοθηρικό περιοδικό τον «φωτογραφίζει» με νέα σύντροφο, τη 41χρονη ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ.
      Pin It

«Θολό» πολιτικά ήταν το μήνυμα του Γάλλου προέδρου, πείθοντας μόνο το 26% των Γάλλων. Σαν να μην έφταναν οι σκοτούρες του, σκανδαλοθηρικό περιοδικό τον «φωτογραφίζει» με νέα σύντροφο, τη 41χρονη ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ

 

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tον «μυστικό έρωτα» του Φρανσουά Ολάντ αποκάλυψε χθες το γαλλικό σκανδαλοθηρικό περιοδικό Closer, που αναφέρει ότι ο πρόεδρος δεν είναι πλέον μαζί με τη Βαλερί Τριαρβελέρ, αλλά έχει δημιουργήσει μια νέα ερωτική σχέση με τη 41χρονη Γαλλίδα ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ.

 

Το περιοδικό δημοσιεύει φωτογραφίες που παρουσιάζονται ως αποδεικτικά ντοκουμέντα για τη σχέση. Το δημοσίευμα προκάλεσε πάταγο και χείμαρρο από αντιδράσεις στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα. Το περιοδικό έγινε ανάρπαστο. Στον πολιτικό χώρο ομόφωνα προσωπικότητες της Αριστεράς και της Δεξιάς υπεραμύνονται του διαχωρισμού δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, αποφεύγοντας να σχολιάσουν μια «ιδιωτική υπόθεση».

 

Αναλυτές των ΜΜΕ τονίζουν ότι η σκανδαλοθηρία που πλήττει σήμερα τον Ολάντ πέφτει στην πιο ακατάλληλη στιγμή, παραμονές της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που θα δώσει στα Ηλύσια την Τρίτη. Σκοπεύει να παρουσιάσει με τυμπανοκρουσίες νέα σημαντικά μέτρα που δρομολογεί. Ο θόρυβος που προκάλεσε το δημοσίευμα του Closer ενδέχεται να επισκιάσει τον αντίκτυπο των ανακοινώσεών του και να εντείνει το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί, με την αμφισβήτηση που εκφράζουν οι Γάλλοι ως προς το στιλ προεδρίας του και τις ικανότητές του να δώσει λύσεις στα προβλήματα της κρίσης.

 

Ο Φρανσουά Ολάντ θέλησε να αντικρούσει τη σκανδαλοθηρία, εκφράζοντας οργή για την «παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής» και απειλεί με αγωγές. Η Γκαγέ είχε ήδη υποβάλει καταγγελία τον Μάρτιο του 2013 στην εισαγγελία του Παρισιού κατά υπεύθυνων για τη διάδοση φήμης σχετικά με σχέση της με τον Γάλλο πρόεδρο. Το 2012 η ηθοποιός συμμετείχε σε ένα βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ και τον περιέγραφε με κολακευτικά σχόλια.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμως διατηρεί πολύχρονη σχέση με τη δημοσιογράφο Βαλερί Τριαρβελέρ, ενώ πριν ήταν με την πρώην προεδρική υποψήφιο Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με την οποία έχουν τέσσερα παιδιά.

 

Το περιοδικό Closer παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδο του μια θολή φιγούρα -προφανώς ο Γάλλος πρόεδρος- με μία γυναικεία φιγούρα. Σύμφωνα με τη φημολογία η σχέση χρονολογείται από τον Μάρτιο και ο Ολάντ περνάει τις νύχτες στο σπίτι της Γκαγέ και όχι στο διαμέρισμα της Τριαρβελέρ. Τον συνοδεύει με μυστικότητα μόνο ένας σωματοφύλακας. Με τις συνθήκες αυτές η προεδρική ασφάλεια θεωρείται ανεπαρκής.

 

Οι φωτογραφίες του επτασέλιδου αφιερώματος του Closer δείχνουν έναν άνδρα που μοιάζει με σωματοφύλακα της προσωπικής φρουράς του Γάλλου προέδρου και έναν άνδρα με μαύρο κράνος που φέρεται ότι είναι ο Ολάντ, να φτάνουν και να αναχωρούν από την πολυκατοικία με μηχανή scooter.

