Pin It

Του Χάρη Ιωάννου 

 

Η εμπλοκή του ονόματος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε εξεταστικές επιτροπές της Βουλής δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά με την υπόθεση της λίστας Φαλτσιανί. Η «Εφ.Συν.» υπενθυμίζει σήμερα τι συνέβη στην εξεταστική επιτροπή της Siemens, το ραντεβού με τον Χριστοφοράκο, τις κατηγορίες από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και τι συνέβη με την εξεταστική για το «φουσκωμένο» έλλειμμα του 2009.

 

Σε μια από τις αρχικές συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens (9.3.2010), ο τότε βουλευτής της Ν.Δ. και νυν πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εμφανίζει ένα φύλλο από το περιβόητο ημερολόγιο της Κ. Τσακάλου, «σιδηράς» γραμματέως του πρώην επικεφαλής της Siemens Hellas, Μ. Χριστοφοράκου, με ημερομηνία 9.12.1999 και σημείωση για τις 3 το μεσημέρι: «Παπακωνσταντίνου/Μαξίμου». «Δεν μπορεί ο Χριστοφοράκος, ο «αρχιμιζαδόρος» της SIEMENS, να συναντιέται στο Μαξίμου με εν ενεργεία υπουργό και τότε σύμβουλο του πρωθυπουργού», επισήμανε σε υψηλούς τόνους ο κ. Καμμένος.

 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αντιδράσει άμεσα την ίδια ημέρα, παραδεχόμενος τη συνάντηση, για την οποία υποστήριζε ότι έλαβε χώρα «στο πλαίσιο των θεσμικών καθηκόντων του», αφού ήταν σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για θέματα κοινωνίας της πληροφορίας. Οπως ανέφερε, ο κ. Χριστοφοράκος είχε ζητήσει να τον επισκεφθεί «για να τον ενημερώσει για τις δραστηριότητες της εταιρείας, μιας από τις μεγαλύτερες του κλάδου πληροφορικής και τηλεπικοινωνίας στην Ελλάδα» και προσέθετε πως «είναι αδιανόητο να επιχειρείται η δημιουργία εντυπώσεων».

 

Στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens, το οποίο κατατέθηκε στις 24.1.2011, υπήρχε ξεχωριστό κεφάλαιο με τις προτάσεις της μειοψηφίας. Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (Ν.Δ.) ζητούσε την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών του Γ. Παπακωνσταντίνου τόσο ως μέλους του Δ.Σ. του ΟΤΕ την περίοδο 2000-2002 όσο και ως υπουργού Οικονομικών την περίοδο 2009-2011.

 

Η Ν.Δ., κυρίως διά του νυν υπουργού Πολιτισμού, δικηγόρου και βουλευτή Ηλείας Κ. Τζαβάρα και του τότε βουλευτή της Π. Καμμένου, ο οποίος είχε καταθέσει ξεχωριστό πόρισμα, ζητούσε να ερευνηθεί «αν ως μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων που έχουν σχέση με τη διαμόρφωση ή εξέλιξη προγραμματικών ή εκτελεστικών συμφωνιών από τις οποίες έχει προκύψει ζημία στον ΟΤΕ και στο Ελληνικό Δημόσιο».

 

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2000-2002 ο ΟΤΕ είχε προχωρήσει σε τέσσερις εκτελεστές παραγγελίες ύψους 300 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν από την προγραμματική σύμβαση 8002 μεταξύ του Οργανισμού και της Siemens, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τις καταθέσεις των πρώην προέδρων του ΟΤΕ, Ν. Μανασή και Λ. Αντωνακόπουλου, το τότε Δ.Σ. είχε εξουσιοδοτήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο να διαπραγματευτεί και να συμπεριλάβει και τις προμήθειες υλικού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

 

Η Ν.Δ. ζητούσε ακόμη τη διερεύνηση για «ύπαρξη ενδεχόμενης ευθύνης που προκύπτει από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εγερθεί κατά της Siemens αγωγή από το Ελληνικό Δημόσιο» για ζημίες που έχει υποστεί από τη σύμβαση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, των προγραμματικών συμβάσεων ΟΤΕ, ΟΣΕ, κ.λπ. και εξοπλιστικών προγραμμάτων.

 

Σημειώνεται ότι η υπόθεση έληξε το 2012 με την εξωδικαστική συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Siemens επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. (Λ. Παπαδήμου) και υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου και υπογράφτηκε από τον νυν υπουργό Γ. Στουρνάρα.

 

Η Νέα Δημοκρατία τόνιζε επίσης πως πρέπει «να ερευνηθεί εάν έχουν τηρηθεί συστάσεις και υποδείξεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τον τρόπο με τον οποίο η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιβλαβείς για το Δημόσιο συνέπειες που έχουν προκύψει από συμβάσεις προμηθειών». Παρά το γεγονός ότι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής υπολόγιζε σε 2 δισ. τη ζημιά του ελληνικού δημοσίου, εντούτοις ποτέ μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε ακριβής έλεγχος.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ένα από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, η καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά, καταγγέλλει δημοσίως ότι αφενός το Δ.Σ. της Αρχής δεν λειτουργούσε για μήνες και αφετέρου ότι το έλλειμμα του 2009 που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΑΤ δεν ήταν το πραγματικό.

 

Συγκεκριμένα, η κ. Γεωργαντά ισχυρίζεται ότι «το έλλειμμα του ’09 είχε τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%».

 

Τον Φεβρουάριο του 2012 συγκροτείται μια εξεταστική επιτροπή–παρωδία με την παρουσία μόνο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, καθώς η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είχαν αποχωρήσει, καταγγέλλοντας «μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες». Το πόρισμα της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ) «αθωώνει» πλήρως τη διακυβέρνηση Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου και επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.

 

Στις γνώμες της μειοψηφίας, ο τότε βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θ. Πλεύρης, κάνει λόγο για ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου με το αιτιολογικό ότι δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και ζητά περαιτέρω διερεύνηση από εμπειρογνώμονες για το αν υπήρξε μεταφορά πληρωμών από το 2010 στο 2009, ενέργεια που «φούσκωσε» το έλλειμμα. Επίσης έκανε λόγο για «προβληματική λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ τόσο επί Ν.Δ. όσο και επί ΠΑΣΟΚ».

 

 

 

Scroll to top