Pin It

Της Εφης Μαρίνου

 

Ενα νεοκλασικό του ’30 έγινε θέατρο σε μια πολύπαθη, τα τελευταία χρόνια, γειτονιά, την πλατεία Αμερικής. Ο ηθοποιός Βασίλης Βλάχος αποφάσισε να δημιουργήσει έναν καινούργιο χώρο τέχνης στο σπίτι, που έζησε για μια δεκαετία, από το 1930 μέχρι το 1940, ο Μ. Καραγάτσης, στο οποίο, μάλιστα, ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, γύρισε σκηνές από την ταινία του «Καταδρομή».

 

Ο Β. Βλάχος, Αιγυπτιώτης από δεύτερη και τρίτη γενιά, μεγαλωμένος εκεί, ονόμασε τον χώρο «Αλεξάνδρεια». Τον περασμένο Μάρτιο νοίκιασε έναντι προσιτού μισθώματος το 240 τ.μ. νεοκλασικό από μακρινούς συγγενείς του -τις αδελφές Τζίνα Ανδρόνη και Μαίρη Βαβαγιάννη- και το αναστήλωσε. Επισκεύασε πατώματα, οροφές, πόρτες και παράθυρα, έφτιαξε καμαρίνια, κυλικείο, αίθουσα που θα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Περιποιήθηκε την πίσω αυλή δενδροφυτευμένη με φοίνικες, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί το καλοκαίρι. Κατασκεύασε σκηνή και διαμόρφωσε το χώρο σ' ένα θεατράκι 75-80 θέσεων.

 

Στην «Αλεξάνδρεια» θα φιλοξενούνται εκτός από θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, καθώς και προβολές ταινιών. Ο χώρος θα παραχωρείται και για διεξαγωγή σεμιναρίων, και άλλων πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

 

Πώς παίρνει κάποιος καταμεσής της κρίσης ένα τέτοιο ρίσκο; Να ρίξει χρήματα στο θέατρο; Ο Βασίλης Βλάχος, ο οποίος πέραν του θεάτρου δούλευε μέχρι πρότινος στο υπουργείο Εξωτερικών, το τόλμησε. Ενα μεγάλο μέρος του εφάπαξ του αξιοποιήθηκε για να στεγάσει τα όνειρά του στο θέατρο. Είδε το σπίτι ως ευκαιρία να πραγματοποιήσει την τρέλα που είχε πάντα: «Λειτούργησα ανάδρομα…

 

Είπα, χαλάλι. Δεν έχω οικογένεια, παιδιά. Το θέατρο είναι ό,τι με αφορά πραγματικά στη ζωή. Εχω τη σύνταξή μου και όσα «περίσσευαν» τα ξόδεψα για τον χώρο. Αν τα έχεις όλα έτοιμα, αν προγραμματίζεις με μιζέρια τους προϋπολογισμούς των επόμενων χρόνων δεν αξίζει. Χωρίς τρέλα τίποτα δεν γίνεται τελικά. Απ' την άλλη ξέρω ότι τα επιχειρηματικά δεν είναι το φόρτε μου. Υπάρχουν δυο-τρεις φίλοι που εμπιστεύομαι και με συγκρατούν όταν παίρνω φόρα. Κάποιοι μου λένε γιατί επενδύεις σε κάτι που δεν είναι δικό σου. Δεν έχω απάντηση. Ας το εκμεταλλευτώ για το θέατρο, όσο μπορώ καλύτερα, λέω».

 

Η παράσταση που εγκαινίασε το θέατρο «Αλεξάνδρεια» είναι ένα έργο ,που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Κίμων Ρηγόπουλος με τίτλο «Πλάτες μέσα στα σκουπίδια». Ενα μωσαϊκό εικόνων της καθημερινής ζωής, όπως την έχει διαμορφώσει τα τρία τελευταία χρόνια η κρίση. Η παραγωγή είναι συνεταιριστική, καθένας από τους πέντε ηθοποιούς συμμετέχει με ποσοστό. Ο Βασίλης Βλάχος χαρακτηρίζει το έργο πολιτικό.

 

«Το Μνημόνιο, οι απολύσεις, η μοναξιά, η έλλειψη επικοινωνίας, όλα αυτά που μας συμβαίνουν, θίγονται με τρόπο διεισδυτικό και με πικρό χιούμορ. Αλλωστε υπότιτλος της παράστασης είναι: «Η πτώση της μεσαίας τάξης». Υπάρχει ακόμα κι ένας μονόλογος, ενός πολύφερνου Χρυσαυγίτη: «Νοικοκυραίοι, που με καλέσατε, ήρθα»… Ηρθε πάλι ο καιρός να κινητοποιηθούμε. Να δείξουμε ότι δεν επιλέγουμε το βόλεμα, ότι το θέατρο δεν είναι νεκρό αλλά «ακούει» ό,τι συμβαίνει έξω από τους περίκλειστους τοίχους του. Να δείξουμε ότι δεν μένουμε ατάραχοι στις τρομερές αλλαγές που συντελούνται στη ζωή μας και στη χώρα».

 

INFO: Σπάρτης 14, πλ. Αμερικής, τηλ. 210-8673655. Σκηνοθεσία: Κίμων Ρηγόπουλος. Σκηνικό-κοστούμια(επιμέλεια): Νίκος Πολίτης. Μουσική: Νίκος Αθανασάκης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελενα Αρβανίτη, Βασίλης Βλάχος, Χρήστος Ευθυμίου, Γιώργος Μωρόγιαννης, Τζένη Σκαρλάτου.

 

 

 

 

Scroll to top