04/03/14


Γονίδια

«Τέλος» στον διαβήτη δίνει νέα γενετική μετάλλαξη

Διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε σπάνια γενετική μετάλλαξη που προστατεύει από τον διαβήτη και δίνει ελπίδες για νέου τύπου φάρμακα στο μέλλον.
      Pin It

diabitits

Διεθνής ερευνητική ομάδα εντόπισε για πρώτη φορά μεταλλάξεις σε γονίδιο που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ακόμα και σε ανθρώπους που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω παχυσαρκίας, ηλικίας και άλλων παραγόντων.

Όσοι έχουν αυτό το γονίδιο παράγουν περισσότερη ινσουλίνη στο πάγκρεας και, παράλληλα, έχουν μικρότερο επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται μια γενετική μετάλλαξη με προστατευτική δράση για τον διαβήτη.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι, σε επόμενο στάδιο, θα βρουν ένα φάρμακο που θα μιμείται την προστατευτική δράση του εν λόγω γονιδίου, γεγονός που θα ανοίξει νέους θεραπευτικούς δρόμους για τη συγκεκριμένη ασθένεια, η οποία τείνει να εξελιχτεί σε παγκόσμια επιδημία καθώς εκτιμάται ότι πάσχουν από αυτήν πάνω από 300 εκατ. άνθρωποι. Ήδη οι φαρμακευτικές εταιρίες Pfizer και Amgen ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν άμεσα έρευνες για ένα νέο φάρμακο.

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής, καθώς και τα υπάρχοντα φάρμακα επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, αλλά πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται καλά στις υφιστάμενες θεραπείες, γι’ αυτό πάντα αναζητούνται νέες θεραπευτικές στρατηγικές. Πάντως, διευθυντικό στέλεχος της Pfizer προειδοποίησε ότι τυχόν νέο φάρμακο θα χρειαστεί δέκα έως 20 χρόνια έως ότου κυκλοφορήσει στην αγορά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Broad (των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ) και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, υπό τον Ντέιβιντ Αλτσούλερ, ανέλυσαν γενετικά στοιχεία από 150.000 άτομα, τα οποία, παρά την ύπαρξη διαφόρων δυνητικών παραγόντων κινδύνου, ποτέ δεν είχαν εμφανίσει διαβήτη, αντίθετα είχαν φυσιολογικό επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Scroll to top