10/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκενώσεις… καταλήψεων η ΕΛ.ΑΣ.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Τσιμιτάκης - Ιάσονας Παναγιωτόπουλος - Αφροδίτη Τζιαντζή Και ξαφνικά οι συμβολισμοί άλλαξαν πλευρά. Δεν ήταν οι αναρχικοί που παρουσιάζονταν στους.
      Pin It

Κουκουλοφόροι και πάνοπλοι αστυνομικοί συνέλαβαν χαμογελαστούς αντεξουσιαστές από τις καταλήψεις «Βίλλα Αμαλίας», «Σκαραμαγκά» και των γραφείων της ΔΗΜΑΡ

 

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Τσιμιτάκης – Ιάσονας Παναγιωτόπουλος – Αφροδίτη Τζιαντζή

 

Και ξαφνικά οι συμβολισμοί άλλαξαν πλευρά. Δεν ήταν οι αναρχικοί που παρουσιάζονταν στους τηλεοπτικούς δέκτες με κουκούλες, αλλά οι αστυνομικοί. Και δεν ήταν το indymedia που θόλωνε τα πρόσωπα διαδηλωτών στο μοντάζ για τον φόβο διώξεων, αλλά το υπουργείο Προστασίας του… Αστυνομικού που κάλυψε τα χαρακτηριστικά των υπαλλήλων του στο βίντεο που δημοσίευσε στο youtube.

 

Απέναντι στους πάνοπλους άνδρες των ΜΑΤ των ΕΚΑΜ και των Δέλτα με αυτόματα όπλα, δακρυγόνα -τα οποία μάλιστα δεν δίστασαν να ρίξουν μέσα σε κλειστά δωμάτια- ηλεκτρικούς τροχούς και έναν… πολιορκητικό κριό, βρέθηκε μια ομάδα εκατό νεαρών που δεν προέβαλαν καμιά αντίσταση, αλλά προσήχθησαν χαμογελαστοί στις κλούβες και από εκεί στη ΓΑΔΑ.

 

Νωρίτερα, στις επτά και τέταρτο το πρωί, είχαν αιφνιδιάσει τη διμοιρία που φύλαγε τη Βίλα Αμαλίας, όταν οι μισοί περίπου έκαναν φράγμα στους άνδρες των ΜΑΤ, ενώ οι άλλοι μισοί άνοιγαν την πλαϊνή πύλη και εισέρχονταν στον χώρο. Η αστυνομία απάντησε με μια χολιγουντιανών διαστάσεων κινητοποίηση που περιελάμβανε ελικόπτερα, αποκλεισμό της περιοχής, ειδικό πλάνο εκκένωσης και συνεργείο κινηματογράφησης, ενώ το Mega μετέδιδε τα γεγονότα σε απευθείας μετάδοση.

 

Οι εκατό περίπου καταληψίες παρατάχθηκαν στο προαύλιο και την ταράτσα και φώναξαν συνθήματα, όπως το «Στη Βίλα Αμαλίας μια χούφτα αναρχικοί ξεφτίλισαν το κράτος και την καταστολή». Οι αστυνομικοί έκοψαν τις αλυσίδες, έσπασαν τις πόρτες και επέδραμαν πετώντας δακρυγόνα, ενώ οι νεαροί τούς φώναζαν «Φύγετε, εδώ είναι το σπίτι μας» πίσω από το πανό που είχαν στο μεταξύ αναρτήσει στην ταράτσα του κτιρίου, το οποίο έγραφε «κατάληψη για πάντα». Ηδη αλληλέγγυος κόσμος είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Βικτωρίας, εμψυχώνοντας τους συλληφθέντες με δυνατά συνθήματα: «Ελάτε με ΕΚΑΜ, ελάτε με τους ΔΙΑΣ, ποτέ δεν θα την πάρετε τη Βίλα Αμαλίας».

 

Απάντηση αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει αργότερα μέσα στην ημέρα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου, δήλωσε πως το κτίριο της Βίλας Αμαλίας θα ξαναγίνει σχολείο.

