Pin It

Ακρως αποκαλυπτική για τις ελεεινές συνθήκες που επικρατούσαν -και πιθανότατα επικρατούν ακόμα- στα «στρατόπεδα εργασίας» του ομίλου Foxconn στην Κίνα είναι η ιστορία της Τιάν Γου. Τον Φεβρουάριο του 2010, η 17χρονη τότε Κινέζα προστέθηκε στο εργατικό δυναμικό των 400.000 (!) του βιομηχανικού πάρκου Longhua της Foxconn στην πόλη Σενζέν, έχοντας εγκαταλείψει το χωριό της προκειμένου να συντηρήσει τη φτωχή της οικογένεια.

 

Τη χρονιά εκείνη οι εργάτες κατασκεύαζαν 137.000 κινητά τηλέφωνα της Apple το 24ωρο, σχεδόν 90 τεμάχια το λεπτό… Καθόλου τυχαία, την ίδια χρονιά 18 εργαζόμενοι της Foxconn, ηλικίας κάτω των 25 ετών, αποπειράθηκαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Οι 14 τα κατάφεραν.

 

Μία από τους «τυχερούς» που επέζησαν ήταν η Τιάν Γου. Χωρίς καμία ειδίκευση, είχε δουλέψει περίπου για ένα μήνα στο τμήμα διαλογής εξαρτημάτων για τηλέφωνα και ταμπλέτες σε εξοντωτικές βάρδιες, μέρα-νύχτα, επί 12 ώρες την ημέρα, 6 μέρες την εβδομάδα. Αναγκαζόταν να παραλείπει τα γεύματά της για να εργάζεται υπερωρίες, τα διαλείμματα για τουαλέτα ήταν αυστηρά περιορισμένα, κάθε λάθος σήμαινε άγριες φωνές από τον προϊστάμενο. Η μοναξιά της ήταν αφόρητη κι ο ύπνος της ελάχιστος.

 

Τη χαριστική βολή στην έφηβη έδωσε η ανακοίνωση ότι δεν επρόκειτο να πληρωθεί τα 160 ευρώ του πενιχρού μισθού της -σχεδόν το 1/4 της τιμής πώλησης ενός εκ των «έξυπνων» συσκευών που έφτιαχνε- λόγω γραφειοκρατίας στο λογιστήριο. Η Τιάν Γου «έσπασε» και στις 17 Μαρτίου του 2010 πήδηξε από τον τέταρτο όροφο του κοιτώνα της. Το δίχτυ ασφαλείας που είχε απλωθεί με εντολή της διοίκησης κάτω απ’ τα παράθυρα για να σώζει τους αυτόχειρες δεν βάστηξε.

 

Ξύπνησε από το κώμα 12 μέρες αργότερα, έχοντας μείνει παράλυτη από τη μέση και κάτω. Ολη της η ζωή, κομμάτια. Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, η κοπέλα έλαβε εφάπαξ «ανθρωπιστική αποζημίωση» ύψους 20.800 ευρώ και στάλθηκε σπίτι της. Οπως είπε κι ο πατέρας της: «Ηταν σαν να αγόρασαν και να πούλησαν άλλο ένα προϊόν»…

 

Scroll to top