06/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τον Μανέ μέχρι τον Μπάουι

      Pin It

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ 2013

 

Της Παρής Σπίνου

 

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της κρίσης τα μεγάλα μουσεία στις πρωτεύουσες της τέχνης αναδεικνύουν «κλασικές» αξίες. Τον εκρηκτικό ιμπρεσιονισμό του Μανέ και του Ρενουάρ, τον ρομαντισμό του Φρίντριχ, τη σκοτεινή φαντασία του Φούσλι. Στέκονται, όμως, και στην πρωτοπορία, είτε με την ντανταϊστική φωτογραφία του Μαν Ρέι, την ποπ αρτ του Λίχτενσταϊν, τα ανορθόδοξα οράματα του Μαγκρίτ, ακόμα και με τους μουσικούς πειραματισμούς του Ντέιβιντ Μπάουι.

 

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το Βρετανικό Μουσείο ήδη διαφημίζει τη μεγάλη αρχαιολογική έκθεση της άνοιξης «Life and death in Pompeii and Herculaneum», που μέσα από 250 αντικείμενα ανασκαφών (γλυπτά, αγγεία, έπιπλα κ.λπ.) αποκαλύπτει την καθημερινή ζωή στην Πομπηία και στο Ερκολάνο -από τις εμπορικές συναλλαγές μέχρι την ανατροφή των παιδιών- πριν η έκρηξη του Βεζούβιου τη διακόψει βίαια.

 

-Την επιδεξιότητα του κορυφαίου ιμπρεσιονιστή Εντουάρ Μανέ στο πορτρέτο και τη σχέση του με την παρισινή κοινωνία τής εποχής παρουσιάζει η έκθεση «Manet: Portraying Life» στη Royal Academy of Arts. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα πορτρέτα των Ζολά και Μαλαρμέ, καθώς και της συζύγου του Σουζάν (από 26/1).

 

-Πάμπλο Πικάσο και Κατρίν Ντενέβ, Κικί ντε Μονπαρνάς και Λι Μίλερ. Πορτρέτα καλλιτεχνών, φίλων αλλά και γυναικών που έγιναν μούσες του Μαν Ρέι βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης που εγκαινιάζεται αρχές Φεβρουαρίου στη National Portrait Gallery με 150 φωτογραφίες του ντανταϊστή καλλιτέχνη.

 

-Ποπ είδωλο, μουσικός που επιδρά μέχρι σήμερα, χαμαιλέων της εικόνας, ο Ντέιβιντ Μπάουι έχει την τιμητική του την άνοιξη στο Victoria and Albert Μuseum. Φωτογραφίες, βίντεο κλιπ, ταινίες, χειρόγραφες παρτιτούρες, άλμπουμ, κοστούμια και μουσικά όργανα από τη συλλογή του, περισσότερα από 300 αντικείμενα συνθέτουν την εκκεντρική ζωή του.

 

-Η Τate Britain ξανανοίγει όλες τις αίθουσές της στις 12/2 με μια μεγάλη θεματική έκθεση από τις συλλογές της: «Looking at the View». Πώς έχει αλλάξει ο τρόπος που οι καλλιτέχνες «κοιτούν» το τοπίο τα τελευταία 300 χρόνια; Απρόσμενες συμπτώσεις, αλλά και ακραίες αντιθέσεις στην τεχνική, στην οπτική, στις διαστάσεις, από τον κορυφαίο τοπιογράφο Γουίλιαμ Τέρνερ έως την προκλητική Τρέισι Εϊμιν.

 

-Η νεότερη αδελφή της, η Tate Μodern, επιφυλάσσει την ίδια εποχή μια αναδρομική του εμβληματικού Αμερικανού ζωγράφου Ρόι Λίχτενσταϊν με 125 έργα και γλυπτά του. Με επιρροές από τα κόμικς και τη διαφήμιση, με έντονα χρώματα και χαρακτηριστικές λέξεις, ο κόσμος του παραμένει συναρπαστικός.

 

ΒΕΝΕΤΙΑ. Το καλοκαίρι θα γεμίσει και πάλι από καλλιτέχνες και φιλότεχνους τουρίστες, με την ευκαιρία της 55ης Μπιενάλε, που επιμελείται ο Μασιμιλιάνο Γκόνι και έχει τίτλο «Τhe Encyclopedic Palace» (1/6-24/11). Με έμπνευση το φανταστικό μουσείο, που οραματίστηκε ο αυτοδίδακτος Αμερικανοϊταλός καλλιτέχνης Μαρίνο Αουρίτι το 1955, θα συνδυάσει τη σύγχρονη τέχνη με ιστορικά ντοκουμέντα για να εξερευνήσει, «τον τρόπο με τον οποίο οι εικόνες χρησιμοποιούνται για να συγκροτήσουν τη γνώση και να διαμορφώσουν την εμπειρία μας από τον κόσμο».

 

ΠΑΡΙΣΙ. Πανόραμα της γερμανικής ζωγραφικής, από τον ρομαντισμό του Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ μέχρι τον ρεαλισμό του Οτο Ντιξ που έδρασε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, αποτελεί η έκθεση «German Throught and Painting, from Friedrich to Beckman, 1800-1939», που εγκαινιάζεται τον Μάρτιο στο Λούβρο.

-Στους ζωγράφους του φανταστικού, όπως οι Φούσλι, Ντελακρουά, Γκόγια, Ερνστ, οι οποίοι απεικόνισαν έναν κόσμο σκοτεινό, τρομερό, κρυμμένο στο υποσυνείδητο είναι αφιερωμένη η έκθεση «The angel of the odd. Dark Romanticism from Fussli to Max Ernst», στο Musee d' Orsay (από 5/3).

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παρισινός αέρας θα φυσήξει και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το Μetropolitan Museum of Art θα φιλοξενήσει την περιοδεύουσα έκθεση «Impressionism, Fashion and Modernity» (26/2-27/3), που φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο της μόδας στο έργων των ιμπρεσιονιστών. Μέσα από έργα των Μανέ, Μονέ, Ρενουάρ, αλλά και με κοστούμια, αξεσουάρ, φωτογραφίες και αφίσες της εποχής αναδεικνύεται το Παρίσι ως διαχρονική «πρωτεύουσα της μόδας και του στιλ».

 

-Ο μυστηριώδης κύριος Μαγκρίτ αποκαλύπτεται στην έκθεση «The Mystery of the Ordinary, 1926-1938» του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, με 80 πίνακες που αντικατοπτρίζουν τα ανορθόδοξα οράματά του. Η μεταμόρφωση, ο τρόπος που τα μικρά αντικείμενα γίνονται υπερμεγέθη ή αποκτούν άλλη σημασία δίνουν αφορμή για ένα εικαστικό ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων (22/9-12/12)

 

Scroll to top