02/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Μνημόνιο σκοτώνει την παιδική ηλικία

Πανελλήνια έρευνα σε εφήβους, υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, καταδεικνύει τον σοβαρό αντίκτυπο της λιτότητας, που ξεκινά από την ένταση στο σπίτι και φτάνει μέχρι την αδυναμία των γονιών να ταΐσουν τα παιδιά τους.
      Pin It

Της Ντάνι Βέργου

 

Tα μέτρα λιτότητας έχουν αντίκτυπο στα παιδιά. Αυτό αποτυπώνει η «Πανελλήνια Ερευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία (Ερευνα HBSC/WHO)», την οποία πραγματοποίησε το 2014 το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

 

Από το 2006 έως το 2010, το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους είναι καλή μειώνεται από 66,5% σε 48,1%. Την ίδια περίοδο καταγράφεται μείωση στο ποσοστό των εφήβων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους (από 69,0% σε 60,1%). Ενας στους πέντε εφήβους (21,3%) τη χρονιά που διανύουμε αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του έμεινε άνεργος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

 

Το 8,2% αναφέρει ότι λόγω της κρίσης χρειάστηκε να μετακομίσει, είτε σε διαφορετική περιοχή είτε μαζί με συγγενείς. Τρεις στους δέκα μαθητές αναφέρουν ότι σταμάτησαν να πηγαίνουν ταξίδια και διακοπές (27,9%) και ότι η κρίση δημιούργησε εντάσεις και καβγάδες μέσα στην οικογένεια (27,3%). Χαμηλό, αλλά άξιο προσοχής, ποσοστό των μαθητών (5,4%) αναφέρει ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην οικογένειά τους λείπουν χρήματα για την αγορά φαγητού.

 

Η «Ερευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Health Behaviour in School – Aged Children» (HBSC, www.hbsc.org) υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επαναλαμβάνεται ανά τετραετία σε περισσότερες από 40 χώρες, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των εφήβων και τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους. Οι πληροφορίες αυτές κατευθύνουν τις πολιτικές πρόληψης των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

 

Στη χώρα μας τo πρόγραμμα πραγματοποιείται από το ΕΠΙΨΥ από το 1998 με την επιστημονική ευθύνη της ομότιμης καθηγήτριας Αννας Κοκκέβη. Στην έρευνα του 2014 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141 μαθητών εφηβικής ηλικίας (ΣΤ΄ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου) από 243 σχολικές μονάδες.

 

Scroll to top