02/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν η Κυψέλη γιορτάζει

      Pin It

Του Ματθαίου Τσιμιτάκη

 

Με ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων, παραστάσεις Καραγκιόζη, παραμύθια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και χιπ χοπ αυτοσχεδιασμούς ετοιμάζεται να υποδεχτεί η Κυψέλη το νέο έτος σε μια προσπάθεια αντίστασης στην υποβάθμιση που υφίσταται τα τελευταία χρόνια και αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής της.

 

Στις 3, 4 και 5 Ιανουαρίου ο πεζόδρομος της Φωκίωνος Νέγρη, ο οποίος τέμνει την περιοχή σαν ραχοκοκαλιά, θα γεμίσει με μουσικές, παραστάσεις, εργαστήρια και χορούς, μετά από πρωτοβουλία της επιτροπής κατοίκων «Η Κυψέλη μας».

 

«Η ανάγκη που γέννησε την πρωτοβουλία έχει τρεις κύριες αιτίες» εξηγεί η Μαίρη Σκιαδά, αρχιτέκτονας και μέλος του συντονιστικού των εκδηλώσεων της ομάδας κατοίκων που ανέλαβε την πρωτοβουλία: «Την οικονομική κρίση που πλήττει τους κατοίκους και τον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας, την πολυπολιτισμική σύνθεσή της που αποτελεί μια κοινωνική διεργασία σε εξέλιξη, αλλά και το περιορισμένο ενδιαφέρον του δήμου, ο οποίος δείχνει να περιορίζεται κυρίως σε πρωτοβουλίες στο κέντρο της πόλης αλλά αφήνει στην τύχη τους τις γειτονιές. Θέλαμε να δείξουμε ότι, με την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων και των φορέων της Κυψέλης, μπορούμε να δώσουμε ένα μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας» καταλήγει η ίδια.

 

Στις εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται και τις τρεις μέρες αυτοσχεδιασμοί σε ήχους bit box από χιπ χόπερ, όπως ο MC Yinka και ο Μανώλης Αφρολάνιο, ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων στον ανοικτό χώρο βιβλίου και πολιτισμού «βιβλιονησίδα», εργαστήρι μοντελισμού (τρενάκια) στο αίθριο της περιοχής, αλλά και μαθήματα τάνγκο σε πλατώματα της Φωκίωνος Νέγρη και zoumba στην πλατεία Κυψέλης.

 

Η πρωτοβουλία στηρίζεται αποκλειστικά από εθελοντές, καλλιτέχνες, αλλά και τα μαγαζιά της περιοχής, που ανοίγουν για να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις αφιλοκερδώς, ενώ ο δήμος περιορίστηκε στην παροχή της άδειας για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία κατοίκων δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, η οποία εκκενώθηκε βίαια το καλοκαίρι από τον δήμο και την αστυνομία. Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων βρίσκεται στην ιστοσελίδα kypseli2012.gr

 

Scroll to top