01/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επίμονη και η παρορμητική

      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που με την άβολη επιμονή της στη Βουλή ανέδειξε αθέατες πλευρές της υπόθεσης, και η Νάντια Βαλαβάνη, που με μια παρορμητική δήλωση για 600 παραπάνω ονόματα στη λίστα, άνοιξε πάλι τη σχετική συζήτηση.

 

Η «νομολάγνος»

 

Σχολιάστηκε στα όρια της λοιδορίας η παρουσία της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το όνομά της έγινε σχεδόν ανέκδοτο, προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια συναδέλφων της, οι οποίοι της κόλλησαν το παρατσούκλι «νομολάγνος», και σήμερα σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν ότι η επιμονή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ζωής Κωνσταντοπούλου έφερε στο φως τη λίστα «Λαγκάρντ 2».

 

Η 36χρονη νομικός «ψάχνει μέχρι και την τελευταία υποψία, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη», λένε όσοι τη γνωρίζουν καλά, κάτι που αποδείχτηκε από τις ερωτήσεις στην επιτροπή και την κόντρα της με τον πρόεδρο Αν. Νεράντζη.

 

Οσοι συνομίλησαν μαζί της και περίμεναν ότι θα απολάμβανε τον θρίαμβό της έπεσαν έξω. «Δεν αισθάνομαι ότι δικαιώθηκα, το ζήτημα είναι η επόμενη μέρα, τι θα γίνει όχι μόνο με την πολιτική αλλά και με την ποινική διαδικασία, είμαστε μακριά από όλη την αλήθεια ακόμα. Εχουν λειτουργήσει εξωθεσμικά κέντρα στην όλη υπόθεση, δεν είναι μόνο ο Παπακωνσταντίνου, δεν υπάρχει ευθύνη για τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου ή ακόμα και για τους χειρισμούς του Ευάγγ. Βενιζέλου;».

 

Σε όσους τη χαρακτηρίζουν «νομολάγνο» απαντά: «Οταν ασκείς πολιτική και την ασκείς ως κακουργηματική δράση, προφανώς δεν είναι νομολάγνος εκείνος που υποστηρίζει ότι πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια σε όλες τις διαστάσεις της». Και όταν η συζήτηση φτάνει στη διαδικασία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ξετυλίγεται ολόκληρο το κουβάρι.

 

«Ηταν μια συντονισμένη προσπάθεια συγκάλυψης. Σε πείσμα των στοιχείων που αποκαλύπτονταν, σχεδόν όλοι προσπαθούσαν να παρουσιάσουν την υπόθεση ως ένα σίριαλ απλά κακών χειρισμών, χωρίς ευθύνες και ενδεχόμενο δόλο, κάτι σαν μια καθημερινή αμαρτία».

 

Σε λίγους είναι γνωστή η απάντηση που έδωσε σε έμπειρο κοινοβουλευτικό, όταν μεταξύ σοβαρού και αστείου υπαινίχθηκε ότι τη βοηθάει ο πατέρας της. «Τα παιδιά του Νίκου Κωνσταντόπουλου αναμετρήθηκαν με τον εαυτό τους ώστε να μην τους χαριστεί τίποτα», του απάντησε. Ως φανατική ακροάτρια των U2, επιλέγει τον στίχο «I can’t close my eyes… and the battle is just begun» και, για όσους τη γνωρίζουν καλά, είναι σίγουρο ότι «η μάχη τώρα αρχίζει, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να μη συγκαλυφθεί ένα νέο σκάνδαλο», όπως η ίδια ισχυρίζεται.

 

Η «βιαστική»

 

Μια ατυχής δήλωσή της σε τηλεοπτικό πάνελ ότι «στη νέα λίστα Λαγκάρντ υπάρχουν 600 νέα ονόματα» προκάλεσε από παγωμάρα μέχρι φαιδρά σχόλια. Η εμβληματική Νάντια Βαλαβάνη, πρόσωπο με εξαιρετικό ειδικό βάρος, της πολυκύμαντης γενιάς του Πολυτεχνείου, με ιδιαίτερη πορεία στο ΚΚΕ μέχρι που οι δρόμοι τους χώρισαν στο μακρινό παρελθόν, φίλη του Αλ. Αλαβάνου, εμπνεύστρια της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το Χρέος, κατάφερε να δημιουργήσει «αναστάτωση» ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

 

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα» απαντούσαν στελέχη της Κουμουνδούρου εμφανώς ενοχλημένα, άλλα έκαναν λόγο για «βιαστική υιοθέτηση μιας φήμης» και άλλα σημείωναν ότι «η Νάντια απλώς βιάστηκε». Στενοί της συνεργάτες έλεγαν πως «η Νάντια απλώς μετέφερε, μάλιστα με επιφύλαξη, μια πληροφορία που της είχε δώσει δημοσιογράφος και την αναπαρήγαγε».

 

Αν αυτή ήταν η υπερασπιστική γραμμή της βουλευτού Β' Αθήνας, είναι σίγουρο ότι την αδικεί, αφού η έμπειρη βουλευτής όφειλε να γνωρίζει ότι ενίοτε οι πληροφορίες αναζητούν πρόσωπο κύρους για να ενδυθούν τον μανδύα της εγκυρότητας. Η Νάντια Βαλαβάνη είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να μετέρχεται τρόπους για να δημιουργεί «ντόρο» γύρω από το όνομά της.

 

Ως συγγραφέας και ποιήτρια γνωρίζει ότι η οικονομία του λόγου είναι μέγιστο προσόν, και ως έμπειρη και ανιδιοτελής πολιτικός είναι βέβαιο ότι πλέον θα είναι τουλάχιστον περισσότερο προσεκτική και λιγότερο παρορμητική.

 

 

Scroll to top