 

Ως τις εννιά και μισή, οπότε η ανακατάληψη έληξε, η αστυνομία είχε βρει και είχε κατασχέσει κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες και αυτοσχέδιες ασπίδες, όμως μια ομάδα αλληλέγγυων που είχε αποτραπεί να φτάσει στον χώρο προχώρησε σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ στην Ομόνοια.

 

Αυτόπτης μάρτυρας (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ότι, ενώ οι καταληψίες δήλωσαν ρητά στους αστυνομικούς ότι η κατάληψη θα λήξει σε 15 λεπτά και ζήτησαν την απομάκρυνσή τους, η αστυνομία εισέβαλε προσάγοντας 38 άτομα. Δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες έπειτα από αίτημα του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος ζήτησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αντιμετωπίσει τους διαμαρτυρόμενους με επιείκεια.

 

Το μεσημέρι μια ομάδα 300 περίπου διαδηλωτών έκανε αιφνιδιαστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών την ώρα που αναμένονταν να καταφθάσουν εκεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Οι συγκεντρωμένοι απωθήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά από δυνάμεις των ΜΑΤ προς το Μοναστηράκι.

 

Λίγο πριν τις από 15.00 ξεκίνησε αστυνομική επιχείρηση, εκκένωσης της κατάληψης στην οδό Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, σε νεοκλασικό κτίριο ιδιοκτησίας του ΝΑΤ. Σε λιγότερο από μισή ώρα, εκατοντάδες αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν στην Πατησίων, περικυκλωμένοι από διμοιρίες ΜΑΤ, ενώ άντρες της Ασφάλειας απαγόρευαν τη διέλευση μπροστά από το κτίριο.

 

«Κόπτονται τάχα για το ιστορικό κτίριο, που ήταν σπίτι της Μαρίας Κάλλας, όμως το άφηναν και ρήμαζε για χρόνια. Το ίδιο γινόταν και με τη Βίλα Αμαλίας. Τώρα λέει ο κ. Καμίνης ότι θα ξαναγίνει σχολείο, όμως ήταν ερείπιο, πολύ προτού γίνει η κατάληψη 22 χρόνια πριν», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η κ. Ελένη Ζ., κάτοικος της περιοχής.

 

«Η εκκένωση δεν μας ωφελεί πουθενά. Δεν αισθανόμαστε πιο ασφαλείς επειδή έληξε η κατάληψη. Αντιθέτως, εδώ λειτουργούσε βιβλιοθήκη, γίνονταν μαθήματα, υπήρχε ζωή», μας λέει η κ. Χρυσούλα, που κατοικεί στην οδό Μετσόβου, απέναντι ακριβώς από την κατάληψη Σκαραμαγκά. «Οι εκκενώσεις των καταλήψεων γίνονται για λόγους τρομοκράτησης και για να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου από όσα συμβαίνουν. Οχι, δεν εννοώ τις λίστες Λαγκάρντ, εννοώ τη φτώχεια και την ανεργία».

 

Στις 19.00, πάνω από 1,000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ, και μετά ακολούθησε πορεία προς την Πατησίων που κατέληξε στο Πολυτεχνείο. Στους 92 συλληφθέντες της Βίλας Αμαλίας απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης, αντίσταση και εξύβριση, ενώ η αστυνομία δεν ανακοίνωσε τις κατηγορίες προς τους 8 συλληφθέντες της Σκαραμαγκά.

 

Την απαγόρευση επικοινωνίας με τους συλληφθέντες, κατήγγειλαν 16 δικηγόροι: «Οι υπογράφοντες δικηγόροι καταγγέλλουμε ότι μας απαγορεύεται παράνομα και χωρίς οποιαδήποτε δικαιολογία η επικοινωνία με τους συλληφθέντες εντολείς μας, παραβιάζοντας ευθέως το βασικότερο υπερασπιστικό τους δικαίωμα και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

 

 

Scroll to top