Pin It

Κλιμακώνεται η ανησυχία για την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Εμπολα, που έχει ήδη σκοτώσει τουλάχιστον 1.229 ανθρώπους σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, και ιδιαίτερα στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε. Μόνο το τελευταίο τριήμερο άλλοι 84 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, παρά τη διεθνή κινητοποίηση.

 

Σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Λιβερία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νέων θανάτων μεταξύ 14ης και 16ης Αυγούστου, με 53 ανθρώπινες απώλειες και 48 νέα κρούσματα. Συνολικά 834 είναι τα κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων τα 466 ήταν θανατηφόρα. Η Σιέρα Λεόνε καταγράφει 17 θανάτους και 38 νέα κρούσματα. Ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 848 κρούσματα, εκ των οποίων τα 365 ήταν θανατηφόρα.

 

Να σημειωθεί εδώ ότι η Λιβερία παρέλαβε τη 13η Αυγούστου δόσεις του αμερικανικού πειραματικού φαρμάκου ZMapp, το οποίο φέρεται να είχε θετικά αποτελέσματα σε δύο Αμερικανούς γιατρούς οι οποίοι μολύνθηκαν καταπολεμώντας την ασθένεια στη χώρα αυτή, αλλά δεν έσωσε τη ζωή ενός Ισπανού ιερωμένου ο οποίος απεβίωσε τη 12η Αυγούστου.

 

Στη Γουινέα, απ’ όπου άρχισε η επιδημία, υπάρχουν 14 νέοι θάνατοι και 24 νέα κρούσματα. Ο απολογισμός στη χώρα αυτή είναι 543 κρούσματα, εκ των οποίων 394 θανατηφόρα. Ο ΠΟΥ έχει κηρύξει από τις 8 Αυγούστου κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα κατά της επιδημίας αυτής του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει συστήσει τη λήψη έκτακτων μέτρων στις πληγείσες χώρες.

 

Δείγμα της αυξανόμενης αγωνίας για την πιθανότητα «εισβολής» του ιού στην Ευρώπη ήταν και ο πανικός που επικράτησε χτες στο Βερολίνο, όπου οι υγειονομικές αρχές έθεσαν σε απομόνωση 600 άτομα που φέρονται να έχουν έρθει σε επαφή με γυναίκα από κάποια χώρα της Δυτικής Αφρικής, η οποία είχε ένα λιποθυμικό επεισόδιο όταν βρέθηκε μέσα σε εμπορικό κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας. Ενας υπάλληλος της επιχείρησης ενημέρωσε τις αρχές και η γυναίκα διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου μπήκε αμέσως σε καραντίνα, καθώς διαπιστώθηκε ότι εμφανίζει όλα τα συμπτώματα του θανατηφόρου ιού Εμπολα, με πιο χαρακτηριστικό τον εξαιρετικά υψηλό πυρετό.

 

Γ.Τσ.

 

Scroll to top