Pin It

paidi-fagito

Εθίζεται ο εγκέφαλος στους υδατάνθρακες. Αποδεικνύεται σε εγκεφαλικές απεικονίσεις. Οι υδατάνθρακες που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία ενεργοποιούν τον ίδιο εγκεφαλικό μηχανισμό με τις εθιστικές ουσίες, λέει νέα δημοσίευση στο «American Journal of Clinical Nutrition». Με άλλα λόγια η κατανάλωση τροφών υψηλής γλυκαιμικής περιεκτικότητας, όπως είναι οι υδατάνθρακες υψηλής επεξεργασίας, ενεργοποιούν υπερβολικά το αίσθημα της πείνας και διεγείρουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή και την επιθυμία. Μερικές τέτοιες τροφές είναι το σταρένιο ψωμί, οι ζύμες, το ρύζι, τα δημητριακά, η γλυκόζη, η μαλτόζη και η πατάτα. Τα ευρήματα της μελέτης, επισημαίνουν οι συγγραφείς, προτείνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης υψηλής γλυκαιμικής συγκέντρωσης υδατανθράκων, όπως είναι το λευκό ψωμί και οι πατάτες, μπορούν να βοηθήσουν τα παχύσαρκα άτομα να περιορίσουν την επιθυμία και να ελέγξουν την τάση τους τους για υπερφαγία.

 

Εκπαίδευση σε θέματα διατροφής χρειάζονται οι μαθητές, αφού όλο και περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν είτε ότι έχουν άγνοια ή ότι γνωρίζουν αλλά δεν διατρέφονται σωστά. Μελέτη του Βρετανικού Ινστιτούτου Διατροφής (BNF) σε 27.500 παιδιά 3.000 σχολείων αποκαλύπτει ότι ένα σοκαριστικά υψηλό ποσοστό παιδιών του Δημοτικού δεν τρώει αρκετά φρούτα και λαχανικά, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό είναι μπερδεμένο γύρω από την προέλευση των τροφών – τρία στα δέκα παιδιά πιστεύουν ότι το τυρί προέρχεται από τα φυτά! Ενα στα δέκα παιδιά του Δημοτικού δεν τρώει πρωινό, ενώ το ίδιο κάνει το 25% των μαθητών του Γυμνασίου. Λιγότερα από τα μισά παιδιά ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν μια ισορροπημένη δίαιτα. Οχτώ στα δέκα παιδιά γνώριζαν ότι πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα παρ’ όλα αυτά το 80% δεν το κάνει. Ενα στα τέσσερα παιδιά δηλώνουν πως δεν τρώνε ποτέ ψάρι! Την ώρα που η παιδική παχυσαρκία βρίσκεται στα ύψη η εκπαίδευση σε θέματα διατροφής είναι επείγουσα, τονίζουν οι επιστήμονες.

 

Οσοι τρώνε πολύ σταφύλι έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες, λέει επιστημονική ανακοίνωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 21.800 παιδιών και ενηλίκων και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που τρώνε πολύ σταφύλι έχουν υψηλή πρόσληψη σε φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες A, C και B. Οσοι διαλέγουν το σταφύλι δεν κάνουν μόνο καλύτερες διατροφικές επιλογές προτιμώντας τροφές που περιλαμβάνουν σημαντικές για τον οργανισμό βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, αλλά αποφεύγουν κιόλας τις βλαπτικές τροφές που περιέχουν λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα.

 

Η ανώτατη εκπαίδευση και η πρόσληψη βάρους πάνε χέρι χέρι, λέει επιστημονική δημοσίευση στο «Journal of Applied Physiology, Nutrition and Metabolism». Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση τεσσάρων χρόνων ανώτατης εκπαίδευση στον Δείκτη Μάζας Σώματος, το βάρος και τη σύσταση του σώματος και αναζήτησαν τη φύση της αύξησης του βάρους αλλά και τις διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών. Εφτά στους δέκα φοιτητές έβαλαν κατά μέσο όρο 5,3 κιλά βάρος. Οι άντρες με διαφορά πήραν περισσότερα κιλά και σωματικό λίπος σε σύγκριση με τις γυναίκες. Γιατί όμως παίρνουν κιλά οι φοιτητές; Γιατί οι περισσότεροι φεύγουν από το σπίτι και χάνουν τη μανούλα που κάνει τα ψώνια και προετοιμάζει το φαγητό κι από τη στιγμή που το μυαλό τους είναι στο διάβασμα οι επιλογές των γευμάτων τους είναι πρόχειρες και ανθυγιεινές. Φαίνεται, λένε οι ερευνητές, ότι οι διαιτητικές επιλογές μας ως φοιτητές μάς ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής μας. Καλύτερες επιλογές από τους φοιτητές, είναι η πρόταση των επιστημόνων.

 

Οι σταφίδες είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας για όσους αθλούνται, καλύτερη επιλογή από τις μπάρες που υπόσχονται ενέργεια, λέει νέα δημοσίευση στο «Journal of the International Society of Sports Nutrition». Και είναι φτηνές και φυσικές, εξηγούν οι επιστήμονες. Πλούσιες σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως είναι το κάλιο και τo σίδηρο, και δεν έχουν προσθήκες ζάχαρης, τεχνητά αρώματα ή χρώματα. Και ακόμα ένα πλεονέκτημα επισημαίνουν οι επιστήμονες: είναι το πιο οικονομικό αποξηραμένο φρούτο που κυκλοφορεί στην αγορά.

 

Αν στα παιδιά μας μειώσουμε τις ώρες που παρακολουθούν τηλεόραση, τα βοηθάμε να χάσουν βάρος, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο «Journal of Nutrition Education and Behavior». Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα παιδιά που αφήνονται πολλές ώρες στην τηλεόραση έχουν μεγάλες πιθανότητες να πάρουν κιλά. Η τηλεόραση σημαίνει καθόλου άσκηση, κάτι που συμβάλλει στην πρόσληψη βάρους. Γι' αυτό όσον αφορά τη διατροφή χρειάζεται να κρατάμε τα παιδιά μακριά από αυτή τη συνήθεια, τονίζουν οι επιστήμονες. Οσο αφήνεται ένα παιδί να βλέπει τηλεόραση τόσο περισσότερη θα αποζητά και το μέτρο είναι πολύ εύκολο να χαθεί, αφού πολλοί γονείς δεν θέλουν να τους χαλάνε το χατίρι ή είναι απασχολημένοι. Η παιδική φύση όμως είναι συνώνυμη της κίνησης κι αυτή πρέπει να ενισχύεται, επισημαίνουν και προτείνουν λίγες ώρες τηλεόραση και πολλή δραστηριότητα.

 

Scroll to top