Pin It

Την υπεράσπιση του καναλιού ανέλαβε «εργολαβικά» χθες η εφημερίδα «Εθνος», ενώ η Κουμουνδούρου προσέφυγε στο ΕΣΡ για τη μη μετάδοση ανακοίνωσης του κόμματος

 

Του Φώτη Παπούλια

 

«Θα περιμένουμε την απόφαση του ΕΣΡ και μετά θα επανακαθορίσουμε τη στρατηγική μας», απαντούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην ερώτηση με ποιον τρόπο και αν θα δώσουν συνέχεια στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Κουμουνδούρου και της εταιρείας «Πήγασος», εκ των βασικών μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel.

 

Είχε προηγηθεί επιστολή – καταγγελία στον πρόεδρο του ΕΣΡ που απέστειλε ο Π. Σκουρλέτης μιλώντας για «απαράδεκτη στάση» του καναλιού όσον αφορά τη μη ανάγνωση ανακοίνωσης του κόμματος στο δελτίο ειδήσεων στις 4 Ιανουαρίου. Το ΕΣΡ κάλεσε ακολούθως τη διοίκηση του σταθμού σε εξηγήσεις εντός δυο ημερών.

 

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισημαίνουν πως «ουδέποτε υποστηρίξαμε ότι ένα κανάλι δεν έχει δικαίωμα άποψης ή κριτικής, εμείς απλώς περιμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε θέσει» και εκτιμούν ότι το ολοσέλιδο άρθρο-απάντηση της «ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Ε.», χθες στην εφημερίδα «Εθνος», στο οποίο χαρακτηρίζεται «θλιβερό δείγμα λαϊκισμού η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Mega», απλώς επιχειρεί να «θολώσει τα νερά, αφού δεν απαντά επί της ουσίας των ερωτημάτων που έχουμε θέσει».

 

Στην απάντηση επισημαίνεται ότι «το κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ανυπομονεί από τώρα να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη και τους κρατικούς θεσμούς αναπαράγοντας μια απολύτως επικίνδυνη αντίληψη στην άσκηση πολιτικής».

 

Και συνεχίζει: «Σπεύδει να εκδώσει πόρισμα για τη λίστα Λαγκάρντ χωρίς να περιμένει καν τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και όλες τις υπόλοιπες κρατικές αρχές να διερευνήσουν, να αποφανθούν και εν τέλει να καταλογίσουν τις όποιες ευθύνες εκεί που υπάρχουν».

 

Ο ανοιχτός πόλεμος που έχει ξεσπάσει έχει σημείο εκκίνησης την προεκλογική περίοδο του Μαΐου 2010, όταν ο Α. Τσίπρας στις 22 Απριλίου είχε αρνηθεί να παραβρεθεί στο δελτίο ειδήσεων του Mega προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ύστερα από 1,5 χρόνο αποκλεισμού του «στη ζωή αλλά και στην πολιτική η αξιοπρέπεια έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και αξία από λίγα λεπτά τηλεοπτικού χρόνου».

 

Για αρκετούς η άρνηση αυτή λειτούργησε υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αφού σηματοδότησε την απαρχή μιας «ηθικής εκστρατείας εναντίον της διαπλοκής».

 

Αυτό δηλαδή που σχηματικά αποκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ «τρίγωνο αμαρτίας» και εκφράζεται από «χρεοκοπημένους τραπεζίτες, το υπό κατάρρευση πολιτικό σύστημα και τα καθεστωτικά διαπλεκόμενα ΜΜΕ».

 

Ουσιαστικά τα στελέχη του κόμματος θέτουν ευθέως ζήτημα «χειραγώγησης της πολιτικής ζωής», όχι μόνο για τον τρόπο που το συγκεκριμένο μέσο διαχειρίζεται την είδηση, αλλά κυρίως «γιατί τη χρησιμοποιεί ως όχημα επίτευξης οικονομικών-επιχειρηματικών εκδουλεύσεων».

 

Με λίγα λόγια, θέτουν επί της ουσίας πολιτικό θέμα ανεξάρτητα από το αν οι επιχειρηματικές κινήσεις περιβάλλονται τον μανδύα της νομιμότητας, υπενθυμίζοντας την περίφημη ρήση του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη «περί νομίμου και ηθικού».

 

Στην Κουμουνδούρου είναι σχεδόν πεπεισμένοι, και γι' αυτό παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ειδησεογραφία του συγκεκριμένου καναλιού, ότι οι επιθέσεις εναντίον τους θα συνεχιστούν με «κομψό και χειρουργικό τρόπο» και γι' αυτό προετοιμάζονται για έναν δεύτερο κύκλο αντιπαράθεσης.

 

Και εκτιμούν ότι «η περίφημη δημοσιογραφική δεοντολογία του Mega έχει πλέον τρωθεί» αφού, όπως είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Real FM) ο εκπρόσωπος Tύπου Π. Σκουρλέτης, «η διεύθυνση του σταθμού αρνήθηκε να διαβάσει ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής».

 

Στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι «η πολιτική διάσταση σε αυτή τη μεροληπτική στάση των τραπεζών έναντι συγκεκριμένων ραδιοτηλεοπτικών ομίλων είναι τεράστια και υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα». Αποψη που προϊδεάζει για έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης αν από τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ «προκύψουν πρόσωπα του χώρου των ΜΜΕ που ενδεχομένως έχουν βγάλει μαύρα χρήματα στο εξωτερικό».

 

 

Scroll to top