Pin It

 

fagito-gala-tiri-auga

Η δίαιτα των παιδιών μας εξαρτάται από το πώς αισθανόμαστε οι γονείς με την οικονομική μας κατάσταση, ιδιαίτερα όταν έχουν υπάρξει αλλαγές, περισσότερο κι από το εισόδημά μας, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο «Journal of Epidemiology and Community Health». Αυτό, εξηγούν οι επιστήμονες, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το εισόδημα δεν μοιράζεται ισότιμα στο σπίτι ή ότι είναι περισσότερο η αντίληψη της φτώχειας παρά η μετρήσιμη φτώχεια που καθορίζει τις επιλογές των τροφίμων. Για τα παιδιά των οικογενειών που η οικονομική κατάσταση μετακινήθηκε από το «νιώθω άνετα» στο «δύσκολα τα καταφέρνω» σημαίνει πολύ λιγότερα φρούτα και λαχανικά στο τραπέζι και πολύ περισσότερους υδατάνθρακες και γλυκά. Για τους γονείς των οποίων η οικονομική κατάσταση δεν άλλαξε αλλά ήταν πάντα δύσκολη, η ποιότητα της διατροφής των παιδιών τους όσο μεγαλώνουν καλυτερεύει.

 

Ο φρουτοχυμός είναι το ίδιο σακχαρώδης με τα αναψυκτικά. Δημοσίευση στο «The Lancet» καταδεικνύει πως οι χυμοί είναι το ίδιο βλαπτικοί για την υγεία με τα αναψυκτικά, αφού έχουν υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης. Ο κόσμος όμως έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι ο χυμός είναι μια υγιεινή επιλογή, λένε οι συγγραφείς της μελέτης, ενώ οτιδήποτε δεν στύβουμε μόνοι μας και παίρνουμε από κουτί περιέχει… τρελή ζάχαρη. Οι πολυδιαφημισμένοι για τη φυσικότητά τους χυμοί, προσθέτουν, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, διαβήτη και πολλών άλλων κακών. «Εχει γίνει παρεξήγηση», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Jason Gill στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, και εξηγεί: «250 ml χυμού μήλου περιέχουν 110 θερμίδες και 26 g. ζάχαρη και 250 ml κόλα περιέχουν 105 θερμίδες και 26,5 ζάχαρη»!

 

Tα Μanga κόμικς είναι η λύση για να επιλέγουν να τρώνε τα παιδιά φρούτα και λαχανικά, είναι το συμπέρασμα ομάδας επιστημόνων της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Αφού δημιούργησαν Manga ειδικά για την προώθηση φρούτων και λαχανικών, οι επιστήμονες τα έδωσαν σε παιδιά (9-13 ετών) για να τα διαβάσουν. Γιατί επιλέχθηκαν τα Manga; Γιατί είναι μια μοναδική μορφή πολυτροπικών μέσων αφήγησης που συνδυάζουν εικόνες και κείμενο, εξηγεί η ομάδα τού NYU. Η πειθώ των μηνυμάτων των ιαπωνικών κόμικς είναι μεγάλη. Το άτομο «μεταφέρεται» ή βυθίζεται στον αφηγηματικό κόσμο μέσα από τις εικόνες σε μια ιστορία καταφέρνοντας να επηρεαστεί η συμπεριφορά του. Μετά τα Manga, δόθηκε στα παιδιά η επιλογή ενός υγιεινού σνακ (πορτοκάλια, σταφύλια, μήλα, φράουλες) ή ενός ανθυγιεινού (μπισκότα, τσιπς, κρακεράκια με τυρί, νάτσος). Το 60% διάλεξε φρούτα. Χωρίς τα Manga περισσότερο από το 70% έκανε την ανθυγιεινή επιλογή.

 

Καλύτερη η μεσογειακή διατροφή από κάθε άλλη «χαμηλή σε λιπαρά» δίαιτα για την καρδιά, λέει δημοσίευση στο «American Journal of Medicine». Ο κίνδυνος για έμφραγμα και θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια μειώνεται σε όσους επιλέγουν τη μεσογειακή δίαιτα. Η χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα το μόνο που καταφέρνει είναι να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Αντίθετα, η μεσογειακή επιλογή φέρνει τη μείωση των θανάτων από καρδιοαγγειακά νοσήματα και των θανατηφόρων εμφραγμάτων. Aντί να περιορίζει τη συνολική πρόσληψη λίπους, η μεσογειακή διατροφή κάνει σοφές επιλογές για το είδος των λιπών: μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο, καρύδια), πολυακόρεστα ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα (σαρδέλες, πέστροφα), λίπη από φυτικές πηγές (λιναρόσπορος). Την ίδια ώρα περιορίζει την κατανάλωση επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων, κρατά τη δίαιτα εξαιρετικά χαμηλή σε ανθυγιεινά τρανς λιπαρά που έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ας μην ξεχνάμε το ελαιόλαδο που μειώνει τη φλεγμονή, προλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την καρδιακή νόσο, και τη μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σε αντίθεση με την περιορισμένη κατανάλωση κρέατος.

 

Η σοκολάτα και το κρασί προλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 2. Δημοσίευση στο «The Journal of Nutrition» μιλά για τα οφέλη των φλαβονοειδών στην πρόληψη της πιο κοινής μορφής του διαβήτη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, αιτία για τον διαβήτη τύπου 2, σημαίνει ότι ο οργανισμός είναι ανίκανος να χρησιμοποιήσει καλά την ινσουλίνη και μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η υψηλή κατανάλωση σε ανθοκυάνες και φλαβόνες, που βρίσκονται σε τροφές όπως τα μούρα, τα βότανα, τα κόκκινα σταφύλια, η σοκολάτα και το κρασί, είχε αποτέλεσμα τη χαμηλή αντίσταση στην ινσουλίνη. Η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη ροή του αίματος και βοηθά τις αρτηρίες να παραμένουν υγιείς και ευέλικτες. Η ένταξη κυρίως της μαύρης σοκολάτας, που περιέχει περισσότερες βιοδραστικές ενώσεις, σε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προλαμβάνει εκτός από τον τύπου 2 διαβήτη και από την καρδιοαγγειακή νόσο.

 

Scroll to top