17/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πορεία σχολικών φυλάκων

Χάνουν τα πάντα και τα διεκδικούν στον δρόμο.
      Pin It

Χάνουν τα πάντα και τα διεκδικούν στον δρόμο

 

«Απόλυση σημαίνει ότι δεν μπορώ πια να μεγαλώσω το παιδί μου. Δεν έχω άλλο μισθό» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βαγγέλης Στούμπας, απολυμένος σχολικός φύλακας από τον Βόλο. Ηρθε χθες στην Αθήνα για να δώσει το μήνυμα ότι οι αγώνες των περίπου 1.500 σχολικών φυλάκων, που έχουν ήδη πεταχτεί στον Καιάδα της ανεργίας, θα συνεχιστούν.

 

Σχολικοί φύλακες από την Αττική και την επαρχία συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη Βασ. Σοφίας, για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην εργασία. Οταν στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους προσπάθησαν να κλείσουν τον δρόμο, ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή, αφού οι δυνάμεις των ΜΑΤ τούς απώθησαν κάνοντας και χρήση χημικών.

 

«Αυτή τη στιγμή είμαστε χωρίς χρήματα καθόλου. Δεν έχουμε πάρει τις άδειές μας που δουλέψαμε το καλοκαίρι, δεν έχουμε πάρει αποζημίωση. Εγώ είμαι απολυμένη από την προηγούμενη Παρασκευή και δεν το έχω πάρει στο χέρι το χαρτί της απόλυσης. Είναι σαν να είσαι το μίασμα, η τρίχα απ' το ζυμάρι», μας λέει η Μαρία Λυκάκου. Τα τελευταία 13 χρόνια εργαζόταν ως σχολική φύλακας στον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Τώρα βρίσκεται στο κενό. «Είναι φυσική εξόντωση για μας. Οι εντολές από πάνω είναι αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οταν το ακούγαμε θεωρητικά πριν, δεν το καταλαβαίναμε. Μετά εφαρμόστηκε κι εμείς είμαστε τα ζωντανά αποτελέσματα. Το πείραμα» αναφέρει. Τη συναντήσαμε στο Σύνταγμα, έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Εκεί όπου κατέληξε η πορεία των διαδηλωτών προκειμένου να ενωθούν με τις υπό απόλυση καθαρίστριες που εδώ και 10 μέρες βρίσκονται έξω από το υπουργείο.

 

Με αίτημά τους την επαναπρόσληψη οι σχολικοί φύλακες δηλώνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους στον δρόμο, ενώ την ίδια ώρα δίνουν και δικαστικό αγώνα για τη διεκδίκηση της δουλειάς τους που καταργήθηκε μέσα σε μια νύχτα.

 

Γιάννης Μπασκάκης

 

Scroll to top