09/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βενιζέλος vs Στέλλα

Του Φώτη Παπούλια Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ότι κανείς δεν πλήττει εύκολα. «Σε αυτούς τους καιρούς με την επίθεση που δέχομαι πρέπει καλού-κακού να κρατάω και ένα μαχαίρι» είπε ο Ευάγγ. Βενιζέλος λίγο πριν κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του κόμματός του... Αντιπαρερχόμενοι την έλλειψη χιούμορ που διακρίνει τον κ..
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ότι κανείς δεν πλήττει εύκολα. «Σε αυτούς τους καιρούς με την επίθεση που δέχομαι πρέπει καλού-κακού να κρατάω και ένα μαχαίρι» είπε ο Ευάγγ. Βενιζέλος λίγο πριν κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του κόμματός του… Αντιπαρερχόμενοι την έλλειψη χιούμορ που διακρίνει τον κ. Βενιζέλο και τη συνακόλουθη αδυναμία να αναπαράξει διαχρονικά πετυχημένες ατάκες, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκτά μια εξεδίκευση στην αντιστροφή, έως σημείου παραχάραξης, χαρακτηριστικών φράσεων που έγραψαν Ιστορία.

 

«Στέλλα» είναι ο τίτλος της ταινίας του Μ. Κακογιάννη, προβλήθηκε το 1955, βασίζεται στο θεατρικό έργο του Ιάκ. Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» και περιγράφει τον βίο και την πολιτεία της τραγουδίστριας στο κέντρο «Παράδεισος», η οποία θα υποκύψει στο φλερτ του Μίλτου, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού. Η ταινία εκτός των καλλιτεχνικών επαίνων έμεινε στην Ιστορία για τη φράση τού εκ των πρωταγωνιστών Γ. Φούντα στην τελευταία σεκάνς « Στέλλα φύγε, κρατάω μαχαίρι».

 

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος προΐσταται ενός κόμματος που απέχει από το να χαρακτηριστεί «Παράδεισος», το αντίθετο μάλιστα, και εξίσου απέχει από το να μιμηθεί τον βίο της τραγουδίστριας η οποία επέβαλλε τους όρους της στους κατά καιρούς εραστές της. Ο ίδιος αποτελεί παρακολούθημα των επιλογών του πρωθυπουργού και ομνύει στο κοινό τους καλό, δηλαδή έναντι οποιουδήποτε τιμήματος να μην πέσει η κυβέρνηση, απειλώντας σύσσωμη την αντιπολίτευση ότι απεργάζεται σχέδια πτώσης της, αγνοώντας το προφανές. Οτι και ο ίδιος στη θέση του Αλ. Τσίπρα θα έπραττε το ίδιο, αν θυμηθούμε τον λυσσαλέο προσωπικό του αγώνα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ με αντίπαλο τον Γ. Παπανδρέου.

 

Κατά δυστυχή ιστορική συγκυρία για τον Ευάγγ. Βενιζέλο, πρωταγωνίστρια της «Στέλλας» ήταν η μεγάλη Μελίνα Μερκούρη, συντρόφισσα για χρόνια του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε την τόλμη να πει στον Α. Παπανδρέου «πρόεδρε, δεν αρέσουμε…». Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πέρα από την αισθητική του πράγματος, αδυνατεί να κατανοήσει ότι το πρόβλημά του δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο Αλ. Τσίπρας. Είναι η αδυναμία του να υπερβεί την κρίση του κόμματός του και συνακόλουθα η αδυναμία του ίδιου να υπερβεί τον εαυτό του. Γιατί, όπως έλεγε και η Σοφία Βέμπο στην ταινία, «Η Στέλλα είναι παλικάρι, δεν αφήνει τον εαυτό της να βουρκιάσει…».

Scroll to top