Pin It

Του Θ. Ασημακόπουλου

 

Ο Εντιν Τζέκο δεν είναι κι ο πιο προικισμένος επιθετικός στον κόσμο. Ξέρει, όμως, να βάζει την μπάλα στα δίχτυα.

 

Στη Μάντσεστερ Σίτι χρησιμοποιείται κυρίως ως αλλαγή. Ομως ακόμα κι έτσι, μπορεί να σκοράρει. Φέτος, για παράδειγμα, έχει 18 συμμετοχές (οι 11 ως αλλαγή) και 9 γκολ. Οποτε σκόραρε, η ομάδα του νίκησε και έχει κάθε λόγο να αισθάνεται πολύτιμος.

 

Τόσο καιρό, άλλωστε, φώναζε κι ο ίδιος: «Δεν θέλω να είμαι η «χρυσή αλλαγή». Θέλω να παίζω βασικός. Τα καταφέρνω, αλλά δεν με εμπιστεύονται».

 

Σαν… εορταστικό δώρο, ο Μαντσίνι, λοιπόν, τον ξεκίνησε στην ενδεκάδα των πρωταθλητών Αγγλίας στα δύο τελευταία παιχνίδια με Νόργουιτς και Στόουκ. Ο 26χρονος φορ πέτυχε τρία γκολ. Επιβεβαίωσε ότι για κάθε αντίπαλη εστία είναι «κίνδυνος-θάνατος». Αυτό, βέβαια, με καθαρά ποδοσφαιρικούς όρους και μέσα σε εισαγωγικά. Γιατί ο Βόσνιος επιθετικός έχει βιώσει στο… πετσί του τον κίνδυνο-θάνατο, κυριολεκτικά.

 

Στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας, η Βοσνία υπέφερε περισσότερο απ' όλες τις χώρες που ανεξαρτητοποιήθηκαν. Σε ηλικία 7-8 ετών, ο ανέμελος πιτσιρικάς Τζέκο έπαιζε μπάλα μαζί με τους φίλους του. Ομως, μία συγκεκριμένη μέρα η μητέρα του Μπέλμα είχε αυτό που λέμε «κακό προαίσθημα». Χωρίς φανερό λόγο, τον μάζεψε άρον άρον στο σπίτι. Λίγα λεπτά αργότερα μια αδέσποτη βόμβα έπεσε στην περιοχή! Οι περισσότεροι φίλοι του Εντιν (αθώα παιδάκια) έπεσαν νεκροί… Από τη φρίκη γλίτωσε οριακά ο σημερινός άσος της Σίτι, που ακόμα θυμάται τη μέρα.

 

Γενικά, εκείνη η εποχή δεν μπορεί να ξεχαστεί, αν και ο ίδιος δηλώνει πως «κοιτάω το παρόν και το μέλλον, προσπαθώντας να μην ανακαλώ τούτες τις στιγμές».

 

Το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, καταστράφηκε από βομβαρδισμούς. Ετσι, από το 1992 ώς το 1995, αυτός και άλλα 14 μέλη της οικογένειάς του ζούσαν μαζί, με τους παππούδες του, σε έναν χώρο μόλις 35 τετραγωνικών μέτρων!

 

Μετά το τέλος του πολέμου γράφτηκε στα παιδικά τμήματα της Ζελέζνιτσαρ και το 2003, στα 17 του, πέρασε στην πρώτη ομάδα ως επιθετικός μέσος…

 

Παρά το ύψος του και την -όχι τόσο καλή- τεχνική του, οι προπονητές τον χρησιμοποιούσαν ως επιτελικό. Ωσπου το 2005 βρέθηκε στη Β' Τσεχίας και την Τέπλιτσε -έναντι 25.000 ευρώ- να παίζει σέντερ φορ.

 

Κάπου εκεί, ανάμεσα στη… σκουριά ανακαλύφθηκε ένα διαμάντι, όπως είναι πια το παρατσούκλι του, από τον μετρ Φέλιξ Μάγκατ. Τον έκανε βασικό στην Μπουντεσλίγκα και τη Βόλφσμπουργκ, με την οποία σκόραρε 85 φορές και κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2009. Τον Γενάρη του 2011, η ποδοσφαιρική του αξία εκτινάχθηκε στα 32.000.000 ευρώ, ποσό με το οποίο τον απέκτησε η Μάντσεστερ Σίτι.

 

Σε ένα ταχύτατο πρωτάθλημα και με συμπαίκτες τους Αγουέρο, Τέβες και Μπαλοτέλι, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος για τον Βόσνιο. Το καλοκαίρι που μας πέρασε έφτασε κοντά στην πόρτα της εξόδου, αλλά ο προπονητής του Ρομπέρτο Μαντσίνι τον στήριξε εν μέρει. Τον κράτησε στην ομάδα, έστω και σαν «ρεζέρβα» πολυτελείας. Τώρα πια, είναι «αναγκασμένος» να του δώσει φανέλα βασικού. Με τον Τέβες ντεφορμέ, τον Αγουέρο τραυματία και τον Μπαλοτέλι στον… κόσμο του, ο Τζέκο είναι η πιο σίγουρη λύση. Μήπως, όμως, ήταν πάντοτε;

 

Πρέσβης της UNICEF

 

Εκτός αγωνιστικών χώρων, ο βασικός σέντερ φορ της Εθνικής Βοσνίας παρουσιάζει πολύπλευρες δραστηριότητες… Το 2009 έγινε ο πρώτος πρέσβης της UNICEF στη χώρα του. Συχνά-πυκνά περιοδεύει στα σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών και εξηγεί στα μικρά παιδιά ότι «δεν έχει σημασία αν είναι Μουσουλμάνοι όπως εγώ, Ορθόδοξοι ή Καθολικοί. Μετράει να είναι καλοί άνθρωποι».

 

Από την γκαρσονιέρα των 15 ατόμων, σήμερα ο Τζέκο ζει σε βίλα στα προάστια του Μάντσεστερ, εισπράττοντας 7.500.000 ευρώ τον χρόνο. Ολοι στον περίγυρό του χάρηκαν με τη μετακίνηση στην Πρέμιερ Λιγκ, αν και η προνοητική μαμά ανησυχούσε διότι «στην Αγγλία ένας διάσημος παίκτης μπορεί να μπλέξει με τα λάθος κορίτσια».

 

Φοβούμενος τις WAGS και ακολουθώντας τις επιταγές της σοφής μητρός, ο Τζέκο βρήκε «παπούτσι από τον τόπο του» και καθόλου μπαλωμένο. Την εντυπωσιακή μοντέλα Αμρομ Σίλαϊντζιτς!

 

 

Scroll to top