Pin It

Ο πρώην εισαγγελέας κατηγορεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «παραλείψεις και σκοπιμότητες». Επρεπε να κάνει έρευνα αξιοποιώντας τη λίστα, απαντά το ΠΑΣΟΚ

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η ανοιχτή πλέον κόντρα μεταξύ του Ι. Διώτη και του Ευάγγ. Βενιζέλου για την υπόθεση της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ/Φαλτσιανί». Ο πρώην εισαγγελέας υπογραμμίζει πως τήρησε κατά γράμμα τον νόμο, αρνείται ότι άφησε να διαρρεύσει η λίστα και κατηγορεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι του είχε δώσει να ελέγξει άλλη λίστα με όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό με… λάθος στοιχεία.

 

«Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκα τα νομικά ζητήματα που προέκυπταν από τη λίστα Λαγκάρντ είναι απολύτως σύμφωνος με την κείμενη ελληνική νομοθεσία», επισημαίνει ο κ. Διώτης και προσθέτει πως τήρησε τον νόμο χωρίς να υπηρετεί «πολιτικές σκοπιμότητες».

 

Ο πρώην εισαγγελέας επαναλαμβάνει πως παρέλαβε το στικάκι με «εξωυπηρεσιακό και ανεπίσημο τρόπο, που καθιστούσε επιβεβλημένο να λάβω πολιτικές οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού του, δεδομένου ότι επρόκειτο για παράνομο αποδεικτικό μέσο. Δεν έλαβα ωστόσο ποτέ καμιά σχετική εντολή από πολιτικό προϊστάμενό μου» λέει, καταλογίζοντας ότι το πράττουν τώρα για «να δικαιολογήσουν δικές τους παραλείψεις και προφανείς σκοπιμότητες».

 

Το ΠΑΣΟΚ με μακροσκελή ανακοίνωσή του απαντά πως ο κ. Βενιζέλος δεν ασχολήθηκε με τον χειρισμό της λίστας γιατί «δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργού που δεν είναι ελεγκτικό όργανο. Απλώς ενημερώθηκε, προφορικά και γενικά, με καθυστέρηση και εκ των υστέρων». «Το ζήτημα είναι η αυτονόητη αξιοποίηση της λίστας ως πηγή πληροφοριών σε συνδυασμό με νόμιμα μέσα», κάτι που ο κ. Διώτης δεν έκανε, αναφέρει η Ιπποκράτους.

 

Ο κ. Διώτης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι βρίσκεται εκείνος πίσω από τη «διαρροή» της λίστας στο περιοδικό «HotDoc». Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης με άρθρο του στο koutipandoras.gr, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

 

«Για τους “αναλυτές” που διυλίζουν τον κώνωπα δημιουργημένων ευθυνών, αλλά καταπίνουν την χοντρή κάμηλο των ευθυνών Βενιζέλου ρωτώντας με αγωνία “ποιος έδωσε τη λίστα στον Βαξεβάνη”, έχω να τους ρωτήσω κι εγώ απλοϊκά με τη σειρά μου: τους νοιάζει ο άγνωστος που αποκάλυψε 2.059 ονόματα αλλά όχι οι γνωστοί που έκρυψαν 2.062; Γιατί;»

 

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ «καρφώνει» τον Ευάγγ. Βενιζέλο ότι στο παρελθόν τού είχε στείλει έγγραφο να ελέγξει άλλη λίστα, αλλά με λάθος στοιχεία.

 

Κατάλογος με… άσχετους

 

«Κλήθηκα με ρητή εντολή τού (κατά τα λοιπά μη επεμβαίνοντος στο έργο του ΣΔΟΕ) κ. Βενιζέλου να ελέγξω 750 και στη συνέχεια 743 πρόσωπα για φοροδιαφυγή, από ένα σύνολο περίπου 54.000 προσώπων που είχαν εμβάσει χρηματικά ποσά στο εξωτερικό κατά την τελευταία τριετία».

 

Ο σχετικός κατάλογος περιείχε άσχετους με τα ελεγκτέα πρόσωπα ΑΦΜ και άλλες ελλείψεις, που καθιστούσαν αδύνατο τον έλεγχο. Ζήτησα διόρθωση του καταλόγου και ακριβή στοιχεία, που όμως ουδέποτε μου εστάλησαν», τονίζει ο κ. Διώτης. Το ΠΑΣΟΚ απαντά με μια γενικόλογη αναφορά ότι ο Ευάγγ. Βενιζέλος είναι εκείνος που θεσμοθέτησε την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

 

 

Scroll to top