 

Παρουσιάζουν επίσης μια γυναίκα, η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι η ηθοποιός Ζουλί Γκαγέ, που φαίνεται να φτάνει και να αναχωρεί από το ίδιο διαμέρισμα.

 

«Σοσιαλδημοκράτης» ο πρόεδρος

 

Στο ξεκίνημα του νέου χρόνου, ο Ολάντ πραγματοποίησε μια αξιοσημείωτη πολιτική στροφή που προκάλεσε πολλά σχόλια και ερωτήματα. Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του δεν περιορίστηκε μόνο σε ευχές, αλλά παρουσίασε το προεδρικό του πρόγραμμα με πολλές λεπτομέρειες για μέτρα και νέους προσανατολισμούς. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε με το προφίλ του σοσιαλδημοκράτη, ενώ μέχρι τώρα φαινόταν να αμφιταλαντεύεται ως προς τους πολιτικούς του προσανατολισμούς και δημιουργούσε σύγχυση στην Αριστερά.

 

Ο Φρανσουά Ολάντ θέλησε να ξεκαθαρίσει τις θέσεις και τους στόχους του. Υπενθύμισε τις προεδρικές του υποσχέσεις, παρουσίασε τα μέτρα που έλαβε και άλλα που προγραμματίζει, πρότεινε μια «συνθήκη υπευθυνότητας» στις επιχειρήσεις, τόνισε την ανάγκη προώθησης του βιομηχανικού τομέα, επισήμανε την άμεση λήψη «πρωτοβουλιών» που αφορούν «το μέλλον της Ευρώπης», αναφέρθηκε σε φορολογικά μέτρα, στην πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας με στόχο τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων και τοποθέτησε ως προτεραιότητα της προεδρίας του την καταπολέμηση της ανεργίας.

 

Το άνοιγμα προς τις επιχειρήσεις είχε ευνοϊκή απήχηση στους εργοδοτικούς κύκλους. Οι πολιτικοί αναλυτές όμως αναρωτιούνται ποιο είναι ουσιαστικά το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του Ολάντ, πέρα από ηχηρούς τίτλους. Διχασμένες είναι οι απόψεις και ως προς την πολιτική του «στροφή». Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε επιτέλους να δείξει ξεκάθαρα ότι θα ακολουθήσει τη σοσιαλδημοκρατική γραμμή του Μάντες Φρανς και του Ντελόρ. Επιδιώκοντας να τοποθετηθεί ως ο Γάλλος Γκέρχαρντ Σρέντερ, «ξεκαθάρισε μια πολιτική γραμμή που ήδη εφάρμοζε χωρίς να το ομολογεί».

 

Αλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι «ο Ολάντ παραδέχεται πλέον πως η κρίση ήταν πιο βαθιά από ό,τι υπολόγιζε». Είναι προφανές ότι «ξεπερνώντας τη σοσιαλδημοκρατία, τοποθετείται πλέον στην αποδοχή ενός συμβιβασμού και εντάσσεται στον κοινωνικό φιλελευθερισμό». Ομόφωνα πάντως εκφράζονται από τους αναλυτές αμφιβολίες για το κατά πόσον ο Ολάντ είναι ικανός να περάσει από τα λόγια στα έργα και αν οι καλές προθέσεις θα φέρουν αποτελέσματα.

 

Με τις πρώτες δημοσκοπήσεις της νέας χρονιάς ο Oλάντ δέχτηκε μια ψυχρολουσία. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου BVA, 71% των Γάλλων που παρακολούθησαν το διάγγελμά του την Πρωτοχρονιά κρίνουν ότι δεν ήταν πειστικός. Μόνο 26% έχουν αντίθετη άποψη. Επίσης, 7 στους 10 Γάλλους, ποσοστό 71%, έχουν σχηματίσει άσχημη γνώμη για τον Ολάντ και μόνο 27% διατυπώνουν θετικές απόψεις. Σε ό,τι αφορά την προσωπικότητα του προέδρου, 56% τον θεωρούν «συμπαθή», 48% θεωρούν ότι έχει βαθιές πεποιθήσεις, αλλά μόνο 24% εκτιμούν ότι «ξέρει πού πάει». Ο Γάλλος πρόεδρος δεν καταφέρνει να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε το 2013 ως προς την έλλειψη πυγμής, κύρους και χαρισματικού προφίλ, παρ’ όλες τις προσπάθειές του.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top