09/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οποιος θέλει θέαμα, ας βλέπει ταυρομαχίες»!

Της Β. Παπαντωνοπούλου Ο κύβος ερρίφθη και ο Φαμπριθιάνο Γονθάλεθ Πενέλας -εν συντομία «Φάμπρι»- κρίθηκε κατάλληλος να καθίσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού για το υπόλοιπο της σεζόν. Δεν είναι το μεγάλο όνομα, δεν είναι όμως και... χθεσινός. Θα τον χαρακτήριζε κανείς «γυρολόγο» των γηπέδων της Ιβηρικής, καθώς έχει περάσει από 27.
      Pin It

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

Ο κύβος ερρίφθη και ο Φαμπριθιάνο Γονθάλεθ Πενέλας -εν συντομία «Φάμπρι»- κρίθηκε κατάλληλος να καθίσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού για το υπόλοιπο της σεζόν.

 

Δεν είναι το μεγάλο όνομα, δεν είναι όμως και… χθεσινός. Θα τον χαρακτήριζε κανείς «γυρολόγο» των γηπέδων της Ιβηρικής, καθώς έχει περάσει από 27 ομάδες (κυρίως Β' κατηγορίας) σε 26 χρόνια προπονητικής καριέρας.

 

Τι τύπος προπονητή είναι;

 

Την απάντηση έδωσε πρόσφατα ένας δημοσιογράφος ειδικευμένος στο ρεπορτάζ τής Ελτσε, ο Νοέ Γκομίς:

 

«Ο Φάμπρι ήταν μπροστά από την εποχή του τον καιρό που προπονούσε την Ελτσε, στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ηθελε όλοι οι παίκτες του να είναι 50% επιθετικοί, 50% αμυντικοί. Επίσης, δούλευε πολύ πάνω σε θέματα τακτικής, κάτι που εκείνο τον καιρό δεν ήταν συνηθισμένο».

 

Οσοι τον γνωρίζουν μιλούν για χαρακτήρα ισχυρογνώμονα, πολύ πεισματάρη, αλλά καλό άνθρωπο.

 

Πώς θα εγκλιματιστεί στην Παιανία; Το σίγουρο είναι πως γνωρίζει από δύσκολες καταστάσεις, αλλά δεν γνωρίζει από διπλωματία.

 

Για παράδειγμα… Τον περασμένο Ιούνιο ανέλαβε την Ουέσκα και δύο μήνες αργότερα προφασίστηκε «προσωπικούς λόγους» για να παραιτηθεί. Κατόπιν αποκάλυψε ότι «με έδιωξαν από την Ουέσκα επειδή δεν ήθελα να χαϊδεύω τα αυτιά κανενός, ούτε να μου φτιάχνουν τις ενδεκάδες. Ομως ήταν λάθος μου να μη μιλήσω όταν έπρεπε».

 

Μια εβδομάδα μετά την παραίτησή του ανέλαβε τη Σανταντέρ, που βρισκόταν σε κρίση διοικητική και αγωνιστική. Τον δεκαπενταύγουστο, ημέρα της παρουσίασής του από τον σύλλογο της Κανταβρίας, εκατοντάδες οπαδοί μαζεύτηκαν έξω από το «Ελ Σαρδινέρο» για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Στόχος τους ήταν ο σύμβουλος της διοίκησης Χοσέ Κάμπος. Ομως αρνητικό κλίμα εισέπραξε και ο Φάμπρι. Φώναζαν συνθήματα, έβριζαν, έριξαν πέτρες στο αυτοκίνητο του Κάμπος, αυγά κατά των διοικούντων και την τελευταία στιγμή τρεις σωματοφύλακες απέτρεψαν την… εκτόξευση ενός κάδου σκουπιδιών μέσα στην αίθουσα όπου γινόταν η παρουσίαση του νέου κόουτς!

 

Ο Φάμπρι τότε δήλωνε ότι στόχος της ομάδας είναι η άνοδος. Fast forward τέσσερις μήνες μετά, στον Δεκέμβριο του 2012. Η Σανταντέρ ήταν πια στην ουρά της βαθμολογίας της Σεγούντα Ντιβισιόν και ο Φάμπρι είδε την πόρτα της εξόδου. Σε συνέντευξή του μερικές μέρες μετά, ξιφούλκησε εναντίον όλων: «Μετανιώνω για την καλοκαιρινή μου επιλογή. Πήγα στη χειρότερη Σανταντέρ των τελευταίων 30 χρόνων. Μου έκανε κακό αυτή η επιλογή, επαγγελματικά και προσωπικά».

 

Οσο βρισκόταν στη Σανταντέρ, για πολλά τού έφταιγαν οι δημοσιογράφοι. Τους επιτέθηκε μετά την ήττα με 3-0 από τη Βιγιαρεάλ: «Εσείς θρέφετε αυτό τον εμφύλιο πόλεμο που θα οδηγήσει την ομάδα στην εξαφάνιση!» Είχε χαρακτηρίσει δείγμα «κακής ανατροφής» την ερώτηση ενός δημοσιογράφου για το αν νιώθει ότι η διοίκηση τον στηρίζει και ξεσπάθωσε: «Θέλετε να μαλώσουμε δηλαδή;»

 

Του φταίνε και οι διαιτητές. Γι’ αυτό και έχει μαζέψει ουκ ολίγες αποβολές από τον πάγκο. Στις συνεντεύξεις Τύπου ξεκινάει με τη φράση-κλισέ: «Δεν είμαστε ηλίθιοι. Είδαμε τι έγινε»…

 

Αρκετές φορές τού φταίνε και οι οπαδοί. Χαρακτηριστική έχει μείνει η συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει ύστερα από ένα χαμένο ματς της Γρανάδα: «Ηταν ντροπιαστική η συμπεριφορά τους, να αποδοκιμάζουν τους παίκτες της ομάδας τους. Αυτό δεν θα γινόταν ποτέ στην πατρίδα μου, τη Γαλικία».

 

Persona non grata είναι και για τους οπαδούς τής Ελτσε, που ύστερα από ήττα από την Οσπιταλέτ διαμαρτύρονταν για την απόδοση της ομάδας και την τακτική του: «Οποιος θέλει θέαμα, ας πάει στις ταυρομαχίες!» τους είχε πει.

 

Εν όψει της νέας του περιπέτειας, αυτής στον Παναθηναϊκό, ενδιαφέρον έχει η άποψή του για το αν διαχωρίζεται εύκολα η αγωνιστική από τη διοικητική κατάσταση ενός συλλόγου: «Οχι. Κι αυτό είναι ένα μειονέκτημα που εισπράττει ο προπονητής. Στον αθλητισμό όλα επηρεάζουν. Μπαίνουμε στο γήπεδο εν μέσω αποδοκιμασιών, μας σφυρίζουν ακόμα και όταν βρισκόμαστε στην επίθεση και αυτό το πληρώνουμε όλοι. Είναι ένας εμφύλιος πόλεμος και όλοι βγαίνουν χαμένοι…»

 

 

Scroll to top