01/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πυλώνες της κλεπτοκρατίας

      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

Η διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ δεν πρέπει να έχει τερματισμό το πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου. Η πορεία της δεν δείχνει τίποτα άλλο από την κατάχρηση εξουσίας, το πλέγμα αλληλοπροστασίας που διακρίνει το πολιτικό μας σύστημα, την προσπάθεια πίσω από τον έναν να κρυφτούν οι υπόλοιποι. Η σπουδή που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, αντί να ρίχνει άπλετο φως, δημιουργεί ήδη στην κοινωνία υποψίες κουκουλώματος.

 

Οι νομικισμοί, οι ντρίμπλες, οι γκρίζες ζώνες ερμηνευτικών συλλογισμών, που στο παρελθόν «αξιοποιήθηκαν» για να προστατευτούν διάφορα «άνθη του κακού», δεν δημιουργούν περιβάλλον εμπιστοσύνης στην κοινωνία ότι τώρα θα λάμψει η αλήθεια.

 

Τα τρία κυβερνητικά κόμματα έχουν διαφορετική στόχευση, το καθένα προς ίδιον όφελος. Ο Α. Σαμαράς να προβληθεί ως ο πρωθυπουργός που δεν έκανε πίσω σε τίποτα και για κανέναν. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος για να διασωθεί πολιτικά και ο Φ. Κουβέλης για να υπεραμύνεται της υπεύθυνης Αριστεράς.

 

Ομως και οι τρεις δείχνουν να αγνοούν ότι, σε ένα σαθρό σύστημα, οι πιθανότητες αθώωσης αυτών που επί της ουσίας ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια της πολιτικής ζωής είναι αμελητέες.

 

Ποιος εχέφρων πολίτης μπορεί να πειστεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αγνοούσε τι θησαυρό έκρυβε, ποιος δεν γέλασε όταν ο Βενιζέλος απέστειλε στο Μαξίμου το «στικάκι» με κούριερ και ο αμόλυντος πρωθυπουργός με τη σειρά του χωρίς να το αγγίξει το έστειλε… υπηρεσιακά; Ή ποιος ξεχνά την ήπια αντίδραση του Φ. Κουβέλη που παρέπεμπε το όλο θέμα στη Δικαιοσύνη;

 

Το δυστύχημα είναι ότι και οι τρεις που νομίζουν ότι κυβερνούν τη χώρα εκτελώντας εντολές, δεν κατανοούν ότι εδώ και χρόνια βρισκόμαστε στον αστερισμό της κλεπτοκρατίας, εντός ή εκτός λιστών.

 

Και δεν κατανοούν ότι οι πολίτες τούς αντιμετωπίζουν όχι μόνο ως δομικό στοιχείο της πολύπλευρης κρίσης, αλλά ως βασικούς πυλώνες της και οι οποίοι απλώς προσπαθούν με φθαρμένα υλικά να φτιάξουν μια δήθεν νέα εικόνα ευνομίας.

 

Οι «τρεις καμπαλέρος» μάλλον δεν γνωρίζουν τη ρήση του βασιλιά Κλαύδιου στον «Αμλετ», «της παρανομίας τα λάφυρα συχνά θα δεις να εξαγοράζουν το νόμο», και σήμερα τα λάφυρα μπορούν κάλλιστα να «γράφουν» διαδρομές εντός και εκτός Βουλής. Μόνο που οι πολίτες είναι πλέον αρκετά καχύποπτοι για να επιτρέψουν νέες κοροϊδίες.

Scroll to top