01/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προκαταρκτική εις διπλούν

Των Χάρη Ιωάννου, Νίκου Σβέρκου Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα η πρόταση του κυβερνητικού συνασπισμού για τη σύσταση προκαταρκτικής.
      Pin It

Των Χάρη Ιωάννου, Νίκου Σβέρκου

 

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα η πρόταση του κυβερνητικού συνασπισμού για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, εξαιτίας της αφαίρεσης από τη λίστα καταθετών της ελβετικής HSBC τριών ονομάτων που αφορούν συγγενικά του πρόσωπα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, ανεβάζει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών τούς Ευάγγ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά και δηλώνει πως θα καταθέσει ξεχωριστή πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή.

 

Η κίνηση αυτή είχε συμφωνηθεί από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, ύστερα από πρόταση του τελευταίου, έχοντας διπλή στόχευση: από τη μία να απαλλαγεί από κάθε εμπλοκή ο Ευάγγ. Βενιζέλος, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα στη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και από την άλλη να δοθεί «βορά» στην αδηφάγο κοινή γνώμη ο πρώην υπουργός που έφερε το Μνημόνιο στην Ελλάδα και φέρεται να… αμάρτησε για τις ξαδέρφες του, συντηρώντας ένα κλίμα σκανδαλολογίας που θα αποπροσανατολίζει τους πολίτες από την τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για «ένα από μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που συνδέεται άμεσα με τη διαφθορά, την ελεγχόμενη ανομία και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «η σπουδή των Σαμαρά και Κουβέλη, που θέλουν να λειτουργήσει σαν πλυντήριο για τις ευθύνες Βενιζέλου, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υποστηρίζει ότι, εκτός από την »αλλοίωση» της λίστας που βαρύνει τον Γ. Παπακωνσταντίνου, υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεδομένου ότι η ύπαρξή της συγκαλύφθηκε, δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ και δεν κρατήθηκαν αντίγραφα, ώστε να διαπιστωθεί πότε έγινε η αλλοίωση.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί μάλιστα ότι υπάρχουν υπόνοιες υπεξαίρεσης της λίστας από τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ θεωρεί χαρακτηριστικά τα λόγια του Φίλιππου Σαχινίδη, ότι ο προκάτοχός του δεν του είχε παράσχει ουδεμία ενημέρωση για τη λίστα.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο και για πολιτικές ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου, δεδομένων των θέσεων στην πρωθυπουργία και στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και στον σημερινό πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καταλογίζοντάς του ότι γνώριζε για τη λίστα Λαγκάρντ πριν από τις εκλογές, καθώς και ότι δεν έπραξε τίποτα για την είσπραξη των φόρων που αναλογούν.

 

«Η κυβέρνηση κινείται με σοβαρότητα και συνέπεια βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και τηρώντας πιστά τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν παίζει με τους νόμους και τους θεσμούς και δεν καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν »εκατοντάδων ονομάτων που είχαν διαγραφεί από τη λίστα Λαγκάρντ»», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, τονίζοντας πως «οι περιστάσεις απαιτούν υπευθυνότητα και όχι πολιτικό τυχοδιωκτισμό».

 

Η «γραμμή» που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ. και καθηγητή της Νομικής Π. Παυλόπουλου, ο οποίος τόνισε πως «ο κ. Βενιζέλος έχει πολιτικές και όχι ποινικές ευθύνες στη διαχείριση της λίστας».

 

Οι τριγμοί ωστόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται. Ο πρώην υπουργός Γ. Ραγκούσης παίρνει αποστάσεις από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, κάνοντας λόγο «για προκλητική και ασυγχώρητη αλλοίωση της λίστας», ωστόσο τονίζει πως πρέπει να διερευνηθεί και το σκέλος της μη αξιοποίησης της λίστας, φωτογραφίζοντας ευθέως τον Ευάγγ. Βενιζέλο.

 

Ο ίδιος ο Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει σε όλους τους τόνους πως δεν «πείραξε» τη λίστα, ενώ αναρωτιέται «ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χονδροειδή αλλοίωση μόνο και μόνο για να με ενοχοποιήσει». Σε συνεντεύξεις του σε κυριακάτικα φύλλα, δηλώνει με νόημα πως «η λίστα πέρασε από πολλά χέρια μετά από μένα», αφήνοντας σοβαρές υπόνοιες για τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη.

 

«Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βγάζει ακόμα για μια φορά στην επιφάνεια τη σαπίλα του πολιτικού συστήματος αλλά και τη συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Καμιά παραγραφή, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, να υπάρχει τιμωρία μέσα κι έξω από τη Βουλή» δήλωσε η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

 

Scroll to top