23/02/14


Γυναίκα

Αυτοεξέταση, η πολύτιμη

Η ψηλάφηση του μαστού μία φορά τον μήνα στις γυναίκες που δεν κάνουν τακτικά μαστογραφία δίνει ελπίδες για τον εντοπισμό κακοηθειών, όπως καταδεικνύει έρευνα Καναδών ερευνητών.
      Pin It

 

gynaika-stithos

 

Η ψηλάφηση του μαστού μία φορά τον μήνα στις γυναίκες που δεν κάνουν τακτικά μαστογραφία δίνει ελπίδες για τον εντοπισμό κακοηθειών, όπως καταδεικνύει έρευνα Καναδών ερευνητών

 

Οι επιστήμονες έδωσαν μια θλιβερή είδηση την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις μαστογραφίες. Μετά την παρακολούθηση 90.000 γυναικών για 25 χρόνια, Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνες που έκαναν τακτικά μαστογραφία δεν παρουσίασαν λιγότερους θανάτους από καρκίνο του μαστού ή από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με εκείνες που δεν έκαναν μαστογραφία.

 

Θαμμένο όμως στην είδηση ήταν ένα ψήγμα ελπίδας: οι γυναίκες που δεν υποβάλλονταν τακτικά σε μαστογραφία και αντ' αυτού παρακολουθούνταν με κλινικές (φυσικές) εξετάσεις μαστού (ψηλάφηση) αποδείχτηκαν αποτελεσματικές. Ολες διδάχτηκαν να εξετάζουν το στήθος τους μία φορά τον μήνα, και ειδικά εκπαιδευμένοι νοσηλευτές εξέταζαν τις γυναίκες που ήταν στα 50 τους. Αυτή η χαμηλής τεχνολογίας προσέγγιση, διαπίστωσαν οι ερευνητές, φαίνεται να είναι το ίδιο καλή ή καλύτερη από τις τακτικές μαστογραφίες για τον εντοπισμό των σοβαρών καρκίνων που χρειάζονται θεραπεία.

 

«Αρχισα να πιστεύω πως η μελέτη έδειχνε ότι η κλινική εξέταση του μαστού ήταν αποτελεσματική και θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη μαστογραφία, αν γίνεται σωστά και συνοδεύεται από τη διδασκαλία της αυτοεξέτασης του μαστού», δήλωσε ο δρ Anthony B. Miller του Πανεπιστημίου του Τορόντο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

 

Αυτό είναι ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα από εκείνο που οι γυναίκες ακούν την τελευταία εβδομάδα.

 

Scroll to top