24/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

Διαπόμπευση οροθετικού από γιατρό!

Η... επιστήμων εξευτέλισε τον ασθενή της, όταν την ενημέρωσε ότι πάσχει από AIDS, φωνάζοντας ότι θα του κάνει μήνυση, γιατί «κολλάει με το σάλιο».
      Pin It

Η… επιστήμων εξευτέλισε τον ασθενή της, όταν την ενημέρωσε ότι πάσχει από AIDS, φωνάζοντας ότι θα του κάνει μήνυση, γιατί «κολλάει με το σάλιο»

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Για σκαιότατη, ρατσιστική και εκτός ιατρικής δεοντολογίας αντιμετώπιση καταγγέλλει γιατρό και νοσηλευτές του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ένας ασθενής που επισκέφτηκε με αφωνία το εφημερεύον τμήμα ΩΡΛ. Οταν είπε στη γιατρό ότι είναι οροθετικός, την άκουσε να αναγγέλλει την ασθένειά του με φωνές μπροστά σε άλλους ασθενείς, να τον οδηγεί έξαλλη έξω από το ιατρείο και να τον απειλεί με μήνυση.

 

«Η συμπεριφορά και η στάση της γιατρού ήταν άκρως προσβλητική και εξευτελιστική και εκτός πάσης ιατρικής δεοντολογίας, κάνοντάς με μπροστά σε άγνωστους ανθρώπους να νιώσω ανήμπορος και ταπεινωμένος, με δεδομένο ότι λόγω της αφωνίας μου δεν μπορούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου ούτε απέναντι στη γιατρό και τις νοσηλεύτριες ούτε απέναντι στο «κοινό»», αναφέρει στην έγγραφη καταγγελία που κατέθεσε χτες στο νοσοκομείο ο Γ.Π. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»).

 

Καταγγελία

 

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της 10ης Μαΐου. Γύρω στις 6 το πρωί, η γιατρός εξέτασε τον Γ.Π. για την αφωνία, του έγραψε φάρμακα στο βιβλιάριο απορίας και τον έστειλε στο εξεταστήριο, για να του βάλουν οι νοσηλεύτριες μάσκα οξυγόνου και ορό. Μετά από δύο ώρες, τον εξέτασε και πάλι και του είπε ότι πρέπει να κάνει εισαγωγή. «Τη ρώτησα πού θα με βάλει, γιατί είμαι οροθετικός. Τότε, προς μεγάλη μου έκπληξη, η γιατρός εξεμάνη», καταγγέλλει ο Γ.Π.

 

Με ανοιχτές τις πόρτες του ιατρείου, άρχισε να φωνάζει πως θα κάνει μήνυση στον ασθενή, ότι το AIDS «κολλάει με το σάλιο» και ότι επίτηδες πήγε στο νοσοκομείο, για να τους κολλήσει όλους! Οι ασθενείς που περίμεναν στον διάδρομο πανικοβλήθηκαν, το ίδιο και οι νοσηλεύτριες που άρχισαν να φωνάζουν και αυτές, ενώ αναζητούσαν τη συνάδελφό τους που έκανε τον ορό «για να της κάνουν εξετάσεις μήπως έχει κολλήσει», όπως καταγγέλλει ο Γ.Π. στην «Εφ.Συν.». Ενας ασθενής τού ζήτησε μάλιστα να φύγει από το νοσοκομείο για να μην τον κολλήσει.

 

Προαιρετικά

 

Σύμφωνα με την ιατρική πρακτική, η αποκάλυψη της οροθετικότητας κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής πράξης συνιστάται στους οροθετικούς, προκειμένου να ακολουθηθεί η κατάλληλη για τους ίδιους ιατρική αγωγή. Δεν είναι όμως υποχρεωτική. Επιπλέον, το ιατρικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με οποιονδήποτε ασθενή πρέπει να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, που αρκούν για να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού. Αλλωστε, μπορεί οποιοσδήποτε να είναι οροθετικός χωρίς να το γνωρίζει.

 

Επειδή «αφενός η οροθετικότητα δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα και αφετέρου [...] ο ιός δεν μεταδίδεται ούτε με τον αέρα ούτε με το σάλιο, η συμπεριφορά της εφημερεύουσας ιατρού [...] κατά παράβαση κάθε έννοιας της ιατρικής δεοντολογίας, με τους προπηλακισμούς σε βάρος μου και τη δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μου σε αγνώστους, αποτελεί ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείριση», αναφέρει ο Γ.Π. Η διοίκηση του νοσοκομείου διέταξε ΕΔΕ για το περιστατικό.

 

Scroll to top