Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Τον Σεπτέμβριο έσπευσαν να «πανηγυρίσουν» για την πιο γρήγορη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή, παρά τις αναβολές. Στις 19/9/2014, μάλιστα, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) διατυμπάνιζε ότι ολοκληρώνεται η πλήρης μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεόραση «με ταχύτητα, διαφάνεια και διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και των πολιτών», δίνοντας μάλιστα ως καταληκτική ημερομηνία τη 19η του Δεκέμβρη. Ενα μήνα μετά, τα πράγματα άλλαξαν και έχουμε άλλη μια αναβολή, αφού πλέον γίνεται λόγος για οριστική μετάβαση στις 29/12/2014. Λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, δηλαδή, και βλέπουμε…

 

Από… τελικό σχεδιασμό σε τελικό σχεδιασμό το πάνε στο ΥΠΟΜΕΔΙ, αφού σε νέα ανακοίνωση, εξαιρετικά ολιγόλογη αυτήν τη φορά (αντίθετα με την προηγούμενη πανηγυρική), σημειώνεται ότι «για τεχνικούς λόγους το τελικό χρονοδιάγραμμα μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση διαμορφώνεται» διαφορετικά απ’ ό,τι είχε ανακοινωθεί πριν από ένα μήνα. Ετσι αντί το επόμενο βήμα, το επόμενο περιοχικό switch off να γίνει όπως είχε προγραμματιστεί (έπειτα από αναβολές) αύριο σε Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική εκτός νομού Σερρών), Θεσσαλία και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, αυτό θα πραγματοποιηθεί τελικά (;) στις 21 Νοεμβρίου. Κι αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα και τα άλλα δύο εναπομείναντα περιοχικά switch off να μετακινηθούν. Ετσι, αντί στις 28/11/2014 να γίνει η οριστική μετάβαση σε Ηπειρο, Δυτική Μακεδονία (Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά), Ιόνιο και νομό Αιτωλοακαρνανίας, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου. Και βέβαια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η οριστική ψηφιακή μετάβαση στη χώρα θα ολοκληρωθεί στις 29/12/2014 με το περιοχικό switch off σε Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμο, Ικαρία και Καστελόριζο.

 

Στην ανακοίνωση, πάντως, αυτήν τη φορά δεν εξηγούνται αναλυτικά ποιοι ήταν οι… τεχνικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν τη νέα αναβολή, ούτε βέβαια ότι τελικά ξεπεράστηκε το εξάμηνο, κάτι για το οποίο στην προηγούμενη ανακοίνωση είχαμε τα γνωστά… ταρατατζούμ ότι δήθεν η μετάβαση ολοκληρώθηκε μέσα σε 176 μέρες! Και βέβαια παραμένει η… μισή αλήθεια, ότι κάναμε δηλαδή τη γρηγορότερη μετάβαση. Γιατί μπορεί άλλες χώρες να την πραγματοποίησαν μέσα σε ένα ή και δύο χρόνια, αλλά αυτές δεν τις… κυνηγούσε ο χρόνος. Κινήθηκαν συντεταγμένα, με σαφές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα και φρόντισαν να έχουν περάσει οριστικά στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή από το 2012. Αντίθετα με τη χώρα μας, που, παρότι ξεκίνησε το 2007 με στόχο την οριστική μετάβαση το 2012, λόγω αστοχιών και ολιγοριών μετακινήθηκε για τα μέσα του 2013, μετά για το τέλος της ίδιας χρόνιας, για να οδηγηθούμε στο καλοκαίρι του 2014 και να φτάσουμε στο τέλος της ίδιας χρονιάς και -όπως φαίνεται- με όλα τα ενδεχόμενα ακόμα ανοικτά. Κι αυτό το «τρέξιμο» του τελευταίου έτους είχε και παρεπόμενα ως προς τις διαδικασίες, τη διαφάνεια, τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, καθώς είχαμε μια σειρά από… αλχημείες. Σε κάθε περίπτωση εξαντλήσαμε ουσιαστικά όλα τα περιθώρια και είναι σαφές ότι μέσα στο 2015 θα αντιμετωπίζονται προβλήματα ειδικά σε ορισμένες περιοχές, τα οποία και θα πρέπει να λυθούν σύντομα.

 

[email protected]

 

Scroll to top