09/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κύμα αντιαπαγόρευσης στις ΗΠΑ

      Pin It

«BURN in the USA», κατά παράφραση του γνωστού τραγουδιού του «αφεντικού» Mπρους Σπρίνγκστιν, καθώς ένα κύμα αντιαπαγόρευσης φαίνεται να σαρώνει τη χώρα από Πολιτεία σε Πολιτεία. Από χθες η Πολιτεία της Ουάσινγκτον (με πρωτεύουσα το Σιάτλ) είναι η δεύτερη των ΗΠΑ στην οποία επιτράπηκε η λειτουργία αδειοδοτημένων καταστημάτων διάθεσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους, «αν και οι ελλείψεις και οι υψηλές τιμές αναμένεται να συνοδέψουν κάθε ευφορία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Ρόιτερς, σημειώνοντας πως το έθνος και η κυβέρνηση θα παρακολουθούν αυτό το άνοιγμα σαν μια ευρύτερη τάση φιλελευθεροποίησης, καθώς φαίνεται να κερδίζουν πλέον έδαφος οι απόψεις του κινήματος υπέρ της μαριχουάνας.

 

Επιπλέον, από τις 5 Ιουλίου η Νέα Υόρκη είναι πλέον η 23η Πολιτεία που επέτρεψε την ιατρική χρήση της κάνναβης για τους… μελλοθάνατους. Οι όροι χρήσης είναι ιδιαίτερα αυστηροί, καθώς η πρόσβαση επιτρέπεται μονάχα στους σοβαρά ασθενείς και στους πάσχοντες από καταληκτικές ασθένειες, ενώ ακόμη και σε αυτούς απαγορεύεται το κάπνισμα της ουσίας, την οποία μπορούν να λαμβάνουν μέσω της εισπνοής, ελαίων ή ως εδώδιμο.

 

Περίπου την ίδια στιγμή εκδόθηκε και η έκθεση της «Συμμαχίας για την Πολιτική για τα Ναρκωτικά» για το Κολοράντο, η οποία αποτελεί μια πρώτη αποτίμηση της αποποινικοποίησης στην Πολιτεία που ήταν η πρώτη, πριν από 18 μήνες, που ρύθμισε την καλλιέργεια, παραγωγή και πώληση κάνναβης σε ενήλικες άνω των 21 ετών, ενώ στα τέλη Ιουνίου συμπληρώθηκαν κιόλας έξι μήνες λιανικής πώλησής της.

 

Αν και είναι σχετικά νωρίς, όπως διευκρινίζεται, για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, καταγράφονται ωστόσο μερικές ενθαρρυντικές τάσεις από τότε που ξεκίνησαν τα πρώτα επίσημα καταστήματα λιανικής πώλησης μαριχουάνας την 1/1/2014.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία από τις αρχές υπήρξε μια μείωση στα ποσοστά της συνολικής εγκληματικότητας από το 2013 κατά 10,1% και ειδικότερα μια πτώση στα βίαια εγκλήματα κατά 5,2% σε σχέση με το ίδιο περσινό διάστημα.

 

Επιπλέον, οι τέσσερις πρώτοι μήνες της νόμιμης διάθεσης κάνναβης απέφεραν έσοδα ύψους 10,8 εκατομμυρίων δολαρίων από φόρους, εκ των οποίων ήδη πάνω από 1,9 εκατ. δολάρια απορροφήθηκαν για τη βελτίωση των σχολείων της Πολιτείας. Η εξοικονόμηση από τη μείωση των συλλήψεων και φυλακίσεων για το ίδιο θέμα υπολογίζεται να κυμανθεί μεταξύ 12-40 εκατ. δολαρίων μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς οι συλλήψεις όταν ήταν αδίκημα η κατοχή ξεπερνούσαν τις 10.000 ετησίως.

 

Εκτιμάται ότι στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία κάνναβης εμπλέκονται περί τους 10.000 ανθρώπους με περίπου 1.000-2.000 να βρήκαν εκεί δουλειά τους τελευταίους μήνες. Αντί επιλόγου η δήλωση του κυβερνήτη Χικενλούπερ πως «ενώ η οικονομία της υπόλοιπης χώρας πασχίζει αργά αργά να σταθεί, εδώ στο Κολοράντο ακμάζουμε».

 

Ιωάννα Σωτήρχου

 

Scroll to top